Dobrý domácí sýr - Retro
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 829 kJ / 1 393 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,19 g |
Tuky | 117,69 g |
Vláknina | 0,16 g |
Cholesterol | 761 mg |
Sodík | 228 mg |
Sůl | 0,47 g |
Sacharidy | 20,19 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zde není myšlen tvaroh na strouhání. Naše prababičky a babičky dělávaly tvaroh velmi tuhý, aby dlouho vydržel a neplesnivěl.
Recept z novin Křesťanská žena 1920-50 Rodina a domácnost.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
31. 8. 2014 18:43
Klihák se dělá tak že oslíte tvaroh,okořeníte kořením jaké máte ráda (dával se kmín),dáte do kastrulku zalijete trochou piva,promicháte,znovu trochu zalijete ,vezmete igelit a dáte na vrh kastrůlku kolem ovážete provázkem aby se tam nedostával vzduch a hlavně aby líbezná vůněvás nelákala k ochutnávkám a zhruba po týdnu v teple u radiátoru (v zimě)můžete se pustit do bašty.
31. 8. 2014 12:10
chci skusit klihák co dělali naše babičky .čím zalít mléko nebo jak tady píšou i pivem? děkují.
21. 10. 2011 16:09
Myslím si, že nie je na škodu oprášiť recepty staré, ktoré neprávom dnes zaznávame. Veď komu sa recept páči, ten vyskúša, možno sfotografuje a fotku priloží. Nie je povinnosťou vkladať recepty len s fotkou. A nemusí byť ani osobne odskúšaný. A takéto recepty už v kuchárskych knihách nenájdeme. Vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa bude hodiť, tak buďme radi za každý recept a nepodceňujme žiadny. Už len z toho dôvodu, že autor si dal tú námahu a pridal ho tu pre všetkých s tým najlepším úmyslom.
21. 10. 2011 12:33
Jen ať pan František opisuje!! Když to čtu vybaví se mi zlaté postřižiny... Jsem moc ráda, za takové recepty a minimálně ten puding chci vyzkoušet... Jen nevím, jaký tvaroh
21. 10. 2011 12:30
Klariska: U některého ze svých receptů František podotýká, že pokud recept nikdy nedělal, ani u nikoho nejedl, píše to do poznámky. Takže pokud u receptu není v poznámce, že recept nedělal, beru to, že s ním má zkušenost. Tohle konkrétně je známý starodávný recept, mám ho ve své kuchařce taky, jen tedy bez těch žloutků.
21. 10. 2011 12:07
Františku, přidáte někdy taky něco, co jste sám upekl / uvařil, nebo nám jen opíšete celou kuchařku? Tento recept je alespoň zajímavý, ale hromada neozkoušených receptů na pečivo nám to tu moc neobohatí.
21. 10. 2011 11:14
Recept se mi líbí+5
21. 10. 2011 09:49
Nikdy nezapomenu na klihák, který mamka nakládala z tvarohu, byl krásně cítit a na chleba s máslem a s hrnkem mléka to byla jedinečná večeře nebo svačina. Dnešní tvarohy jsou příliš sterilní, z těch klihák nejde udělat
21. 10. 2011 09:45
No, mi se to taky líbí Věřím, že foto někdo přidá
21. 10. 2011 09:44
1974andrea: Já jsem to pochopila tak, že se žloutky vmíchají do horké, ale už nevařící se hmoty. Takže úplně syrové nebudou, jen nebudou sražené, jako kdyby prošly přímým varem
21. 10. 2011 09:02
Já si rovněž myslím, že nevadí staré opisované recepty, dyk i já sem dávám recepty opsané z naší rodinné kuchařky
21. 10. 2011 08:36
Tady se asi bude muset nechat náš normální tvaroh vykapat, aby ztratil přebytečnou tekutinu, ne? Recept se mi líbí, i když s těmi syrovými žloutky se to bude muset rychle zkonzumovat
21. 10. 2011 08:30
Taky se mě recept líbí a uvítala bych, kdyby bylo na sýr víc takových obyčejných receptů.
21. 10. 2011 08:22
Mě to ani trochu nevadí, že autor opisuje z novin. Já tyhle recepty totiž vůbec neznám, a jelikož nepatřím k movitějším lidem, tak takové recepty jedině uvítám. A mám dojem, že už brzy se hodí nám všem, umět "vařit po staru".
A paní Kroupová, já taky nemám digitální foťák, takže kdybych se tady zaregistrovala, tak by to taky vypadalo, že jenom "opisuju z novin".
A paní Kroupová, já taky nemám digitální foťák, takže kdybych se tady zaregistrovala, tak by to taky vypadalo, že jenom "opisuju z novin".
21. 10. 2011 07:45
proč sem opisuješ recepty z novin ? Pochybuji, žes je kdy dělal. Nebo nemáš foťák, abys je vyfotil ??
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečené batáty
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Tvarohovo-pudinkové pohárky s piškoty a meruňkami
Přidáno 26. 3. 2024 20:05
Právě bylo uvařeno:
Řecké patates
Fitulka uvařila před 43 minutami
Kuře na paprice
Fitulka uvařila před 56 minutami
Španělské ptáčky z mletého masa
Fitulka uvařila před 58 minutami
Houbový kuba
Iveta. uvařil před 1 hodinou
Uzené maso jako lahůdka
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Špagety s kuřecím masem
Martin87 uvařila před 1 hodinou
Perníčky, které jsou hned měkké
AnetaZema uvařil před 1 hodinou
Chilli con carne
jankohrasko uvařila před 2 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Kattyy uvařila před 3 hodinami
Čevabčiči do trouby
zuzana.vankova uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Barvení velikonočních vajíček může být zábava i umění: Použití slupek z česneku, červeného zelí a silonek dokáže zázraky
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Další recepty
Tématické fráze: recept na domácí tvarohový sýr klihák starý sýr z tvarohu recept klihák tvaroh klihák starý sýr dobry syr starý sýr z tvarohu domácí sýr klihák syr klihak jak se dělá klihák domácí klihák domácí sýr z tvarohu recept sýr z tvarohu podle babiček recept na starý sýr klihák z tvarohu domácí starý sýr domaci sýr z tvarohu oklihák starý sýr recept recept na syr klihak
Suroviny: tvaroh, sůl, máslo, paprika sušená sladká, žloutek
Dobrý domácí sýr - Retro
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yJJE
15 názorů