Štramberské uši
Tenhle kornout má tuze divokou historii, ale pokud jste milovníkem perníku, pak ho rozhodně musíte vyzkoušet. Jeho příprava chce trochu cviku, ale o to větší z něj budete mít radost.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 9 029 kJ / 2 158 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,70 g |
Tuky | 21,62 g |
Vláknina | 9,10 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 1,31 g |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 433,61 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto pečivo se peče od 13. stol. na počest vyhnání Tatarů při obléhání Štramberka. Obyvatelé pak našli pytle nasolených uší, které Tataři uřezávali křesťanům. Místo perníkového koření můžeme použít sladkého pečení od Avokada, nebo špetku badyánu, hřebíčku, anýzu, skořice, nového koření, muškátového květu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
6. 11. 2010 13:46
óóóóóó to vypadá jak doopravdické vepřové ucho
2. 12. 2009 15:42
dík za recept skusím ho ale newm estli bde fungova(ale snad jj)
23. 11. 2009 18:34
dík za receptale ještě aby to bylo k jídlu
22. 11. 2009 01:27
Hello, taky tady není tvá fotka.
30. 10. 2009 18:56
dik za recept :-d:-P
17. 3. 2009 14:02
Lyda, díky za odpověď Já jsem vždycky ráda, když někdo poradí, nebo jen třeba napíše jak dělá on, každý recept se pak dá ještě posunout výš a dotáhnout do ještě do lepší chuti a kvality. Uf....
17. 3. 2009 13:58
Lité není ono. Originál je vykrajovaný, ale kdo chce...
17. 3. 2009 13:57
My to dáváme do papírových kornoutů. Jen to vezmi z toho plechu a šupsni do kornoutů. Stočí se ti to a vychladne... a papírových kornoutů si můžeš udělat kolik chceš. Jo a já bych je mazala sádlem... možná to má na to taky vliv... A neřeš. Já jen, že to může být lepší. Šak jsem psala: Hlavně když to chutná!!!
17. 3. 2009 13:54
Taky jsem se setkala s tím, že někdo těsto nevyvaluje, ale má ho takové řidší a dělá se to přes takovou šablonu na plech. Těch receptů bude povícero a klidně by tady mohl být ještě jeden, jiný, pokud možno s fotkama
17. 3. 2009 13:51
Lyda, já to těsto měla hrubé určitě A tu fintičku bys nám neporadila? Prosím Nebo zrovna nějaký celý recept? Já kupuju většinou origoš ve stánkuProdávají je u nás při různých akcích, trzích a tak.
17. 3. 2009 13:51
Jo a ještě. Prodávají se plněné šlehačkou a někdo si je polévá i čokoládou, ale my je doma jíme jen tak. Jinak jsou to samozřejmě kolečka a ne ovály, ale tak jak každý chce. U nás se říká, že správné Uši musí křupat, ale taky podle chuti. Když je necháte jen tak na stole, natáhnou vlhkost a změknou. Pokud dáte uši do sáčku, vydrží dobré déle než 3 měsíce. Tedy pokud na ně nedosáhnou děti a partneři...
17. 3. 2009 13:43
Dobrý den, jsem ze Štramberka, takže se u nás Uši pečou pravidelně min. jednou do roka. Jiná domácnost, jiný recept na Uši, takže bych pochopila, ten váš, ale musím si rýpnout, že ty vaše na fotkách vypadají velmi nevzhledně. Máte asi hrubší těsto (možná tedy i jiné) a nebo je stáčíte opačnou stranou. Jo a jsou i lepší finty než sklenička,ale nechám toho, abych nebyla kibic. Já jen tak, jestli vám to pomůže. Ale hlavní je, když chutnají!!!
3. 12. 2008 17:53
Kluci je milují. Kupuju je u stánkařů a už se mi nechce dávat 4 kč za jednu placičku. Upeču je. Moc děkuji za recept.
3. 12. 2008 10:19
Tak já vyvaluji na dřevěném vále nebo přímo na kuchyňské umakartové lince, taky podsypávám moukou. Je dobré jich na plech dát jen pár asi tak 6 ks, aby než vystydnou to šlo zatočit. Pokud nestiháme,tak dáme plech znovu do trouby a oni změknou. Peče se to velmi rychle, tak je lepší je dělat na plechu po pár kouscích. Ale i tak jich vždycky pár zatočím a ostatní nechám jako placičky - lépe se skladují A Merylas, fotku tady nech, jsou moc pěkné!
2. 12. 2008 21:38
A tady je ještě několik receptů a taky nějaké povídání http://www.koupaliste.cz/stramberskeusi/recept.htm...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 9 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 21 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
MilosCz uvařila před 1 hodinou
Krupičková polévka s libečkem
MilosCz uvařila před 1 hodinou
Ananasová buchta
Yvona uvařil před 1 hodinou
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 1 hodinou
Kuře neskutečně dobré
Okina uvařila před 2 hodinami
Nadýchané věnečky (50 ks)
Alhana uvařila před 3 hodinami
Cikánský řízek
eliskac uvařila před 4 hodinami
Hrníčková tvarohová bábovka
Sima1996 uvařila před 5 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Jana2017 uvařila před 5 hodinami
Vepřová pečeně na sušených houbách s hrnkovým knedlíkem
bonaher uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Další recepty
Tématické fráze: stramberske usi napln perníkové uši náplň do štramberských uší stamberske uši uši recept těsto na štramberské uši stemberske usi štramberské ucho perníkové uši recept stamberske usi recept stranberske usi uší pečivo recept na uši štramberská trouba náplň štramberské uši pecivo usi recept na štamberské uši stramberske ucho recept recepty-štramberské uši recept uši
Suroviny: vejce, cukr moučkový, med, mouka hladká, soda jedlá, kůra citronová, koření do perníku, tuk
Štramberské uši
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR2P
37 názorů