Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štramberské uši

Tenhle kornout má tuze divokou historii, ale pokud jste milovníkem perníku, pak ho rozhodně musíte vyzkoušet. Jeho příprava chce trochu cviku, ale o to větší z něj budete mít radost.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby odležení těsta

65 min (60 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta )

23. 7. 2008 23:16

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie9 029 kJ / 2 158 kcal
Bílkoviny52,70 g
Tuky21,62 g
Vláknina9,10 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 1,31 g
Sůl0,42 g
Sacharidy433,61 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Toto pečivo se peče od 13. stol. na počest vyhnání Tatarů při obléhání Štramberka. Obyvatelé pak našli pytle nasolených uší, které Tataři uřezávali křesťanům. Místo perníkového koření můžeme použít sladkého pečení od Avokada, nebo špetku badyánu, hřebíčku, anýzu, skořice, nového koření, muškátového květu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

4. 2. 2020 18:49

Veronika.Hrozna: Tyhle uši jsem nezkoušela, ale toto pečivo lze u nás občas koupit v balení asi 10 kusů v cukrárnách nebo na akcích (poutě a pod.), plní se šlehačkou a ovocem a je to bašta. Jedli jsme je i přímo ve Štramberku, když jsme byli na dovolené v Beskydech. Městečko Štramberk je velice půvabné, krásné starodávné chaloupky a blízko známá jeskyně Šipka. Doporučuju k návštěvě:-K

Dajda Dajda

4. 2. 2020 16:37

Veronika.Hrozna: Určitě je. My jsme si jednou koupili ouška originální ze Štramberka ve stánku u nějakého hradu (už je to dávno, nepamatuju si, u kterého) a jedli je naplněná šlehačkou. :-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

4. 2. 2020 13:06

To vypada, jako ouska velmi jedla.<3;-)

Dajda Dajda

4. 2. 2020 10:22

h4ever: Vlast ve 13. století? Nic takového tehdy rozhodně neznali! Navíc expandujícím Mongolům (Tatarům) vůbec nešlo o boj s křesťany, nábožensky byli dost vlažní. Bojovali s Číňany, Peršany, Turky, Rusy a dalšími Evropany, ať to byli křesťané, muslimové, židé, budhisté, konfusiáni nebo třeba pohani - to vše jim bylo úplně jedno.

To bychom nemohli jíst rohlíky, protože jejich tvar je odvozen z tureckého půlměsíce, symbolu islámu.:-O Nemohli bychom pít ani kafe - zrnkovou kávu "zapomněli" u Vídně Turci, když odsud roku 1683 prchali po prohrané bitvě. :-O A co jidáše, vánočky, vánoční štóly? Vždyť je to všechno taková pěkná tradice. A vůbec nevadí, že obléhání Štramberka existuje možná jenom v pověstech .....

zizala zizala (moderátorka)

4. 2. 2020 09:47

h4ever: :-) Tím jim naopak vzdáváme hold:yes:. Klíčová je oslava vyhnání Turků ;-). To by podle vás kněz v kostele znevažoval Krista, když obětuje jeho "tělo a krev"?

casino casino

4. 2. 2020 09:29

h4ever:
No, mít vás při ruce, tak vás aspoň vykrákám za ušiska...;-):-):-D

h4ever

4. 2. 2020 09:18

Štramberské uši nejíst, je to neúcta k padlým křesťanským vojákům, kteří bojovali za naší vlast :-O .

špagetka

6. 9. 2015 09:15

Lyda:proč taky nepřidáte váš recept , já je miluju.:-p:-p:-p

Gabca

26. 5. 2015 11:50

je t o fakt dobry ??????? :D :-p:-p:-p:-p

maja f maja f

6. 3. 2015 14:54

Dělala jsem je dneska, jsou vynikající, vzhledově se mi moc nepovedly, ale nám to nevadí. Důležitá je chuť :-)

maja f maja f

3. 3. 2015 23:53

Hella
Děkuji za rychlou odpověď, zítra zkusím :-)

Hella Hella

3. 3. 2015 23:21

maja f: opravdu se žádný tuk nepřidává.

maja f maja f

3. 3. 2015 22:12

Dobrý den, nepřidává se žádný tuk?

hunadavid

7. 6. 2013 18:27

pokusím se to udělat :-)) ale trocu se bojím je mi teprve 11
ale dík za recept :yes:

Jenny

18. 11. 2010 15:55

uši dělávám taky,jen s jiným recepisem,vyzkouším tento...:yes:
mám spec.vykrajovátko na uši a vyvaluju hóódně do teňulinka,možná je mám takové křupavé až moc...:-)):yes::yes:

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: stramberske usi napln perníkové uši náplň do štramberských uší stamberske uši uši recept těsto na štramberské uši stemberske usi štramberské ucho perníkové uši recept stamberske usi recept stranberske usi uší pečivo recept na uši štramberská trouba náplň štramberské uši pecivo usi recept na štamberské uši stramberske ucho recept recepty-štramberské uši recept uši

Suroviny: vejce, cukr moučkový, med, mouka hladká, soda jedlá, kůra citronová, koření do perníku, tuk

TopRecepty.cz

Štramberské uši

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR2P