Šusterka - šterc
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto jídlo se vařívalo po celém Rakousko - Uhersku, nepamatuje si někdo, resp. neví někdo jak se tomu říkalo u Vás doma?!!!!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 7. 2011 16:13
spagetka:spagi, já si tím moc jistá nejsem, mám ale dojem, že o tom se zmiňuje Václav Malovický - Kuchyně staré Šumavy, kterou ale mám v Praze, tak se tam nemůžu podívat. Trhanec - jak ho uvádíš - dělala často moje babička. Myslím, že se asi pravdy nedobereme, protože co kraj - to jiný název a často stejný název pro jiný pokrm. Rozhodně je to ale zajímavé pátrání
28. 7. 2011 16:03
magdalenka: Majdi, ano, já reagovala na komentíky, kde děvčata tvrdila, že to je šmorn, a píšu, že šusterku mám taky v receptech, skoro stejnou, ale s brambory
Vygugli si název šusterka, nebo šterc, vyjedou ti recepty, ale skoro ve všech jsou brambory, jen ten co jsem uvedla je se sádlem a škvarky - čistě pro zajímavost
Vygugli si název šusterka, nebo šterc, vyjedou ti recepty, ale skoro ve všech jsou brambory, jen ten co jsem uvedla je se sádlem a škvarky - čistě pro zajímavost
28. 7. 2011 15:59
spagetka:tvoj recept je klasický cisársky trhanec...Kaiserschmorn.
Milošov recept je záhadou.
Milošov recept je záhadou.
28. 7. 2011 15:43
Zadala jsem si název šusterka a vyjelo mi hodně receptů a v různých obměnách - např. se škvarky http://www.receptyonline.cz/recept--susterka--7810...
Pak tu ve své kuchařce mám Ponikelské šusterky, které jsou tomuto receptu hodně podobné, ale v ingrediencích brambory jsou.
Název Šmorn mám ve své zděděné rodinné kuchařce pod názvem Kaiseršmorn ( prý ho v Krkonoších jedl rakouský císař) a pak to bylo zkráceno na šmorn.
A mám ho takto:
0,75 l litru mléka, 5 vajec, 60 g cukru, 300 g hl. mouky, 150 g másdla, vanilkový cukr, sůl
V části mléka rozmíchat žloutky, cukr, špetku soli, umíchat v hladké těsto jako na lívance (trochu pevnější). Vmíchat sníh z bílků. Upéci v rozpálené troubě dočervena na 1 straně, pak roztrhat 2 vidličkami na kusy a opéci na 2.straně.
Ve zbytku mléka rozpustit vanilku a polít a ještě chvilku zapéci.
Podáváme s vanilkou, politý malinovou nebo jinou ovocnou šťávou.
Jinak je to známé i pod názvy svítek, trhanec, smaženec, schmarrn
Moje babička ho polévala sirobem z řepy.
Takže podle mne je šmorn u nás něco jiného, než co tu uvádíte - ale NECHCI SE HÁDAT, jen uvádím svou verzi!!!!!!!!
Co kraj, oblast, rodina to jiná verze.
Pak tu ve své kuchařce mám Ponikelské šusterky, které jsou tomuto receptu hodně podobné, ale v ingrediencích brambory jsou.
Název Šmorn mám ve své zděděné rodinné kuchařce pod názvem Kaiseršmorn ( prý ho v Krkonoších jedl rakouský císař) a pak to bylo zkráceno na šmorn.
A mám ho takto:
0,75 l litru mléka, 5 vajec, 60 g cukru, 300 g hl. mouky, 150 g másdla, vanilkový cukr, sůl
V části mléka rozmíchat žloutky, cukr, špetku soli, umíchat v hladké těsto jako na lívance (trochu pevnější). Vmíchat sníh z bílků. Upéci v rozpálené troubě dočervena na 1 straně, pak roztrhat 2 vidličkami na kusy a opéci na 2.straně.
Ve zbytku mléka rozpustit vanilku a polít a ještě chvilku zapéci.
Podáváme s vanilkou, politý malinovou nebo jinou ovocnou šťávou.
Jinak je to známé i pod názvy svítek, trhanec, smaženec, schmarrn
Moje babička ho polévala sirobem z řepy.
Takže podle mne je šmorn u nás něco jiného, než co tu uvádíte - ale NECHCI SE HÁDAT, jen uvádím svou verzi!!!!!!!!
Co kraj, oblast, rodina to jiná verze.
28. 7. 2011 13:10
"např. název škubánky, podle Úlehlové lidově též šusterka, vystřídal rozmanitá lokální pojmenování plískanky, trhánky, trpalky, šterce.[2]" - nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4824
28. 7. 2011 13:00
Já co znám šmorn, tak ten se dělá s vajíčem a trochu omastku. Škubánky, tam jsou základ brambory skoro dovařený a málo slitý a pak se zasejpá moukou a nechá propařit pod pokličkou a nakonec hezky vymíchá do hladka. Můžou se dělat na sladko i na slano jako osmažený placičky. Tohle vůbec neznám a po pravdě s to neumím ani představit bez vejec. Šmorn, je podle mě trhanec. Aspoň tam co jsem vyrůstala, to tak nazývali. Třeba se mýlím.
28. 7. 2011 12:23
maris:Já jsem zprvu myslela, že se do receptu vloudila chyba a že ty brambory byly opomenuty. Učíme se a poznáváme celý život, šmorn jsem opravdu neznala.
28. 7. 2011 12:19
šákul: první moje reakce byla - škubánky, ale základ škubánků jsou brambory a tady nejsou. Já souhlasím s čokoádkou, že je to šmorn
28. 7. 2011 12:14
Kucmouch, šuska, šusterka, škubánky, tak se říká jídlu, jehož součástí jsou i další ingredience.
Dřív jsem škubánky nemohla ani cítit, ale teď je mám moc ráda s mákem a ještě radši opečené.
Dřív jsem škubánky nemohla ani cítit, ale teď je mám moc ráda s mákem a ještě radši opečené.
28. 7. 2011 12:06
chocolate:Šmorn moje babička teda dělá jinak,dává tam vejce,mouku,máslo,ale nechci se přít
28. 7. 2011 12:03
Šmorn
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 11 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 12 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 13 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 19 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Mrkvový dort
Princezna@Lada uvařil před 1 hodinou
Kuřecí miniřízečky
Libca1954 uvařila před 9 hodinami
Pohanková kaše se skořicí
gedzitka uvařila před 10 hodinami
Čočková polévka
1Marketa2 uvařil před 10 hodinami
Medvědí máslo
Merylas uvařil před 10 hodinami
Bábovka (hrníčková, olejová)
MartinaKucharka uvařila před 10 hodinami
Jarní bramborový salát
Kanaj uvařila před 11 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ryngle uvařila před 11 hodinami
Jogurtová bublanina (bez mouky)
Kaca_ uvařila před 11 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
VencaUplotny uvařil před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Valašské pečáky: Dozlatova upečené křupavé brambůrky potřené česnekovou směsí, to je jednoduchý a levný oběd
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat chleba: Vyhrály dvě metody našich babiček, i po týdnu byl bochník dobrý
Báječné švestkové knedlíky: Vyzkoušejte tuto pochoutku z různých těst
Další recepty
Tématické fráze: sterc šterc recept krupicový šmorn šterc jídlo kaiseršmorn recept na šterc bramborový šterc pliskánky trhanec na slano šmorn recept jídlo šterc recept šterc kaiserschmorn kaiser šmorn recepty šterc susterka z brambor šterc z brambor šmorn recept na šmorn co s husím sádlem
Suroviny:
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
26 názorů