Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šusterka - šterc

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

28. 7. 2011 11:45

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Toto jídlo se vařívalo po celém Rakousko - Uhersku, nepamatuje si někdo, resp. neví někdo jak se tomu říkalo u Vás doma?!!!!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

maris maris

28. 7. 2011 16:13

spagetka:spagi, já si tím moc jistá nejsem, mám ale dojem, že o tom se zmiňuje Václav Malovický - Kuchyně staré Šumavy, kterou ale mám v Praze, tak se tam nemůžu podívat. Trhanec - jak ho uvádíš - dělala často moje babička. Myslím, že se asi pravdy nedobereme, protože co kraj - to jiný název a často stejný název pro jiný pokrm. Rozhodně je to ale zajímavé pátrání;-):-)

spagetka spagetka

28. 7. 2011 16:03

magdalenka: Majdi, ano, já reagovala na komentíky, kde děvčata tvrdila, že to je šmorn;-), a píšu, že šusterku mám taky v receptech, skoro stejnou, ale s brambory
Vygugli si název šusterka, nebo šterc, vyjedou ti recepty, ale skoro ve všech jsou brambory, jen ten co jsem uvedla je se sádlem a škvarky - čistě pro zajímavost ;-)

magdalenka magdalenka

28. 7. 2011 15:59

spagetka:tvoj recept je klasický cisársky trhanec...Kaiserschmorn.
Milošov recept je záhadou.;-)

spagetka spagetka

28. 7. 2011 15:43

Zadala jsem si název šusterka a vyjelo mi hodně receptů a v různých obměnách - např. se škvarky http://www.receptyonline.cz/recept--susterka--7810...
Pak tu ve své kuchařce mám Ponikelské šusterky, které jsou tomuto receptu hodně podobné, ale v ingrediencích brambory jsou.

Název Šmorn mám ve své zděděné rodinné kuchařce pod názvem Kaiseršmorn ( prý ho v Krkonoších jedl rakouský císař) a pak to bylo zkráceno na šmorn.
A mám ho takto:
0,75 l litru mléka, 5 vajec, 60 g cukru, 300 g hl. mouky, 150 g másdla, vanilkový cukr, sůl
V části mléka rozmíchat žloutky, cukr, špetku soli, umíchat v hladké těsto jako na lívance (trochu pevnější). Vmíchat sníh z bílků. Upéci v rozpálené troubě dočervena na 1 straně, pak roztrhat 2 vidličkami na kusy a opéci na 2.straně.
Ve zbytku mléka rozpustit vanilku a polít a ještě chvilku zapéci.
Podáváme s vanilkou, politý malinovou nebo jinou ovocnou šťávou.
Jinak je to známé i pod názvy svítek, trhanec, smaženec, schmarrn
Moje babička ho polévala sirobem z řepy.
Takže podle mne je šmorn u nás něco jiného, než co tu uvádíte - ale NECHCI SE HÁDAT, jen uvádím svou verzi!!!!!!!!
Co kraj, oblast, rodina to jiná verze. ;-);-)

M

28. 7. 2011 13:10

"např. název škubánky, podle Úlehlové lidově též šusterka, vystřídal rozmanitá lokální pojmenování plískanky, trhánky, trpalky, šterce.[2]" - nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=4824

Věrka.

28. 7. 2011 13:00

Já co znám šmorn, tak ten se dělá s vajíčem a trochu omastku. Škubánky, tam jsou základ brambory skoro dovařený a málo slitý a pak se zasejpá moukou a nechá propařit pod pokličkou a nakonec hezky vymíchá do hladka. Můžou se dělat na sladko i na slano jako osmažený placičky. Tohle vůbec neznám a po pravdě s to neumím ani představit bez vejec. Šmorn, je podle mě trhanec. Aspoň tam co jsem vyrůstala, to tak nazývali. Třeba se mýlím.

Chyba?

28. 7. 2011 12:23

maris:Já jsem zprvu myslela, že se do receptu vloudila chyba a že ty brambory byly opomenuty. Učíme se a poznáváme celý život, šmorn jsem opravdu neznala.

maris maris

28. 7. 2011 12:19

šákul: první moje reakce byla - škubánky, ale základ škubánků jsou brambory a tady nejsou. Já souhlasím s čokoádkou, že je to šmorn:-)

šákul

28. 7. 2011 12:14

Kucmouch, šuska, šusterka, škubánky, tak se říká jídlu, jehož součástí jsou i další ingredience.
Dřív jsem škubánky nemohla ani cítit, ale teď je mám moc ráda s mákem a ještě radši opečené.

1974andrea 1974andrea

28. 7. 2011 12:06

chocolate:Šmorn moje babička teda dělá jinak,dává tam vejce,mouku,máslo,ale nechci se přít

chocolate chocolate

28. 7. 2011 12:03

Šmorn;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sterc šterc recept krupicový šmorn šterc jídlo kaiseršmorn recept na šterc bramborový šterc pliskánky trhanec na slano šmorn recept jídlo šterc recept šterc kaiserschmorn kaiser šmorn recepty šterc susterka z brambor šterc z brambor šmorn recept na šmorn co s husím sádlem

Suroviny:

TopRecepty.cz

Šusterka - šterc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vmpn