Šusterka - šterc
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto jídlo se vařívalo po celém Rakousko - Uhersku, nepamatuje si někdo, resp. neví někdo jak se tomu říkalo u Vás doma?!!!!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 10. 2016 18:27
Václav: Pocházím z Mrákotina V Sumrakově jsem měl tetu. Matka šusterky dělala tak, že opražená do světle hněda hladká mouka se zalila trochou vařící vodou až vznikly takové gumové kousky ty se trochu osladily a omastily sádlem. Pilo se k tomu podmáslí. Strašně mi to v dětství chutnalo.
14. 7. 2016 12:36
mardub4: U nás na vysočině v Sumrakově na statku se šusterka vařila z brambor, mouky,soli, sádla nebo smetany. Ve velkém kastrolu se udělala z mouky na sucho světle hnědá zápražka, ne zásmažka, ta se vmíchala do horkých osolených rozšťouchaných brambor a omastilo se sádlem nebo smetanou. Šusterka se lžící přibírala k zaklechtaným polívkám - zelnušce, řepnušce nebo sedlejačce. Ta zásmažka jí dává výbornou chuť. Je to taková polosuchá kaše, která by vypila velké množství tuku, proto se jí říká šusterka - na lžíci šustí
21. 6. 2016 11:36
P.Boubín:
20. 6. 2016 20:00
„Opět obcházeli, tentokráte směrem jižním k Luznému a Marberku, na jehožto stráních pracovali dřevorubci. Přišli právě, když tito si vařili oběd. Visel černý kotel nad ohněm, v kotlu voda vřela, nasypali černé, žitné mouky a trochu soli, zavařili mouku do jisté houšťky, ustavičně dřevěnou měchačkou míchajíce, pak vodu slili a zbývající v kotlu hustou kaši silně omastili. „Šterc“ byl hotov, jedli jej z kotlu, přijídajíce z velkého krajáče ssedlého mléka. Příručí okusil, i chutnalo mu dobře, ale zdál se mu šterc přespříliš mastným. Řekl jim to, oni pak odvětili, že jinak býti nemůže, bez omastku že by se nenasytili a těžké, namáhavé práce své konati nemohli.“
cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot
cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot
9. 12. 2015 18:29
mardub4: ano, Slovensko Banská Bystrica + okolí = fučka se tomu říká tam
9. 12. 2015 17:35
Do šusterky patří BRAMBORY ze všeho nejdříve. Teprve potom mouka!!!
Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho.
Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho.
16. 12. 2012 01:06
5. 1. 2012 14:47
tzv. "fučka"
26. 11. 2011 09:41
Tady se stala někde chyba v poměru mouka - voda. Je moc vody a málo mouky, takže nic nešlo propařit, ale vznikly z toho v podstatě halušky. Hledala jsem šusterku na netu, moc o ní tam není, ale často se uvádí s bramborami. Jestli to právě není ten " zakopaný pes", že v receptu chybí...
30. 7. 2011 13:21
Moje babička tomu říkala Z nouze ctnost pocházela z od České Skalice
29. 7. 2011 09:30
Autora receptu ale zajímá něco jiného - googlit nejspíš umí taky. Takže za autora (snad promine) ještě jednou: Kdo zná tento recept a jak se mu u vás říká?
28. 7. 2011 17:40
U nás sa to volá tiež šterc, ale nerobí sa z múky, ale krupice, nie detskej, ale z hrubej krupice, teda krupicový šterc. Väčšinou sa robí s čerstvým slivkovým kompótom. Ale robí sa aj na slano, ako príloha, s opraženou cibuľou a kúskom klobásy .
28. 7. 2011 16:27
Já mám ten Ponikelský šterc takto:
Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
Tož mudrujte
Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
Tož mudrujte
28. 7. 2011 16:22
maris: máš správný dojem, protože po vyguglení šterce se mi objevily recepty a odkazy na Šumavu, takže tvůj dojem je určitě správně. U šusterky to tak jednoznačné není, tam jsou fakt ty brambory navíc - takže spíš jde o 2 různé recepty. (ten můj šmorn je samozřejmě navíc a úplně jiný)
28. 7. 2011 16:15
A autor receptu nereaguje. Treba zapojiť nejakú detektívnu kanceláriu...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 2 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 15 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Právě bylo uvařeno:
Tvarohový koláč s jablky a skořicovou vůní
laubice uvařila před 1 hodinou
Dršťková polévka
pazderka83 uvařil před 2 hodinami
Pappardelle s krůtím masem a zeleninou
Ter88ka uvařila před 3 hodinami
Nejlepší koblihy, jaké znám
Sarinaa uvařila před 3 hodinami
Brokolicové placičky
HanLen uvařil před 6 hodinami
Sachr dort z jablek
marie.ledlova@email.cz uvařil před 11 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 11 hodinami
Polévka z kuřecích hřbetů
Gregusa uvařila před 13 hodinami
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 14 hodinami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Další recepty
Tématické fráze: sterc šterc recept krupicový šmorn šterc jídlo kaiseršmorn recept na šterc bramborový šterc pliskánky trhanec na slano šmorn recept jídlo šterc recept šterc kaiserschmorn kaiser šmorn recepty šterc susterka z brambor šterc z brambor šmorn recept na šmorn co s husím sádlem
Suroviny:
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
26 názorů