Utopenci dle mé prababičky
Utopenci patří neodmyslitelně na jídelní lístek každé české hospody. Recepty se liší, každý kuchař má svůj tajný recept. Základ chuti vždy spočívá v kvalitních špekáčcích, dobře vychuceném nálevu a velkém množství cibule.
Suroviny pro 10 porcí
10 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 585 kJ / 140 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 14 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 35,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 9. 2015 18:04
Tak už jsou hotové, čili utopené...lák je výborný a v té sklenici to vypadá taky výborně. Udělala jsem je do tří 0,7l sklenic od okurek. Ty velke sklenice do kterých to děláte nemám a taky to pak nestíháme sníst. Takle v těch 0,7l jsou 4ks špekáčků, pro kamioňáky na cesty jak dělaný - ihned snědený. Díky za recept..
12. 10. 2014 08:39
Utopenci vypadají lákavě, už jsem je dlouho nedělala, tak se do nich asi pustim
11. 10. 2014 17:14
Tak jsem se taky do nich pustila, když tu mají tolik kladných hodnocení, dala jsem na ně, ale: po pěti dnech, když jsme se rozhodli s mužem naše utopence ochutnat, tak jsme zjistili, že nejsou vůbec slané / a to jsem podle rady Rebeky dala dvě čaj. lž./, takže jsem to celé kilo špekáčků vytahala ze dvou sklenic, nálev dala znovu povařit, přidala jsem další 4 čaj. lž. soli, 1 dcl octa a povařila jsem i cibuli s kapií a feferonkou. Po dalších dnech netrpělivého čekání mají utopenci konečně to správné grády
Takže do receptu rozhodně patří sůl A varem projitá cibule nemá tak palčivou ostrou chuť a je v nálevu jemnější.
Přidávám foto.
Takže do receptu rozhodně patří sůl A varem projitá cibule nemá tak palčivou ostrou chuť a je v nálevu jemnější.
Přidávám foto.
19. 6. 2014 18:16
Pravý špekáček má mít--Hovězí-35.5%+vepřové-20%-+hřbetní sádlo-27%-maso z hlav-3%-vepřová kůže-1.5%--čili celkem masná složka---86.5%----tak to i možná bývalo--dnes prý múže mít min. masa--40% a tuku max.45%---to jsem takto info dostala...tak co ty špekáčky co tu prodávají?---no a pokud se to jmenuje buřt--tak to nemusí obsahovat vůbec žádné maso---to je mazec-a my je děláme takto-do 3 litrové lahve se vejde asi 19-20 špekáčků---a je na to třba nálev--0.5 l. octa+ 6/8 litru vody což je trochu víc než 1 litr--+2 lžíce cukru+16-20 kuliček celý pepř+ 16-20- kuliček nového koření- a soli dle chuti-----možno dát pár lístků bobkáče....a i hořčičné semínko si 2 lžíce--my to tak rádi---špekáčky klasicky oloupat--nakrojit a dát dovnitř kolečko cibule a také když je dát okurku a papriku červenou proužek--to je na každém co chce---na dno lahve cibuli a skládat špekáčky a vrstvy lze prokládat cibulí, paprikou, feferonkou....a zaléváme SKORO STUDENÝM nálevem..jinak špekáčky pustí tuk do nálevu a je to špatně...a jen potahnu celofánem a zagumičkuji...a do chladu a temna--ne do lednice---pokud je to možné..a hlídat po 3 dnech jak se macerují a jak jsou už dobré mohou jít do lednice---tam vydrží 14 dní pokud se nesní--to jen taky se mi to chtělo po těch různých komentářích něco dodat..a tot vše--dobrou chut a víc to nekomentuji!!!Každý má své.
19. 6. 2014 17:27
Utopenci podle prababicky? Ja je delam zrovna tak, no jo mne bude take uz 70. A tem kteri se tam mudrujou vzkazuju komu neni shora dano v Apothece............at si jdou na polevku do bufettu.
19. 6. 2014 16:32
Jarda:máte úplnou pravdu a ještě bych přidala plno hnusného špeku
Jarda:
Jarda:
Jarda:
Jarda:
19. 6. 2014 16:25
Špekáčky z Globusu jsou sice plný masa, ale taky plný glutamátů (zvýrazňovačů chuti). Tak si nechte chutnat
6. 4. 2014 04:45
Zda se, ze utopenci, velky vynalez kulinarskeho umeni, jsou pouze ceska specialita. A tech receptu co je, v podstate dobrych i vybornych. Jen kdyby se toho nekdo ujal a vydal knihu "Utopenci, po kazde jinak" A dalsi bajecny cesky vynalez jsou vinne klobasky, mana nebeska.
21. 2. 2014 17:53
Včera jsme koupili 2kg buřtů v Globusu a dnes jsem utopence naložila dle tohoto receptíkuJelikož jsem nedávala horký lák,tak si budeme muset několik dní počkat na výsledekPak dám vědět a fotečku přidám
20. 4. 2013 19:58
Minulou sobotu naloženo ( nakládal manžel, já loupala, krájela, vařila nálev, umyla lahve) dnes ochutnáno, to jen manžel hodnotím bodem a dokládám fotem
19. 1. 2013 18:26
Ahoj lidičky ,tak jak tady čtu tak vidím že zde jste všichni gurmáni kromě asi tak jednoho.Protože do hospody bych na utopence nešel,to bych musel asi tak 1 měsíc nic nejíst(nežrat)protože bych asi scípal hlady.Všechny recepty jsou super.Já mám taky jeden.
Kdo by chtěl můj recept tak stačí napsat na profil.lide.cz/RadimBartonek/profil/
Kdo by chtěl můj recept tak stačí napsat na profil.lide.cz/RadimBartonek/profil/
5. 1. 2013 17:03
Utopenci jsou vynikající! za měsic se jichu nás snědlo 30!!
7. 12. 2012 14:34
Včera naloženo, dneska ochutnáno taky jsme zalévali horkým nálevem. Taťka přidal jěště čerstvě mletý peř. Utopenci nemají chybu, posílám bod a fotku+11
4. 5. 2012 15:28
Dotaz - pomoc:Zajdi do Makra a kup si tam kyselé okurky v té láhvi...dáš okolo 70,-Kč a máš spoustu okurek a k tomu láhev na utopence
Dotaz - pomoc:
Dotaz - pomoc:
29. 3. 2012 18:05
www.fido2004: Normálně zajdu do hospody,tam je zásoba...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 2 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 10 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 12 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 13 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 54 minutami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 3 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 3 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 4 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 5 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 5 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 5 hodinami
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 6 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 8 hodinami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: lák na utopence recept na utopence s cibulí klasika vynikající utopence lak na utopence recept utopence naložene za 2 dny utopenci recept jak udělat lák na utopence vynikající utopenci recept na utopence recept na klasika utopenci utopenci recept na klasické utopence naložené buřty s cibulí jak dlouho nakládat utopence jak nakladat utopence nejlepší lák na utopence lák do utopenců nejlepší utopenci recepty lák na utopence nakládání utopence se zelím
Suroviny: špekáček, cibule, voda, ocet, pepř celý, koření nové koření, cukr, feferonka
Utopenci dle mé prababičky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g7ok
65 názorů