Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meduňkový sirup

Domácí sirupy výborně chutnají a zároveň jsou skvělým zdrojem vitamínů. Vedle bezinkového a tymiánového sirupu patří k těm nejoblíbenějším meduňkový. Meduňka příjemně voní po citronu, snižuje stres, uvolňuje napětí, přispívá k dobrému trávení i klidnému spánku.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení)

27. 5. 2011 21:23

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie33 470 kJ / 8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

My plníme do lahví pod korunkové uzávěry, ale lze i do klasických zavařovacích sklenic.

Můj muž ho pije s vodou jako šťávu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala

2. 6. 2020 21:27

martina1968: Mám radost, děkuji :-K

martina1968

2. 6. 2020 17:43

tento sirup budu letos dělat už čtvrtý rok. Akorát dávám meduňku a mátu asi tak na půl.Ještě teplé naliju do lahví od rumu,vodky atd. Naliji až pod víčko,dám lžičku alkoholu a po vystydnutí dám naležato do lednice. Máme v lednici ještě pár lahví od loňska a jsou pořád dobrý. U nás doma jinou šťávu nepijeme. Děkuji za tento recept.:yes

zizala zizala

9. 3. 2020 21:30

Foltyn: Kyselina citronová je ale přírodní konzervant. Není to žádný dusičnan ani siřičitan :-8

Foltyn

9. 3. 2020 20:47

zizala: Konzervant tam je, kyselina citronová se v potravinářství běžně používá jako konzervační činidlo. Mám pocit že pod značkou E330.

zizala zizala

29. 5. 2019 15:43

Irča: Jeje, mrzí mě, že dotaz zůstal nezodpovězený. O prázdninách nebývám na příjmu. Omlouvám se, dotazu jsem si nevšimla ani později. Meduňku jsem nevážila, ale myslím, že víc rostlinek bude znamenat jen intenzivnější chuť. Vzhledem k tomu, že tam není žádný konzervant, domnívám se, že malé dítě v rozumném množství tento sirup může.

Irča

6. 7. 2016 23:16

Prosím kolik gramů je té meduňky, vážil to někdo? Dostala jsem hrozně rozrostlou 100 gr. kytici a potřebuji vědět poměr ostatního. A můžu dát ročnímu dítěti jako šťávu? Děkuji.

maryje12

26. 6. 2016 20:39

hosta: Taky mi zmizely trávy a celá pažitka, jako by tam nikdy nebyla....byla jsem v šoku...

zizala zizala

16. 6. 2016 15:24

Martina Šamanová: Ano, teplota 85°C je dostatečná. Když ji nevypijete dřív, vydrží zaručeně půl roku i víc, cukr je dobrý konzervant. Pokud máte láhve pod korunky, musíte mít uzavírač těchto lahví. Bez něj to držet nebude ;-)

Martina Šamanová

16. 6. 2016 15:06

Chystám se vyzkoušet. Jen mě zajímá, jak dlouho vydrží šťáva uskladněná? Když ji naliji hned o té teplotě cca 85 stupňů do zavařovacích sklenic a otočím víčkem dolů, tak se víčka chytnou? A kdy dam například do skleněných lahví od Vincentky, tak se nezkazí?

zizala zizala

8. 6. 2015 13:13

hosta: Hryzce naštěstí nemáme, stačí slimáci :-(( Ale podle rady kamarádky sypu rozmačkané skořápky a doufám, že je nepřelezou.

hosta hosta

8. 6. 2015 13:07

zizala: kdyby mi vyhynula, tak to pochopím, ale mně ji poddolovali hryzci a zatáhli dovnitř, zbyly jen špičky - stejně jako pažitku, kde mi zůstaly na záhoně jen fialové květy. Hrůza - už dostali chutné granulky, snad je to odradí

zizala zizala

8. 6. 2015 12:33

hosta: Nádherné fotky :-*:yes: Děkuju za vyzkoušení a jsem ráda, že chutná :-K Mně vloni letitá meduňka vyhynula a nové mám zatím jen jeden keřík, tak teď sirup nedělám, v pohodě ji stihnu zpracovat do citronád :-8

koudelkova: Tak dejte vědět, zda chutnala :-)

hosta hosta

8. 6. 2015 12:17

Zkusila jsem z malého množství - lahoda:yes: Jen co doroste, zopakuji:-)

koudelkova

7. 5. 2015 17:34

Děkuji velice ,právě jsem si dovezla neskutečně velký pugét medunky a celou sazenici ,budou nejméně čtyři dávky,mám velkou radost že jsem našla tento užasný recept DĚKUJI a.:-)):-)):-))

zizala zizala

31. 8. 2014 19:08

Květa: Ano, sbírá se těsně před rozkvětem nebo na začátku kvetení. To má nejvíc silic. Ale když je tak pěkně rozrostlá, je škoda ji nechat jen tak. Klidně ji seřízněte a usušte, bude méně výrazná, ale pořád dobrá.
Povídání o meduňce mám na svých stránkách tady:
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/o-bylinkach/m...

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: meduňková štáva šťáva z meduňky meduńkový sirup s citronem meduňkový likér meduńková šťáva recept štáva z meduňky a máty meduňkový med sirup z medunky a maty šťáva z máty a meduňky meduňkový likér recept meduňkový syrup meduňkový med recept sirup z máty a meduňky syrup z meduňky jak zpracovat meduňku meduňková šťáva-recept domácí meduňková šťáva likér z meduňky recepty z meduňky štáva z máty recept

Suroviny: meduňka, voda, kyselina citronová, citron bio, cukr krupice

TopRecepty.cz

Meduňkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KAOG