Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doma uzená makrela

Uzení je snad historicky nejstarší způsob konzervace potravin. Domácí uzení ryb se u nás stává stále populárnější. Z mořských ryb je na uzení nejvhodnější makrela, halibut a losos, ze sladkovodních pak kapr nebo pstruh.

Hodnocení receptu je 5,0 (21×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 255 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 240 min Bez doby rozmražení ryb Bez doby odležení ryb

255 min (15 min příprava + 240 min tepelná úprava, Bez doby rozmražení ryb Bez doby odležení ryb)

24. 5. 2011 11:29

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie32 991 kJ / 7 885 kcal
Bílkoviny925,00 g
Tuky465,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 3,50 g
Sodík 103,02 g
Sůl257,00 g
Sacharidy0,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Toto uzení ryb doporučuje pan M. Štěpnička ve svých rybích kuchařkách a my už to tak děláme roky.

Pokud makrel vyudíme více, jde z jejich masa udělat fantastický svačinový salát.

("To bílé", co je na některých fotkách k zahlédnutí v udírně, je fileta pangase, kterou chtěl manžel ochutnat uzenou.)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Daniel

4. 2. 2017 19:49

Daniel: Jen dodatek,vodu na nálev vždy necháme převařit a zároveň se tam nechá rozpustit sůl(samozřejmě že se zalévá studeným nálevem)

Daniel

4. 2. 2017 19:30

Tak jsem to zkoušel,makrely byly vinikající ale byly trochu slanější.Mně to nevadí mně to tak chutná ale pokud by jste chtěli udělat párty s uzením makrel tak bych soli trochu ubral protože každý tak nesolí tak bych dal 220g na 3litry vody a nechal bych 24 hodin koupat.Před vytažením z udírny se mi z důsledku vysoké teploty všechny otevřely a stratily šťávu a tak příště je nějak omotám řeznickým špagátkem nebo zašiju na pár bodech aby mi neunikala šťáva,pokud někoho zajímá na kolik jsem to udil tak můžu říci jen tohle pokud neudržíte železný háček v ruce tak je to tak akorát,na rybě to není tolik poznat ale na háčku to poznáte že je tam dobrá teplota,udil jsem 3 hodiny celkem intenzivně a nebýt toho že byly slanější tak chutnají za studena jako kupované,pokud mohu doporučit tak kupujte pouze ty největší kusy které jsou mastnější.Hodně štěstí při uzení(není co zkazit)a dobrou chuť.Podělte se s námi o zkušenosti díky<3

cathleen cathleen

22. 4. 2015 06:46

Libor Šott: omlouvám se, že mi dotaz nějak "utekl". Teplotu vám neřeknu, udíme jen v komínu venkovního grilu, bez teploměru. Horkým kouřem a jak píšu v receptu, 3-4 hodiny.
Recept mám z kuchařky rybího mága Miloše Štěpničky, ten také teplotu neuvádí:-8

Michal

20. 4. 2015 20:06

Libor Šott: Já to dal na 80-85°C. A aby to chytlo barvu tak stačí 5 min na nějakých 100°C. Celé to trvá něco málo přes hodinu. Tak aby se to nevysušilo. A udím zásadně rybu bukovým dřevem.:-)

Libor Šott

5. 3. 2015 14:22

Trošku mi v receptu chybí teplota, při jaké udíte, díky za upřesnění.

cathleen cathleen

20. 5. 2013 11:41

janek: tak se na ni nekoukejte ;-)
Svým komentářem jste mě rozesmál. Mně se zas hnusí vydloubávat oči a prázdnými důlky protahovat háček, no......myslím, že v obchodě u chladících pultů musíte chodit se zavřenýma očima, pže žádná prodávaná uzená makrela oči pryč nemá. A co rybičky v konzervách?:-))

janek

18. 5. 2013 21:28

Není lepší vydloubnout oči a háček protáhnout přes oči. Ryba s očima se mi hnusí.

JanaDorazinova JanaDorazinova

25. 5. 2011 15:47

Tak tohle bych si fakt dala říct!:yes:

ivulinka ivulinka

25. 5. 2011 11:22

Tak tohle mě teda ještě nenapadlo, opravdu originální, a to už jsme udili ledasco:yes:

mysulka mysulka

24. 5. 2011 19:11

:-p:yes: to je mňamka:-K

srettka

24. 5. 2011 19:00

no cat:-O:-Oto je parádička překrásná a voňavá:-p:-p:-p máte je luxusní, jen jsem polkla na prázdno:-8:yes::yes::yes:

pipre pipre

24. 5. 2011 17:45

Juj, to musí být mňamka:-p Uzené makrely miluji a tato vypadá už na pohled výborně.:yes::yes::yes:+13

Pajaska Pajaska

24. 5. 2011 17:31

Senza makrelky.Je to jak říkáš,čerstvé moooc chybí.Dříve jsme hodně udili(a nejen ryby,ale i sýr a někdo udil i houby dokonce,ale to jsme nezkoušeli),ale udírna spadla a máme po žížalkách.:-D:-D:-8

maiva maiva

24. 5. 2011 15:53

Dobré rybky:-p:-p

cathleen cathleen

24. 5. 2011 14:39

Nonya: ty čerstvé mořské ryby ti opravdu závidím:-)):yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: uzení makrel uzená makrela jak udit makrelu jak udit makrely uzená makrela recepty jak vyudit makrelu příprava makrely na uzení uzení makrely uzená makrela recept recept na uzení makrel uzené makrely jak vyudit makrely příprava makrel na uzení udíme makrely jak se udí makrely uzená makrela je zdravá jak se udí makrela recept uzena makrela jak vyudit sýr uzení makrelu

Suroviny: makrela, voda, sůl

TopRecepty.cz

Doma uzená makrela

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7Yr