Dušené hlávkové zelí
Dušené zelí neodmyslitelně patří k lahodné pečínce s knedlíkem. Na jeho přípravě není nic složitého. K zahuštění stačí najemno nastrouhaná brambora, zda bude zelí sladší nebo kyselejší pak závisí na chuti kuchaře a strávníků.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 3 692 kJ / 882 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,78 g |
Tuky | 89,32 g |
Vláknina | 5,30 g |
Cholesterol | 81 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 14,40 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 6. 2010 22:11
Dano, toto zelí mám moc ráda, říkáme tomu Moravské zelí(to je právě s přidáním té syrové brambory místo mouky a není tak sladké), ale jen upozorňuji - opatrně s octem, raději malou lžičku a podle chuti přidávat, pokud přeoctuješ, tak s tím nic nenaděláš (je to jak se solí, raději méně a přidávat...)
10. 6. 2010 20:59
Jahodo diky, v sobotu vypuknou zelne orgie no dobra, trochu pecene veprove pecene k tom taky prihodim. Diky.
10. 6. 2010 20:01
Dano, já dávám zásadně syrovou, obsahuje škrob, který Ti zelíčko zároveň zahustí....(je to uvedeno v Surovinách)
10. 6. 2010 19:12
porad tady mluvite o pridani brambory, ale to myslite syrovou nebo varenou? Slysim to poprve a zkusim to hned v sobotu
10. 4. 2010 18:09
velmi dobry recept, dakujem
22. 10. 2009 15:00
Dějuji za prima recept vyzkoušela jsem zahuštění bramborem prvně a je to vážně super
14. 9. 2009 11:48
prave vcera som robila...a nezahustovala som jiskou....nejako sa mi urobila tak fajne, ze nebolo treba...cervene zahustujem vzdy...
14. 9. 2009 11:31
U nás zahušťujeme moravské zelí jak jíškou s cibulkou, tak i nastrouhanou bramborou a je to báječné. Dávám bodík.
22. 2. 2009 14:01
S bramborou dělám zelí kysané,o zabijačce. Je super.Ale to se jen dusí na osmahlé cibuli. Bez octa a cukru. Jasné je, že hlávkové se musí ochutit.
22. 2. 2009 11:36
Vašku, já zelí zahušťuji nastrouhanou bramborou, to by možná vaši jedli. Máme to tak moc rádi a obkoukala jsem to kdysi na Moravě. Fakt vynikající a přírodně zahuštěné a ne moc. Jinak já nakrouhané zelí povařím ve slané vodě, scedím, dám na osmaženou cibulku na sádle, osolím,dám trochu cukru, trochu octa a kmín a dusím -ta chuť musí být vyvážená. Až ke konci dám tu nastrouhanou bramboru, zamíchám a hotovo.
22. 2. 2009 09:52
Naše rodina zelí žádné (čerstvé ani kysané ani sterilované) nezatrušuje a ženu k tomu nemohu přesvědčit. Je pravda, že nám to velice chutná chutná i tak jak to dělali i naši předci.Ale zkoušet se má aby člověk mohl posoudit i něco jiného.Snad se mi podaří rodinu přesvědčit o zkušební změně.Václav
22. 2. 2009 00:54
Už jsem vyzkoušela spoustu receptů, nejvíc uspělo zelí nevím jestli moravské či české? Zelí vařím s trochou vody, solí a kmínem, přidám zásmažku s cibulí a nakonec k ní přidám cukr, který musí zkaramelizovat.No a nakonec podle chuti dosladím, okyselím octem a nezapomenout na kostku bujonu - karpatského. Nemusí být celá!
21. 2. 2009 19:10
Nemyslím si, že je jedno jak se co jmenuje. Nakládané zelí dělám po moravsku, hlávkové na oba způsoby - záleží na tom, ke kterému jídlu QQQ. Pokud v hospodě dělají celoročně jen moravské zelí, tak v sezonu si je nedám, protože často to bývá "zelná omáčka". Často také druhý den bývá zelňačka s klobásou QQQ
21. 2. 2009 18:36
Zavařuji hlávkové zelí jíškou, doma pěkně upraženou. nesmí se jí dát moc, zelí má vynikajíécí chuť. Smaženou cibulku dávám až když je zelí vařené.
16. 1. 2009 10:09
výborné ta brambora tomu dá skvělou chuť,zdravím všechny kuchařky a kuchaře:
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé brambory
Přidáno před 1 hodinou
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 1 hodinou
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 10 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 17 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 21 hodinami
Mechový dort II.
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Vláčná maková bábovka
maculkanikolas uvařila před 3 minutami
Falešný španělský ptáček
Ivet_Ka uvařila před 59 minutami
Fazolová polévka mojí babičky
hadraba uvařila před 1 hodinou
Bezpracný perník
paja58 uvařil před 2 hodinami
Pudingovo-tvarohové polštářky
Elivet uvařila před 10 hodinami
Můj segedín s domácím knedlíkem
spagin uvařila před 12 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
Adinka2020 uvařila před 12 hodinami
Jahodové řezy Mrož
Petruse.b uvařila před 12 hodinami
Zapečené tortilly
Helenecka 21 uvařila před 12 hodinami
Borůvkové smoothie
elenaraskova51 uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Přílohové hlávkové zelí k masu a knedlíkům - to není úplně snadná disciplína. S našimi radami to ale zvládnete hravě
Jak připravit červené zelí? Je skvělé jako příloha a hodí se do osvěžujících salátů
Pavlišovský řízek: Legendární specialita se zelím a knedlíkem „rozhádala“ dvě česká města
Další recepty
Tématické fráze: dusene zeli hlávkové zelí zeli recepty hlávkové zelí recepty hlávkové zelí recept dušené zelí recept zeli zelí recept zelí hlávkové recept hlávkové zelí recept na hlávkové zelí zelí dušené jak uvarit zeli červené hlávkové zelí recepty zelí z hlávky dušené červené zelí recept na zelí sladké hlávkové zelí jak uvarit hlavkove zeli ceske zeli
Suroviny: zelí hlávkové, sádlo, cibule, kmín celý, cukr, sůl, ocet, brambory
Dušené hlávkové zelí
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lYYM
61 názorů