Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Živáňská pečeně

Živáňská pečeně má původ ve slovenské kuchyni a má spoustu variant. Klasická příprava kombinuje vepřové, jehněčí a hovězí maso, které se pomalu rožní na jehle. Ne každý si však může tuto přípravu dovolit, proto si připravíme levnější, vepřovou verzi, v troubě.

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 55 min

85 min (30 min příprava + 55 min tepelná úprava)

6. 4. 2011 13:00

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie18 101 kJ / 4 326 kcal
Bílkoviny145,16 g
Tuky312,14 g
Vláknina37,20 g
Cholesterol 445 mg
Sodík 5,95 g
Sůl14,50 g
Sacharidy217,85 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

rybarka007 rybarka007

15. 1. 2023 15:47

Přidala jsem paprikový lusk pokrájený na nudličky, plátky masa jsem potřela hořčicí,trochu mleté uzené papriky a na brambory trochu drceného kmínu. Výborné jídlo,děkuji za inspiraci.<3

PetraCy PetraCy

31. 8. 2021 08:56

Výborné, jen místo slaniny a klobásy jsem dala anglickou slaninu:yes:

Dašek Jaromír

29. 11. 2017 22:05

Vzpomínka na maminčinu živaňskou. Silnější alobal, z lehka pokapat olejem, položit sirové brambory na plátky a prokládat - klobásou,uzeným, pleckem, paprikou, cibulí/hodně/, může být i na kolečka rajče. Po půl hodině pečení otočit a další půl hodinu péct. Ty chutě ingrediencí se úžasně propojí a je to boží. Samozřejmostí je solit a kořenit dle toho co každý rád. Zkuste a dejte vědět. Dobrou chuť

Robert

8. 12. 2016 11:23

V ingriedienciach chýbajú zemiaky

jitka

3. 11. 2016 17:47

Žíváňskou nikdy nepřipravuje na pánvičce, vždy v alobalu. Připravujeme z trojího druhu masa, dle chuti. Den před přípravou necháme naložit v oleji, pepři a pálivé paprice. Druhý den maso napícháváme na špejli, střídavě druhy masa, cibuli, slaninu, brambor, osolíme a vložíme na otáčivý gril, kde opékáme dle velikosti masa, pečeme 1-1 1/2 hod. Nejlépe je to připravené na otevřeném ohni, nejdřív zabalené v alobalu a pak bez alobalu. Šťávu z alobalu ponecháme na polévání. Velice chutné ke společnému posezení, příloha i chleba a okurek.<3

Přemek

2. 11. 2016 11:20

Původní a pravá živánská byla něco dost jiného. Na rožeň se napíchalo střídavě hovězí, skopové a vepřové maso, (případně se mohla přidat i ta klobása). Vše se dokonale okořenilo a potom zabalilo do pergamenového papíru. Potom se to až několik hodin opatrně peklo na ohni. A k tomu žitný chléb. Pochoutka.)

Jaromír

31. 10. 2016 23:17

Se vzpomínkou na moji maminku a její "živáňskou". Co si pamatuji, dělala ji jenom o našich dětských prázdninách a tím pádem její dovolené.Silnější alobal se vymaže z lehka olejem, naklade se plátky brambor,klobásy,kostiček/kuřecí,plecko/ masa a různé zeleniny v podobě papriky, rajčat a prokládám na měsíčky nakrájenou cibulí a na plátky česnekem. Mám rád ostré, přidávám chili papričky, posypat grilovacím kořením a zabalit do psaníčka, aby pokud možno šťávička nevytekla. Peču na kameni, maminka používala troubu, po hodině otočím aby se vše promíchalo. Pro mne, úžesná mňamka. Přeji dobrou chuť

spinner

30. 10. 2016 11:22

:-D

Ivana79 Ivana79

22. 4. 2012 12:44

Ja poznám živánsku tiež trochu inak,podľa rodinného receptu.Rozdiel je v tom,že sa nepečie so zemiakmi a mäso sa marinuje v horčici,oleji a korení.Inak je to bašta:-p:yes::yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

19. 4. 2012 10:55

Znám živáňskou úplně jinak;-). Vlastně jako špíz. Tohle je taky moc zajímavé. Dnes jsem se dozvěděla z časopisu, že živáňská je slovenské jídlo:-p

Sodovka Sodovka

25. 4. 2011 21:46

Taky dělám.:-p Klobásky ale krájím na menší kousky a kraje nakrojím = jako když opékáme buřty. Nakrojená část klobásek se během pečení krásně rozevře a na talíři to vypadá velice pěkně.:yes: Pak k bramborám kromě cibule, klobásky a malých kousků masa, přidávám ještě na širší proužky nakrájené papriky.:-p Všechno ale smíchám dohromady a nasypu na plech s vyšším okrajem. Pokropím olejem, osolím, opepřím, posypu grilovacím kořením a peču do zlatavé barvy. Během pečení několikrát směs na pekáčku promíchám. Brambor dávám tolik, kolik masa. :-)) V opačném případě to není živáňka, ale zapečené brambory.

Colombo65 Colombo65

25. 4. 2011 20:43

Živáň je super, praktikujeme v alobalu na grilu ;-);-);-)

magdalenka magdalenka

6. 4. 2011 15:10

Ty sa niekam ponáhľaš...

Andrea

6. 4. 2011 13:02

Proboha už přestaňte, sypete to sem jak o život a přitom to tu vesměs všechno je i s fotkama.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: živáňská pečeně živáňská živanska vepřova pečeně živáňská pečeně recept živanská recept živáňská pečeně v alobalu živáňská v alobalu živáňská pečeně v troubě živanska na grilu živánská pečeně na plechu živáňská pečeně na grilu živáňská na plechu recept na živáňskou živáňská v alobalu na grilu vepřové maso živánská recept pravá živánská recept živánska živáňská pečeně na pekáči recept zivanska pecene živáňská pečeně z trouby

Suroviny: kýta vepřová, cibule, klobása, slanina uzená, brambory, paprika čerstvá červená, sůl, pepř mletý, olej

TopRecepty.cz

Živáňská pečeně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vYM0