Rybízová marmeláda
Dokážete si představit linecké cukroví bez rybízové marmelády? My určitě ne. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není potřeba žádný želírovací přípravek, stačí jen přidat cukr. Snazší recept nenajdete a tento stojí za vyzkoušení.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 16 735 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 0 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 000,00 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 7. 2011 06:53
13. 7. 2011 06:52
Keďže ríbezle pasírujem, neobsahuje marmeláda žiadne zrniečka. Ríbezle sa rozvárajú celé so stopkami a potom sa pasírujú. Pasírujem na robote, takže to ide rýchlo, ale ani ručným mlynčekom na pasírovanie to nie je problém.
Množstvo cukru si zvolíte podľa chuti, pôvodný recept uvádzal na 1 l šťavy 1 kg cukru, ale keďže tiež nemáme radi presladené potraviny, dávam len 90 dag ( ako je to uvedené v recepte v surovinách ). Lekvár je príjemne sladkokyslý, používam ho práve kvôli tomu hlavne do koláčov a zákuskov. S množstvom cukru môžete ísť dole aj na 85 dag, Menej by už znamelo asi dosť vysokú kyslosť, ale je to na chuti každého.
Marmeláda je pred zlievaním tekutá, tuhne až chladnutím, takže sa netreba báť, že je riedka a netuhne.
Robíme tento lekvár už desaťročia, ešte som bola doma slobodná, a nikdy sa nestalo, žeby sa nebol podaril. Je bez chémie a v podstate bez nadmernej práce. V prípade ríbezlí (vďaka množstvu pektínu ) sa dá takto variť naraz lekvár. Varím naraz po 3 l šťavy + cukor k tomu, väčší hrniec nemám
Ani pri varení ostatných lekvárov nepoužívam žiadne doplňujúce a želírovacie prostriedky, vždy len cukor. Množstvo podľa sladkosti ovocia. Ovocie rozvarím, pridám cukor a varím po malých množstvách ( 2 naberačky na polievku ), kým sa voda vyparí a zlievam postupne do fliaš. Poznáte to tak, že pokiaľ urobíte varechou čiaru v hrnci s vareným lekvárom, lekvár sa vám nezlieva späť. Samozrejme, musíte to miešať, aby sa vám nepripálil. Možno to niekomu vadí, že ako za našich prastarých mamičiek, ale som toho názoru, že chémie mám v obchode dosť a nebudem si kaziť vlastné ovocie zo záhrady.
13. 7. 2011 00:57
PS: letos jsem zpracovával meruňky a jahody - vyráběl jsem taktéž džem - použil jsem Gelfix 2:1. Vznikl mi z toho takový řidší rosol. Opět jsem dodržel návod - přesně jsem všechno odvážil. Jen mě zajímá, jak bych udělal trochu tužší džem (pokud možno opět bez větších chemických přípravku - různých ztužovačů)? Kyselinu citronovou jsem taktéž přidal 2 lžičky na 1 dávku.
PS2: Uvažoval jsem také nad tím, jestli není možné mé neúspěchy vysvětlit tím, že zpracovávám naráz 3 kg ovoce a tudíž se troch a vody nestačí odpařit a tím zhoustnout? Asi bude lepší dělat džemy po menších dávkách?
To je snad vše... ještě jednou díky
12. 7. 2011 17:04
Za príma receptík je další bodík Tvůj+2
Jen mě mrzí,že za 3 roky je to bod teprve druhý
10. 7. 2011 21:51
Gelfix a podobné prípravky nepoužívam vôbec. Ovocie, ktoré by nemalo žiadny pektín, je v podstate len jedno - baza čierna. Tam robím lekvár tak, že použijem k baze niekoľko jabĺk, ktoré pektín majú a lekvár pekne zahustia. A varím klasicky z ostatných druhov ovocia - teda vyparením vody. Postupným varením.
A nemaj obavy pri tomto lekvári, určite sa ti nič neskazí a je to rýchlo hotový a vynikajúci lekvárik, pri ktorom nemusíš stáť pri sporáku
10. 7. 2011 21:37
10. 7. 2011 20:35
10. 7. 2011 20:30
záleží,z jakého ovoce děláš
dřív nic takového nebylo a marmelády a džemy se dělávaly taky
10. 7. 2011 20:23
a jestli můžu na rady - co se dá delat jen z cukrem a co potřebuje nejaký ten gelfix?
a kdy se dává kys.citronová
učím se to a tomuhle nerozumím
10. 7. 2011 20:06
rybíz dobře želíruje a nekazí se,jako třeba jahody
10. 7. 2011 20:01
9. 7. 2011 17:23
9. 7. 2011 13:50
Sklenice již mám naplněny a zbytek, který jsem odlil do misky je již tuhý.Doufám, že to dopadne dobře.
Ještě jednou moc krát děkuji a přeji krásný a úspěšný den.
Richard
9. 7. 2011 12:06
Po zapnutí plynu ríbezle okamžite púšťajú šťavu, nič sa nepripáli. Predsa v recepte nemáte napísané, že treba podliať ! Tak teraz neviem, čo z toho dostanete Neručím za výsledok
9. 7. 2011 11:36
Doufám, že marmeláda bude.Díky za recept.
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 12 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 13 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 15 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 18 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 18 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Právě bylo uvařeno:
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Luciksch uvařil před 4 hodinami
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 4 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 5 hodinami
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 5 hodinami
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Alexandra1 uvařila před 5 hodinami
Hummus pomazánka
annasmitkova uvařila před 6 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Moanka uvařila před 6 hodinami
Rajská omáčka
Fleep uvařila před 6 hodinami
Mandarinkový koláč s drobenkou
Redpelikan uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: rybízový džem recept na rybizovou marmeladu marmeláda recepty na marmelády a džemy marmelada recept džem z rybízu ribizova marmelada marmeláda z červeného rybízu rybízová marmeláda z domácí pekárny bílý rybíz marmeláda rybízový džem recept jak udělat rybízovou marmeládu rybízová marmeláda z červeného rybízu recept rybízové víno recept džem z bílého rybízu červený rybíz marmeláda domácí marmeláda z červeného rybízu rybízová marmeláda v domácí pekárně recept na rybízový džem
Suroviny: rybíz, cukr krystal
Rybízová marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RWV
161 názorů