Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízová marmeláda

Dokážete si představit linecké cukroví bez rybízové marmelády? My určitě ne. Rybíz obsahuje hodně pektinu, proto není potřeba žádný želírovací přípravek, stačí jen přidat cukr. Snazší recept nenajdete a tento stojí za vyzkoušení.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 60 min

70 min (10 min příprava + 60 min tepelná úprava)

7. 7. 2008 07:23

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie16 735 kJ / 4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

tejaja tejaja

13. 7. 2011 06:53

Anna Kocikova: Anička ďakujem ;-)

tejaja tejaja

13. 7. 2011 06:52

Honza: Ako som už napísala nižšie, pokiaľ robíte marmeládu z ríbezlí, je vám akýkoľvek želírovací prípravok zbytočný. Ríbezle obsahujú tak vysoký obsah pektínu, že marmeláda hustne nádherne aj bez neho.
Keďže ríbezle pasírujem, neobsahuje marmeláda žiadne zrniečka. Ríbezle sa rozvárajú celé so stopkami a potom sa pasírujú. Pasírujem na robote, takže to ide rýchlo, ale ani ručným mlynčekom na pasírovanie to nie je problém.
Množstvo cukru si zvolíte podľa chuti, pôvodný recept uvádzal na 1 l šťavy 1 kg cukru, ale keďže tiež nemáme radi presladené potraviny, dávam len 90 dag ( ako je to uvedené v recepte v surovinách ). Lekvár je príjemne sladkokyslý, používam ho práve kvôli tomu hlavne do koláčov a zákuskov. S množstvom cukru môžete ísť dole aj na 85 dag, Menej by už znamelo asi dosť vysokú kyslosť, ale je to na chuti každého.
Marmeláda je pred zlievaním tekutá, tuhne až chladnutím, takže sa netreba báť, že je riedka a netuhne.
Robíme tento lekvár už desaťročia, ešte som bola doma slobodná, a nikdy sa nestalo, žeby sa nebol podaril. Je bez chémie a v podstate bez nadmernej práce. V prípade ríbezlí (vďaka množstvu pektínu ) sa dá takto variť naraz lekvár. Varím naraz po 3 l šťavy + cukor k tomu, väčší hrniec nemám :-D
Ani pri varení ostatných lekvárov nepoužívam žiadne doplňujúce a želírovacie prostriedky, vždy len cukor. Množstvo podľa sladkosti ovocia. Ovocie rozvarím, pridám cukor a varím po malých množstvách ( 2 naberačky na polievku ), kým sa voda vyparí a zlievam postupne do fliaš. Poznáte to tak, že pokiaľ urobíte varechou čiaru v hrnci s vareným lekvárom, lekvár sa vám nezlieva späť. Samozrejme, musíte to miešať, aby sa vám nepripálil. Možno to niekomu vadí, že ako za našich prastarých mamičiek, ale som toho názoru, že chémie mám v obchode dosť a nebudem si kaziť vlastné ovocie zo záhrady.

Honza

13. 7. 2011 00:57

Ahoj, teprve loni jsem začal se zavařováním a nemám tedy dostatek zkušeností (ohledně rybízové marmelády mi nikdo neporadil - tedy dostal jsem jednu radu, kup si Gelfix a drž se dle návodu). Do této diskuze se obracím s následujícím problémem. Stejně jako loni jsem dělal rybízovou marmeládu, akorát neztuhla (loni jsem to přisuzoval nekvalitnímu želírovacímu přípravku - Želírfix, letos jsem použil Gelfix - ovšem se stejným výsledkem - marmeláda neztuhla, tedy tím prostředkem to zřejmě nebude). Jako surovinu jsem použil rybízovou šťávu - zpracováno na ručním mlýnku Tutti Frutti. Postupoval jsem přesně dle návodu dr.Oetkera (Gelfix 2:1). Usoudil jsem, že zpracování džemu a marmelády se liší. Chci vyloučit možnost dělat rybízový džem se zrníčky a také marmeládu čistě jen se šťávou a cukrem v poměru 1:1. Raději mám kyselejší marmeládu, než sladké "lepidlo", a proto mě zajímají vaše náměty, jak by se dala připravit marmeláda s menším množstvím cukru, popř. může být i bez chemie (těžko říct, jestli Gelfix můžeme považovat za chemii, když je zpracován z přírodních pektinů?). Předem děkuji za odpověď a omlouvám se za tak dlouhý spam - nevím prostě kde nabrat patřičné zkušenosti. S pozdravem Honza

PS: letos jsem zpracovával meruňky a jahody - vyráběl jsem taktéž džem - použil jsem Gelfix 2:1. Vznikl mi z toho takový řidší rosol. Opět jsem dodržel návod - přesně jsem všechno odvážil. Jen mě zajímá, jak bych udělal trochu tužší džem (pokud možno opět bez větších chemických přípravku - různých ztužovačů)? Kyselinu citronovou jsem taktéž přidal 2 lžičky na 1 dávku.

PS2: Uvažoval jsem také nad tím, jestli není možné mé neúspěchy vysvětlit tím, že zpracovávám naráz 3 kg ovoce a tudíž se troch a vody nestačí odpařit a tím zhoustnout? Asi bude lepší dělat džemy po menších dávkách?

To je snad vše... ještě jednou díky

Anna Kocikova Anna Kocikova

12. 7. 2011 17:04

Tejajko,vařívám stejně jako Ty i se stonkama,jen pasíruji přes jemné sítko,budu muset koupit nějakou"mašinku":-))Vždycky jsem přidávala do hrnce 2 decky vody,ale tentokrát jsem dělala vše přesně podle Tebe a dodržela jsem i těch 35minut provařování s cukrem.Marmeláda je opravdu krásně hustá a dobrá:yes:Aby nebyly sklenky upatlané,nalévám přes trychtýř,aspoň si nepálím pazourky;-)
Za príma receptík je další bodík Tvůj:-p+2:yes:
Jen mě mrzí,že za 3 roky je to bod teprve druhý:-/:-S

tejaja tejaja

10. 7. 2011 21:51

lenca: lekvár vydrží aj niekoľko rokov, keď ho dovtedy nezjete :-D Cukor predsa konzervuje tiež. Robíme takto ríbezľový lekvár okolo 40 rokov a ešte sa nestalo, aby nevydržal. Gelfix a podobné veci sú zbytočné, ríbezle majú vysoké množstvo pektínu, takže lekvár tuhne nádherne.
Gelfix a podobné prípravky nepoužívam vôbec. Ovocie, ktoré by nemalo žiadny pektín, je v podstate len jedno - baza čierna. Tam robím lekvár tak, že použijem k baze niekoľko jabĺk, ktoré pektín majú a lekvár pekne zahustia. A varím klasicky z ostatných druhov ovocia - teda vyparením vody. Postupným varením.
A nemaj obavy pri tomto lekvári, určite sa ti nič neskazí a je to rýchlo hotový a vynikajúci lekvárik, pri ktorom nemusíš stáť pri sporáku :-D;-);-)

rebeka rebeka

10. 7. 2011 21:37

lenca:( terezko promiň,ale je neregistr.,takže nemůžu SZ)Leni,v tom případě ti nepomůže gek fix,ale nějaký přípravek ke konzervování,proti kazivosti,plísni atd...najdeš na google,např.od Dr.Oetkera;-):-)

lenca

10. 7. 2011 20:35

rebeka: to je fakt, ale jak říkáš jahody se mi zkazej :-(

rebeka rebeka

10. 7. 2011 20:30

lenca:no,to je těžko říct tak z hlavy:-D:-D:-D ten gel fix ti vlastně jakoby šetřé cukr a ovoce,rasp.šťáva z něj či džem rychleji a lépe želíruje
záleží,z jakého ovoce děláš
dřív nic takového nebylo a marmelády a džemy se dělávaly taky;-):-):yes:

lenca

10. 7. 2011 20:23

rebeka: díky :_)
a jestli můžu na rady - co se dá delat jen z cukrem a co potřebuje nejaký ten gelfix?
a kdy se dává kys.citronová
učím se to a tomuhle nerozumím

rebeka rebeka

10. 7. 2011 20:06

lenca:určitě vydrží:yes:;-) tedy..pokud se rychle nesní:-8:-D:-D
rybíz dobře želíruje a nekazí se,jako třeba jahody;-):-)

lenca

10. 7. 2011 20:01

a vydrží? Vzdy jsem delala z Gelfixu a tady je jen cukr

tejaja tejaja

9. 7. 2011 17:23

Richard: takže nakoniec ste tú vodu zliali preč ? To by bolo výborné :yes: :-D;-)

Richard

9. 7. 2011 13:50

Děkuji za rychlou reakci na mé chybné počínání.Trochu jsem si déle pomíchal vařečkou, (což mám velmi rád a tímto odpočívám :-)).

Sklenice již mám naplněny a zbytek, který jsem odlil do misky je již tuhý.Doufám, že to dopadne dobře.

Ještě jednou moc krát děkuji a přeji krásný a úspěšný den.


Richard :-D

tejaja tejaja

9. 7. 2011 12:06

Richard: netreba podlievať !!!!!
Po zapnutí plynu ríbezle okamžite púšťajú šťavu, nič sa nepripáli. Predsa v recepte nemáte napísané, že treba podliať ! Tak teraz neviem, čo z toho dostanete :-// Neručím za výsledok :-(:-//:no:

Richard

9. 7. 2011 11:36

Tak jdu na to!!!Rybíz jsem asi do poloviny podlil vodou, aby se nepřipálil.
Doufám, že marmeláda bude.Díky za recept.;-)

1 8 9 10 11

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rybízový džem recept na rybizovou marmeladu marmeláda recepty na marmelády a džemy marmelada recept džem z rybízu ribizova marmelada marmeláda z červeného rybízu rybízová marmeláda z domácí pekárny bílý rybíz marmeláda rybízový džem recept jak udělat rybízovou marmeládu rybízová marmeláda z červeného rybízu recept rybízové víno recept džem z bílého rybízu červený rybíz marmeláda domácí marmeláda z červeného rybízu rybízová marmeláda v domácí pekárně recept na rybízový džem

Suroviny: rybíz, cukr krystal

TopRecepty.cz

Rybízová marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RWV