Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový med

Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.

Hodnocení receptu je 5,0 (33×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 90 min + 24 hodin louhování

130 min (40 min příprava + 90 min tepelná úprava, + 24 hodin louhování)

3. 7. 2008 14:07

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie33 470 kJ / 8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

2. 5. 2015 09:31

Možná se všechny nezničí ;-) Já jsem s pampeliškovým "medem" holkám, když byly malé, léčila kašel. Klasický včelí med je dráždil, pampeliškový fungoval bezchybně :-)

maris maris

2. 5. 2015 08:38

tejaja: nedávno jsem o tom četla - skutečně ten " pampeliškov med " je jen sladká hmota, prospěšné látky se varem všechny zničí. Taky jsem ho dělávala, když děti byly malé, byl to hit. Já Tě rozhodně kamenovat nebudu, máš pravdu;-):-))

tejaja tejaja

2. 5. 2015 08:28

Teraz sa na mňa znesie spŕška kameňov, ale...ja toto nemôžem považovať za med ani s úvodzovkami. Peľ má jednoznačne dokázané liečivé a pre človeka prospešné účinky, lenže musí prejsť fermentáciou, nie varením. Včelári majú na peľ špeciálne zachytávače, ktorými včely prechádzajú pri prílete do úľa. V takejto podobe, ako sa robí u nás púpavový "med", ten už nemá význam. Je to len hustý cukrový sirup.
Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...

Tom

2. 5. 2015 01:38

No píšete, že se "med" nemá zahřívat nad 45 °C, jinak ztrácí cenné látky. Přitom při výrobě vaříte 1,5 hodiny, to už se můžete s nějakými bioaktivními látkami rozloučit, zůstane fakticky jen vůně a chuť. To se samozřejmě dá řešit změnou receptury tak, aby nebylo potřeba odpařovat nadbytek přidané vody. Nákaza včel chorobami ze zbytků medu je nesmysl.

Vlajda Vlajda

27. 4. 2015 20:49

veruš:Na litr vody kilo cukru a stane se to že to budete mít řídké,med se má táhnout.;-)

veruš

27. 4. 2015 17:35

Dobrý den co se stane když dám na dva litry vody kilo cukru nechce se mi ho tam cpát takové množství:-?..děkuji Veru:-)

Dana

27. 4. 2015 12:25

Já natrhané květy pampelišek rozprostřu na balící papír, necham přez noc a broučci vylezou sami.:)Zrovínka baštím vlašáky jemně polité touto mňamkou. Jinak od dětství mam prokázanou alergii na pyl a pampeliškový med jím už spoustu let:-p:-O

Lubomír Křížek

25. 4. 2015 12:04

Eva:

slanina

24. 4. 2015 19:01

Dělala jsem ho s maminkou a dělám ho zrovna i teď. Je fakt super. :-p:-p

Eva

19. 4. 2015 10:39

Eva:Omlouvám se ,ale už jsem to našla jaké poměry se musí dávat na medosirup.........

Eva

19. 4. 2015 10:37

Kolik kusů pampelišek se musí dát na 2 litry vody............

blanka m.

11. 5. 2014 14:02

hustota proti kvalitě, nevařte zbytečně dlouho .

janopis

18. 4. 2014 22:10

Pavla K.:

Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.

Dana61

13. 5. 2013 15:56

máme ho také rádi:yes::-D ale než jsem se letos proklepla, pampelišky mi odkvetly, tak budu muset počkat na další květy, ale pak je problém je nasbírat pohromadě:-D já dávám 2 citrony a 1 pomeranč;-)

Jarus87 Jarus87

11. 5. 2013 20:32

Dneska jsem zkusila pampeliškový medík poprvé a podařilo se:-)):yes:
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhousl:yes:
přidávám další bodík a fotečky:-K

1 2 3 4 5 6 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: med z pampelišek vyroba pampeliskoveho medu med z pampelišek recept recept na med z pampelišek med s pampelišek recept med z pampelisek výroba medu z pampelisek jak dlouho vařit pampeliškový med pampeliškový sirup jak udělat med z pampelišek jak se dela pampeliskovy med jak vyrobit med z pampelisek jak se dela med z pampelisek recept na med panpeliškový med pameliškový med recept na med s pampelišek recepty na med pampeliskovýmed pampeliskový sirup recept

Suroviny: květy pampelišek, voda, citron bio, cukr krystal

TopRecepty.cz

Pampeliškový med

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RZw