Pampeliškový med
Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 33 470 kJ / 8 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 000,00 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 5. 2015 09:31
Možná se všechny nezničí Já jsem s pampeliškovým "medem" holkám, když byly malé, léčila kašel. Klasický včelí med je dráždil, pampeliškový fungoval bezchybně
2. 5. 2015 08:38
tejaja: nedávno jsem o tom četla - skutečně ten " pampeliškov med " je jen sladká hmota, prospěšné látky se varem všechny zničí. Taky jsem ho dělávala, když děti byly malé, byl to hit. Já Tě rozhodně kamenovat nebudu, máš pravdu
2. 5. 2015 08:28
Teraz sa na mňa znesie spŕška kameňov, ale...ja toto nemôžem považovať za med ani s úvodzovkami. Peľ má jednoznačne dokázané liečivé a pre človeka prospešné účinky, lenže musí prejsť fermentáciou, nie varením. Včelári majú na peľ špeciálne zachytávače, ktorými včely prechádzajú pri prílete do úľa. V takejto podobe, ako sa robí u nás púpavový "med", ten už nemá význam. Je to len hustý cukrový sirup.
Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...
Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...
2. 5. 2015 01:38
No píšete, že se "med" nemá zahřívat nad 45 °C, jinak ztrácí cenné látky. Přitom při výrobě vaříte 1,5 hodiny, to už se můžete s nějakými bioaktivními látkami rozloučit, zůstane fakticky jen vůně a chuť. To se samozřejmě dá řešit změnou receptury tak, aby nebylo potřeba odpařovat nadbytek přidané vody. Nákaza včel chorobami ze zbytků medu je nesmysl.
27. 4. 2015 20:49
veruš:Na litr vody kilo cukru a stane se to že to budete mít řídké,med se má táhnout.
27. 4. 2015 17:35
Dobrý den co se stane když dám na dva litry vody kilo cukru nechce se mi ho tam cpát takové množství..děkuji Veru
27. 4. 2015 12:25
Já natrhané květy pampelišek rozprostřu na balící papír, necham přez noc a broučci vylezou sami.:)Zrovínka baštím vlašáky jemně polité touto mňamkou. Jinak od dětství mam prokázanou alergii na pyl a pampeliškový med jím už spoustu let
25. 4. 2015 12:04
Eva:
24. 4. 2015 19:01
Dělala jsem ho s maminkou a dělám ho zrovna i teď. Je fakt super.
19. 4. 2015 10:39
Eva:Omlouvám se ,ale už jsem to našla jaké poměry se musí dávat na medosirup.........
19. 4. 2015 10:37
Kolik kusů pampelišek se musí dát na 2 litry vody............
11. 5. 2014 14:02
hustota proti kvalitě, nevařte zbytečně dlouho .
18. 4. 2014 22:10
Pavla K.:
Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.
Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.
13. 5. 2013 15:56
máme ho také rádi ale než jsem se letos proklepla, pampelišky mi odkvetly, tak budu muset počkat na další květy, ale pak je problém je nasbírat pohromadě já dávám 2 citrony a 1 pomeranč
11. 5. 2013 20:32
Dneska jsem zkusila pampeliškový medík poprvé a podařilo se
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhousl
přidávám další bodík a fotečky
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhousl
přidávám další bodík a fotečky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 4 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 5 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 7 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 8 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 32 minutami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 1 hodinou
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 2 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 2 hodinami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 2 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 2 hodinami
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 3 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Lahodný pampeliškový salát s vejcem krásně voní česnekem: Jeho příprava zabere pár minut a je téměř zadarmo
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Kdy sbírat pampelišky na med? Žluté květy sbíráme jen za slunečného počasí
Další recepty
Tématické fráze: med z pampelišek vyroba pampeliskoveho medu med z pampelišek recept recept na med z pampelišek med s pampelišek recept med z pampelisek výroba medu z pampelisek jak dlouho vařit pampeliškový med pampeliškový sirup jak udělat med z pampelišek jak se dela pampeliskovy med jak vyrobit med z pampelisek jak se dela med z pampelisek recept na med panpeliškový med pameliškový med recept na med s pampelišek recepty na med pampeliskovýmed pampeliskový sirup recept
Suroviny: květy pampelišek, voda, citron bio, cukr krystal
Pampeliškový med
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RZw
113 názorů