Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Loupáky

Čerstvý loupák s máslem a džemem patří k dětství stejně jako odřená kolena a domácí úkoly. Většinou, když ho dnes koupíte, tak už je buď oschlý nebo stihne oschnout dřív, než dojdete domů. Upečte si raději domácí, kterým nejde odolat.

Hodnocení receptu je 5,0 (70×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 20 min včetně doby kynutí

100 min (80 min příprava + 20 min tepelná úprava, včetně doby kynutí)

17. 2. 2011 17:10

Suroviny pro 16 kusů

16 kusů

Nutriční hodnoty

Energie14 653 kJ / 3 502 kcal
Bílkoviny83,19 g
Tuky107,96 g
Vláknina18,60 g
Cholesterol 727 mg
Sodík 3,32 g
Sůl8,24 g
Sacharidy540,15 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Simona Skolakova Simona Skolakova

9. 7. 2017 10:50

cathleen: ;-):yes:

cathleen cathleen (moderátorka)

9. 7. 2017 10:46

Simona Skolakova: to já také ne, nebo si to nepamatuji. Dříve mě u pečiva zajímalo jen to, jestli mi bude chutnat, teď mě zajímá i to, jak vzniklo.
Kniha, ve které jsem se o loupácích dočetla, je z první poloviny minulého století;-)

Simona Skolakova Simona Skolakova

9. 7. 2017 10:16

cathleen: zjišťuji,že jsem pravý loupák asi nikdy nejedla;-)

cathleen cathleen (moderátorka)

9. 7. 2017 10:05

Simona Skolakova: není to krajem, Simčo;-) Mám tu recept na makovky, kde o názvu píši v Poznámce.

....Podle starších pekařských knih nejsou makovky totéž, co loupáky.
Recept na makovky máte před sebou (https://www.toprecepty.cz/recept/49247-maslove-mak...).
Loupáky jsou prý českou (resp. pražskou) specialitou. Kusy těsta se při jejich výrobě rozválely, pokladly jako oříšky velikými kousky tuku nebo másla, které se opatrně vpravily do těsta. Potom se těsto sbalilo, rozdělilo na kousky a tvarovaly se loupáky. Před pečením pak pekaři ty levnější potírali vodou, lepší druhy máslem nebo vejcem – mákem sypané nebyly téměř nikdy.

Při pečení se máslo mezi vrstvami těsta rozteklo a u hotového rohlíku se pak tyto vrstvy daly hezky loupat – odtud mají název....

Simona Skolakova Simona Skolakova

9. 7. 2017 09:55

Jana Remkova: možná je to opravdu krajem;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

9. 7. 2017 09:24

Simona Skolakova: Možná jak kde, však o nic nejde :-). V Moravskoslezsku jsou to makové rohlíky :-)

Simona Skolakova Simona Skolakova

9. 7. 2017 07:54

U nás se těmto rohlíkům vždy říkalo loupáky nevím proč,ale i pod tímto názvem je prodávaly v obchodě.;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

8. 7. 2017 18:56

karlamarie: No, pravda je, že jsem nad tím už taky přemýšlela :-), nicméně jsou fakt povedené. U nás je mají pod názvem makový sladký rohlík. Loupáky vypadají jinak ;-)

karlamarie

8. 7. 2017 18:41

Jirina: Proboha, proč tomu všichni říkáte loupáky, vždyť to je normální kynuté těsto jako na briošky, loupáky jsou přece úplně něco jiného, jak vidím, tak jste je asi nikdo ještě nejedli.:-O

Eva

28. 4. 2017 04:31

Dobry den Mraketko!!Ziji dvacet let v USA a peceni je muj konicek !!Upekla jsem loupacky podle Tveho ho receptu,za ktery Ti moc dekuji,opravdu famozni!! Mraketko , jeste jednou diky,diky,diky

zizalka zizalka

27. 11. 2016 11:01

asi se budu opakovat, ale musím ;-) opravdu skvělý recept, s těstem se výborně pracuje a loupáčky jsou vynikající :yes::yes: přidala jsem jako ivulinka žloutky a potírala bílky, určitě nepeču naposledy :-) přidávám bodík a fotku

Petra

8. 6. 2016 23:50

Takze, cekala jsem do druheho dne s napsanim komentare. Jsou vynikajici i druhy den. Opravdu moc :)

zizala zizala (moderátorka)

23. 9. 2015 07:02

babinka85: Umotané loupáky jdou zmrazit dobře. Pak nechte rozmrznout, pomažte a posypte a upečte :yes:

babinka85

22. 9. 2015 22:17

Prosim vas, muzu testo zmrazit a pak to nechat chvili rozmrazit a upect? Videla jsem v obchodu v mrazaku zmrazene neupecene loupky. Dekuji.

ivulinka ivulinka

17. 1. 2015 12:58

Mraketko:-),
včera jsem se pustila do pečení tvých loupáčků na přání manžela a musím konstatovat, že ačkoliv jsem loupáčky nepekla poprve, tak ty tvoje jsou famozní, výtečné, dokonalé..., manžel je jedl ještě nevychladlé.
Doma to vonělo jako v pekárně, s těstem se dokonale pracovalo, dala jsem rozpuštěné máslo, navíc vanilkový cukr, kapičku vanilkového aroma a strouhanou citronovou kůru, do těsta místo jednoho vajíčka dva žloutky a bílky jsem pak smíchala s mlékem a potírala jimi loupáčky. Jiné loupáčky již dělat nebudu, děkuji za tak skvělý recept, spěchám s bodem a obrázky:-);-):yes::-K

1 2 3 4 6

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: loupák domácí loupáky loupák recept loupáčky recept těsto na sladké rohlíky loupáčky makové loupáky recept na loupáčky makove loupaky od hrušky těsto na loupáky makové loupáky -hruška slané loupáky loupáčky domácí sladké rohlíky loupáky recept makové loupáky recept na slané loupáky makové loupáčky recept loupáčky recept na domaci loupaky sladké loupáky z domácí pekárny recept na makové loupaky

Suroviny: mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, vejce, droždí, žloutek, mléko, mák

TopRecepty.cz

Loupáky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oOpB