Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Klasikou české kuchyně je rajská. Nasládlá omáčka, s kuličkami z hovězího masa, zachutná nejen dospělým, ale i dětem. Servírovat ji můžete s těstovinami, rýží, nebo houskovým knedlíkem.

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

21. 3. 2011 14:16

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie2 360 kJ / 564 kcal
Bílkoviny101,36 g
Tuky17,00 g
Vláknina0,05 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 661 mg
Sůl1,91 g
Sacharidy1,36 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Prvně jsem vyzkoušela udělat rajskou tímto způsobem a celá rodina se olizuje ještě teď. Doporučuji!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Anna Kocikova Anna Kocikova

21. 3. 2011 20:49

Dělávám podobně,jen vynechávám kečup;-)Moc nám omáčka chutná:-pa bodík za dobrotu ráda přidávám:-*+:yes:

teodorka

21. 3. 2011 19:51

Protlak bych do rajské teda nedala.. Dělám taky z kořenové zeleniny a v létě povařím domácí rajčata, naliju do zavařovaček a používám celou zimu i nezimu na rajskou. A to je teda echt rajská ;-)

dapru

21. 3. 2011 18:46

Posílám bodík, taky jsem se naučila dělat rajskou na kořenové zelenině a připadá mi, že se chuť rajské omáčky zvýrazní :yes:
A použití rajského protlaku je úplně normální, čerstvá rajčata používám v případě plněných paprik na rajské omáčce.

Petra Ku. Petra Ku.

21. 3. 2011 17:53

Rajskou miluju v jakékoliv podobě, a to mi připomíná, že už dlouho nebyla :-( Takže asi tip na víkend :-):yes:

tejaja tejaja

21. 3. 2011 17:26

Fiona (neregistrovaný/á), neviem, aký pretlak kupujete ani ako ste prišli na to, že sa vyrába zo zhnitých paradajok. Pravidelne som brigádovala v konzervárni a môžem vás ubezpečiť, že zhnitá paradajka neprešla ani jedna.

Merylas Merylas (moderátorka)

21. 3. 2011 16:18

Fiona, nevím kde rajčata nakupujete, ale u nás chuťově a taky barevně nic moc,teda.:-(

Fiona

21. 3. 2011 16:08

Hanka: koncentrovaná shnilá rajčata s divnou pachutí,možná...včera jsem zrovna dělal rajskou z červených rajčátek a můžu říct že se uvařit fakt dá

senky senky

21. 3. 2011 15:57

Dělám stejně;-),jen dávám víc mrkve,aby byla sladší,máme to tak rádi.:-):yes:

Merylas Merylas (moderátorka)

21. 3. 2011 15:51

Jelikož dělám skoro stejně,tak můžu přidat bodík;-):yes:Protlak používám běžně, rajčata jsem používala když jsem měla větší úrodu na zahrádce. Já osobně trochu zahustím jíškou a místo mleté skořice dávám trochu skořicového cukru.Masové kuličky dělávám taky, ale nejdřív je vařím zhruba 10 minut ve vývaru. Ten pak přidám do omáčky. :-K

Jenny

21. 3. 2011 15:48

no,jo,rajská...to můžu v jakýmkoli stavu...:yes::-D

k.radulka k.radulka

21. 3. 2011 14:44

znám a dělám, super, dávám bod:yes:

Simona Skolakova Simona Skolakova

21. 3. 2011 14:43

Protlak se používá běžne na rajskou omáčku a když jsou rajčata v létě krásně vyzrálá,tak se dělá z čerstvých,tak čemu se tak divit;-)

Danielle Danielle

21. 3. 2011 14:40

V protlaku problém nevidím ;-) ovšem, proti gustu... :-D
Omáčku jsem ničím nezahušťovala, rozmixovaná zelenina zahustí dost :-)

Hanka

21. 3. 2011 14:35

Mně v receptu chybí poměr vody na zalití zeleniny, pak nejspíš taky něčím zahustit-buď jíškou nebo moukou.....
Podle tohohle receptu by začátečnice nic neuvařila.
Jinak Fiono, nevím, jestli vaříte rajskou jen v létě, když jsou čerstvá rajčata-asi ano, protože v zimě se z nich omáčka uvařit fakt nedá. A dá se naopak sehnat výborný protlak-což mimochodem není nic jiného, než koncentrovaná rajčata.

Fiona

21. 3. 2011 14:26

HMM a já to dělal jednou taky přesně takhle a musela jsem to vylít do záchodu.Nechápu jak někdo může nahradit protlak čerstvými rajčaty.To si radši připlatím za kvalitní jídlo.Navíc by se neměla jmenovat rajská,ale protlaková.:no:

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: rajská omáčka kluci v akci pravá rajská omáčka rajská omáčka s kořenovou zeleninou pravá rajská omáčka recept rajská omáčka recept kluci v akci rajska omacka se zeleninou kluci v akci rajská omáčka kořenová zelenina recepty zeleninová omáčka kořenová zelenina rajská polévka kluci v akci recepty z kořenové zeleniny rajská omáčka z čerstvých rajčat kluci v akci rajská rajska kluci v akci plněné papriky s rajskou kluci v akci zelenina kořenova pravá rajska nejlepší rajská omáčka koreni na rajskou omacku

Suroviny: protlak rajčatový, kečup sladký, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, pepř celý, skořice, koření hřebíček, bujón, olej, voda, sůl, pepř mletý, cukr, maso hovězí mleté, vejce, strouhanka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka z kořenové zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1YnZ