Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

hazel hazel

20. 5. 2016 16:41

Tento korpus na dort je absolutne bez konkurence,alespon tedy u me. Dnes jsem ho delala pro naseho syna k narozeninam a je bajecny. Nefotim,protoze zdobit neumim a tak, zdobnim se nechlubim, ale dekuji za krasne popsany recepis i s fotografiemi.
Moc pekne se podle toho pracovalo. Hezky den preji.

isindy isindy

19. 5. 2016 19:34

Nikola Sucha: ano, dělám dvě patra celkem často a i bez podložky ok, korpus je pevnější a vláčný. Naposledy u třeba dortu s krokusy a břečťanem, najdete v mém profilu - na poslední fotce je řez dortem po převozu cca 100km

Nikola Sucha

19. 5. 2016 19:20

Dobry den, udrzi se dve patra bez podlozek? Nepropadne se?:-)

isindy isindy

20. 4. 2016 15:55

barunovaku: je potřeba dodržet tři zásady: pořádně vyšlehat bílky s cukrem dopevna, poté důkladně všlehat žloutky a olej (klidně to šlehejte tak 1 min. společně, až to bude nadýchané a světle žluté - žloutky šleháním blednou) a mouku vmíchat ne jak do omáčky, ale lehce hmotu převracet ode dna nahoru krouživými pohyby, jen tak překlápět, abyste vzduch příliš nadšeným mícháním nevyhnala ;-)

barunovaku

20. 4. 2016 09:31

Moc dekuji :-) vždycky mi vyjde takový nízký, napadlo mě, že to může být tím, že při vmíchání mouky nejsem moc trpělivá a opatrná...

isindy isindy

19. 4. 2016 09:54

barunovaku: pokud chcete mít korpus opravdu vysoký, aby byl po okraj, dala bych o 1 vajíčko více + poměr ostatních surovin (1 vejce...1 lž.oleje, 30g mouky, 30g cukru, trocha kakaa)

barunovaku

19. 4. 2016 09:29

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když použiji dortovou formu o průměru 26 o kolik bych mela navýšit suroviny ? Děkuji :)

isindy isindy

17. 4. 2016 17:07

Jana Mikolandová: jsem ráda, že se vám korpus osvědčil :yes::yes:

Jana Mikolandová

16. 4. 2016 18:46

Dobrý den Isindy, udělala jsem podle Vašeho návodu dort mému vnukovi k 6.narozeninám, jen jsem ho upekla světlý a bezlepkový (hladkou mouku jsem nahradila Jizerkou) kvůli vnučce (nesmí lepek), tak aby si mohla taky mlsnout. Pekla jsem ve čtvrtek, zdobila včera a dneska předala. Měla jsem strach, aby už nebyl tvrdší, ale byl parádní:-) (ono z bezlepkové mouky všechno dost rychle tvrdne). Díky za recept:yes:

isindy isindy

8. 4. 2016 23:48

JIRINA RYCHLA: určitě ano

JIRINA RYCHLA

8. 4. 2016 20:19

ahojky, muzu dat misto kakaa orechy? dekuji za radu jirina

Janine, Jižní Morava

5. 3. 2016 09:32

Nazdárek,máte prima a jednoduchý nápady. Přidám také jeden - korpus peču podobný, dá se i roláda a do tohoto upečenýho se mi nejvíc hodí a máme rádi "hrk,hrk" nádivku. Do vyšší uzavíratelné nádoby vlejeme 1 šle
hačku (aspoň 16%,může být i víc), přidáme 1 plechovku mandarinek a l pudink bez vaření. Nádobu dobře uzavřít a protřepat. Pak natřít. Jednoduchý, dobrý a není moc sladký. I když, přisladit si můžete také. Takže - dobrou chuť!!:-K

isindy isindy

3. 3. 2016 20:57

děvčata, děláte mi radost :-K jsem ráda, že korpus pomůže ostatním :-)

Eviss

3. 3. 2016 18:13

Takže, teď jsem vytáhla z trouby. Dodržela jsem přesně postup (jen jsem teda dělala ze 150g mouky bez kakaa), chovala se k těstu jako k mimču :yes:, pekla jsem přesně 40 minut a korpus vypadá nádherně. Je vysoký přesně jako forma a voní celý byt :yes::-8 Zítra budu zdobit a už se moc těším:-) Děkuji za super recept!

janatka janatka

29. 2. 2016 21:18

Vynikající, nadýchaný a děkuji, musím se pochválit sama, protože se mi hodně povedl a moc chutnal všem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-p:yes:

1 7 8 9 10 11 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ