Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

misi usi

25. 2. 2011 17:02

ja sem plně překvapen i ja sem toto skusil a výsledet neměl chybu sem rad za milé radi jak si co upeci ;-):-K

marcik marcik

13. 2. 2011 21:30

:-K:yes:

bohdana

12. 2. 2011 20:37

:yes::yes::-K

Pajaska Pajaska

12. 2. 2011 19:42

:yes::yes::-)

mangiochemipiace

12. 2. 2011 16:29

:yes::yes::yes:

zdena 3

12. 2. 2011 15:34

Pěkně popsané.:-p:yes: a bod:-K

isindy isindy

12. 2. 2011 14:46

Lucko, nit také někdy použiji, mám i strunu - ale když už mám ten nůž v ruce, je to fik cik a hotovo :-8:-8:-8:-D a ten 1cm myslím do hloubky, ne na výšku - tento korpus je tak na 1 prokrojení, ne na víc, jinak by byl dort samý krém a žádné těsto a pláty by se lámaly a drolily...:-)

Lucie

12. 2. 2011 14:38

Někdo se tu ptal na krájení plátů z korpusu... Jako Isahu objedu korpus ostrým nožem dokola tak jeden centimetr, nebo záleží na každém jak chce mít pláty silné, a pak nití o něco delší než je obvod korpusu ten plát rozkrojím. Jako knedlík. pokud se držím zářezu, do kterého se nit zařízne, je to vždy rovné a poměrně rychlé.

magdalenka magdalenka

12. 2. 2011 14:23

...dúfam, že si toto prečíta...:-D:-D:-D

isindy isindy

12. 2. 2011 14:20

magdalenko, na cathleen s kynutými kouzly nemá asi nikdo :-O tu by měli dávat na droždí a na pekárny jako logo :-O:-O:-D

magdalenka magdalenka

12. 2. 2011 14:16

Isu, každý máme asi nejakú slabinu...mojou sú torty a želatína. Ale milujem prácu s kysnutým cestom, napriek tomu, že na Cathleen nemám...

isindy isindy

12. 2. 2011 14:15

všem děkuji za milé komentáře, i za překvapivý počet bodů...já to nebrala ani tak jako recept, jako spíš návod a snahu pomoci těm začínajícím :-) teda fuj, teď to zní, jako bych byla nějaký dortový matador :-O:-O:-D:-D:-D ale už jsem jich pár udělala a tento korpus se osvědčil nejen u nás doma, tak směle do toho ;-)

isindy isindy

12. 2. 2011 14:12

teodorko, není se čeho bát ;-) já jsem s prvním dortem začala vloni v srpnu, taky jsem nevěděla, kudy a jak do toho :-8, ale seber odvahu a zkus to, není to tak těžké, jak to nakonec vypadá ;-) dneska už se na ně těším a vysloveně si je užívám :-)

teodorka

12. 2. 2011 14:08

máte pravdu, i já si teď uvědomila, že mouku dávám už na hotové žloutky, a ne až nakonec, nakonec opravdu dávám bílky, sem to blbě napsala :-D
Já taky můžu olejové těsto, jak na bábovku, tak i do řezů.. Moc mi chutná ojelový korpus z Řezů s vaječným likérem od Jahody.
Pořád se odhodlávám ke svému prvnímu dortu, ale pořád se bojím a oddaluju :-8

zizala zizala (moderátorka)

12. 2. 2011 13:54

Chválím podrobný postup :yes:

1 24 25 26 27 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ