Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Míchaný kompot

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

3. 5. 2008 15:18

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie8 368 kJ / 2 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy500,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

http://jitulciny-recepty.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Maruška

4. 7. 2012 08:19

Majdula:Ahoj, já už 40 let zavařuji v normálně umytých sklenicích jen čistou vodou nebo teď asi 3 roky v myčce. Ovoce musí být umyté nejlépe v několika vodách přendáváním z mísy do mísy. A pak dělám většinou a jsou nejlepší míchané kompoty. Letos jsem koupila v supermarketech nejlevnější broskve nebo nektarinky (už teď stojí 19,90 Kč). Do sklenice nakrájím na dno nejprve několik měsíčků broskví, na to nasypu angrešty, černý i červený rybíz, třešně, višně. Později v létě dávám na dno na kousky nakrájené hrušky, protože jsou tvrdší než další ovoce, pak zase broskve, půlky zelených rynglí, půlky švestek, žluté špendlíky, ostružiny nebo pár kuliček černé aronie (kvůli zabarvení). Do každé sklenice (0,7 litrů) nasypu 4 - 5 polévkových lžic cukru a zaliji vodou asi 2 cm pod okraj, aby bylo ovoce skoro zalité. Zavíčkuji - poslední dobou jsou nejlepší šroubovací víčka, protože jsou ze silnějšího plechu než ta zamačkávací a lépe drží. Sklenice narovnám do normálního vysokého hrnce, na dno dám starou utěrku nebo nějaký hadr, zaleji vodou nejméně do poloviny sklenic (nesmí být potopené) a na vařiči zavařuji tak, že od bodu varu ztlumím vařič a stopnu si asi 10 minut. Může to být hotové dřív, proto zkusím povytáhnout sklenici a kontroluji ovoce podle barvy. Zelené zežloutne, tmavě červené zrůžoví a tak trochu popraská, třeba okurky krásně postupně od spodu světlají z tmavě zelené až po světle zelenou. Pak to hned vytáhnu - nejlépe na dřevěné prkénko nebo na nějaký hadr a nechám zchladnout. Pokud zůstane na dně nerozpuštěný cukr, můžeš je na pár hodin obracet, až se rozpustí, ale není to potřeba - cukr totiž ten kompot nesteriluje, dělám některé kompoty úplně bez cukru jen zalité vodou a také se nekazí. Bez cukru mám vyzkoušené zelené ryngle, švestky, ostružiny, meruňky - ty jsou strašně kyselé. Takto zavařuji už asi 40 let a zkazí se mi tak 1 zavařenina z 50, a zavařuji asi 200 zavařenin "sedmiček" a asi 50 menších skleniček džemů. Zkus to také, kdybys potřebovala jakoukoliv radu, klidně se ozvi. Přeji ti hodně úspěchů - Maruškam.suhajova.m@gmail.com

Majdula

27. 5. 2012 21:54

snad mi porádíte holky-zavařovala jsem, nebo jsem se o to pokoušela už 2x a pokaždé jsem mohla dělat pálenku ;-( Sklenice jsem vydrhla ručně, pak ještě do myčky, pak osušit a vysterilovat do trouby,pak omyté ovoce,nálev nebo cukr zavíčkovat-víčka stejný postup jako flašky-nesahám na gumičky a sterilovala jsem jednou klasicky v hrnci a jednou v troubě. A POKAŽDÉ EXPLOZE po pár dnech...:-(( tak nevím co by mohlo být špatně? Jestli to ovoce? něvím jak zprávně vybrat...a jak na přesnidávky? Děkuji moooc za každý příspěvek :-K

JanaDorazinova JanaDorazinova

19. 5. 2010 12:46

Já už se těším, jak budu zavařovat, pokud tedy něco bude po těch deštích:-(:yes::yes:

Merylas Merylas (moderátorka)

16. 6. 2008 21:24

Já kompoty nedělám ve vlastní šťávě, přidávám vodu. Ve vlastní šťávě dělám jen ovoce, které pak používám na moučníky.

tejaja tejaja

6. 5. 2008 10:01

Drobné ovocie nakladám vždy vo vlastnej šťave, presypujem ovocie cukrom a sterilizujem. Pretože drobné ovocie má veľa vody, je zbytočný nálev.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kompot ze špendlíků kompot z nektarinek nektarinky kompot špendlíky kompot špendlíkový kompot kompot z ostružin ostružiny kompot nálev na ovocné kompoty kompot z ryngli ryngle kompot kompot z míchaného ovoce nálev na nektarinky zavařujeme špendlíky kompot spendliky aronie kompot nálev na kompot nálev na ryngle kompot ryngle nálev na špendlíky michany džem

Suroviny: ostružiny, cukr

TopRecepty.cz

Míchaný kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wJg