Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslová vánočka z pěti pramenů

Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky, pletené z pěti pramenů.

Hodnocení receptu je 5,0 (113×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 35 min

90 min (55 min příprava + 35 min tepelná úprava)

28. 11. 2010 17:02

Suroviny pro 2 kusy

2 kusy

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie17 802 kJ / 4 255 kcal
Bílkoviny91,06 g
Tuky118,89 g
Vláknina24,52 g
Cholesterol 374 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy692,87 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Betyna

16. 12. 2017 21:59

Výborná, dnes jsem ji upekla, moc jsem utáhla tak není tak úhledná, ale přidala jsem fotku. :-K

cathleen cathleen

30. 11. 2017 21:33

Jenda1: děkuji za pochvalu i fotku, Jendo :-K tahle máslová vánočka patří i u nás k stálicím, velice oblíbeným :-8:yes:

Jenda1 Jenda1

30. 11. 2017 19:31

Před chvíli mi volala sestra, ráno jsem jí poslal link na tuto vánočku a taky ji moc chválila. :-):yes::yes::yes:

Jenda1 Jenda1

30. 11. 2017 19:18

Ivuš, ten recept je úžasný. Já jsem několik let pekl vánočky podle receptu Mazanec z letáku Penny od Jany Remkové, ale konečně jsem našel recept, kde vánočka je podle mých představ. S těstem se dobře pracuje a po upečení je vánočka voňavá a hedvábná. Pekl jsem doma, u přítelkyně, u kolegyňky z práce a naprostá spokojenost. Poprvé jsem pletl z pěti pramenů, jak máš u receptu, ale teď peču jako vždy z šesti pramenů. Přidám i foto. :yes::yes::yes: +1

cathleen cathleen

24. 12. 2016 10:35

tooli: opravdu moc mě těší, že se vánočka tolik povedla!<3

feri.j: děkuji, i za fotku:-K

tooli

23. 12. 2016 18:35

Dnes poprvé dělaná a nejlepší na celém světě! S těstem se úžasně pracovalo, krásně vykynulo do puchýřků, prostě paráda. Konečně pořádná vánočka na vánoce. Děkuji za úžasný recept. Nikdy už jiný.:-K:yes:

feri.j

21. 12. 2016 21:39

<3

cathleen cathleen

21. 12. 2016 15:13

Lenka: lžičkou včelího medu;-)

Lenka

21. 12. 2016 15:07

Prosím dá se ta sladěnka nahradit třeba medem a nebo cukrem.Děkuji

cathleen cathleen

15. 12. 2016 10:30

volantka: těší mě, že se vyvedla a těsto nezlobilo :-K

casino: máte pravdu - šikovné využití zbytku. Jsou to vlastně přibližně dvě polévkové lžíce, ale dost lidí rádo přesné gramáže, proto gramy (tady možná i malinko zbytečně).
K tomu pečení a vámi jinde vzpomínanému "každá trouba peče jinak": i když mi připadá, že tomu nevěříte, mám několikrát vyzkoušeno. Peču už dlouho, troubu jsme měnili několikrát a téměř vždy jsem z nové trouby místo radosti nešťastná. Pečení pečiva mám v oku, a pokaždé se to s novou troubou musím učit znovu a jinak. Tolikrát vyzkoušené recepty a - chleby mi praskají, drobné pečivo se rychleji zapéká a chytá barvu atd.

casino casino

14. 12. 2016 21:35

cathleen:
No, ty teploty by rcp sedly jako poklice na pekáč:-D a prosím kvůli délce pečení zdůraznit, že se pečou 2 slovy DVĚ vánočky. To víte, někteří kuchtíci jsou slepé :-)
Máme rádi vánočku "jako beton" ( dávám 3 žloutky a 250g másla) a vánočku "pozlatím" v peci při 225°C a dopékám pod alobalem při 160°C ( čas je min. 30min. - dopékám "na špejli)
Vánočku pletu z devíti (4, 3, 2) Příště zkusím spodní patro z pěti pramenů - zdá se mi to jednodušší:-)

Dotaz:
"15 g rozšlehaného vejce" to není ani 1/2 vajíčka... Proč ho tam vůbec dáváte?:-p Nebo jen proto, aby se zpracoval zbytek po potření?

volantka volantka

14. 12. 2016 20:51

super těsto ,skvěle se s nim pracuje,poměry opravdu sedí,dělala jsem poprvé a super:-)děkuji:-K

cathleen cathleen

6. 12. 2016 11:50

sandra: samozřejmě lze zadělat i bez pekárny;-)
Omládek kyne 45-60 minut, těsto v míse pak 60-90 minut a je dobré ho během kynutí 1-2x promísit.
Jak dlouho péct si už nevzpomenu, chci upéct znovu a změřím. Zapekla bych ji na 190°C, 5 minut (vkládat do dobře vyhřáté trouby) a dopekla bych při 160-170°C, dalších asi 30-40 minut.

sandra

5. 12. 2016 23:45

Dobry den, nemam pekarnu, mužu to spracovat ručně ? A nechat kynout u kamen? jak dlouho to mam nechat kynou po smichani vsech surovin? A posledni otazka :D jak dlouho a při kolika °C? Omlouvam se za tolik otazek :/

cathleen cathleen

1. 12. 2016 15:30

Irrena: díky <3 (také se na ni chystám)

1 3 4 5 6 7 13

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka recept vánočka z hladké mouky domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku pletení vánočky z 6 pramenů vynikající vánočka

Suroviny: voda, med, droždí, mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, vejce, mandle plátkové

TopRecepty.cz

Máslová vánočka z pěti pramenů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mEwp