Máslová vánočka z pěti pramenů
Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky, pletené z pěti pramenů.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 17 802 kJ / 4 255 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 91,06 g |
Tuky | 118,89 g |
Vláknina | 24,52 g |
Cholesterol | 374 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 692,87 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 12. 2017 21:59
Výborná, dnes jsem ji upekla, moc jsem utáhla tak není tak úhledná, ale přidala jsem fotku.
30. 11. 2017 21:33
Jenda1: děkuji za pochvalu i fotku, Jendo tahle máslová vánočka patří i u nás k stálicím, velice oblíbeným
30. 11. 2017 19:31
Před chvíli mi volala sestra, ráno jsem jí poslal link na tuto vánočku a taky ji moc chválila.
30. 11. 2017 19:18
Ivuš, ten recept je úžasný. Já jsem několik let pekl vánočky podle receptu Mazanec z letáku Penny od Jany Remkové, ale konečně jsem našel recept, kde vánočka je podle mých představ. S těstem se dobře pracuje a po upečení je vánočka voňavá a hedvábná. Pekl jsem doma, u přítelkyně, u kolegyňky z práce a naprostá spokojenost. Poprvé jsem pletl z pěti pramenů, jak máš u receptu, ale teď peču jako vždy z šesti pramenů. Přidám i foto. +1
24. 12. 2016 10:35
tooli: opravdu moc mě těší, že se vánočka tolik povedla!
feri.j: děkuji, i za fotku
feri.j: děkuji, i za fotku
23. 12. 2016 18:35
Dnes poprvé dělaná a nejlepší na celém světě! S těstem se úžasně pracovalo, krásně vykynulo do puchýřků, prostě paráda. Konečně pořádná vánočka na vánoce. Děkuji za úžasný recept. Nikdy už jiný.
21. 12. 2016 21:39
21. 12. 2016 15:13
Lenka: lžičkou včelího medu
21. 12. 2016 15:07
Prosím dá se ta sladěnka nahradit třeba medem a nebo cukrem.Děkuji
15. 12. 2016 10:30
volantka: těší mě, že se vyvedla a těsto nezlobilo
casino: máte pravdu - šikovné využití zbytku. Jsou to vlastně přibližně dvě polévkové lžíce, ale dost lidí rádo přesné gramáže, proto gramy (tady možná i malinko zbytečně).
K tomu pečení a vámi jinde vzpomínanému "každá trouba peče jinak": i když mi připadá, že tomu nevěříte, mám několikrát vyzkoušeno. Peču už dlouho, troubu jsme měnili několikrát a téměř vždy jsem z nové trouby místo radosti nešťastná. Pečení pečiva mám v oku, a pokaždé se to s novou troubou musím učit znovu a jinak. Tolikrát vyzkoušené recepty a - chleby mi praskají, drobné pečivo se rychleji zapéká a chytá barvu atd.
casino: máte pravdu - šikovné využití zbytku. Jsou to vlastně přibližně dvě polévkové lžíce, ale dost lidí rádo přesné gramáže, proto gramy (tady možná i malinko zbytečně).
K tomu pečení a vámi jinde vzpomínanému "každá trouba peče jinak": i když mi připadá, že tomu nevěříte, mám několikrát vyzkoušeno. Peču už dlouho, troubu jsme měnili několikrát a téměř vždy jsem z nové trouby místo radosti nešťastná. Pečení pečiva mám v oku, a pokaždé se to s novou troubou musím učit znovu a jinak. Tolikrát vyzkoušené recepty a - chleby mi praskají, drobné pečivo se rychleji zapéká a chytá barvu atd.
14. 12. 2016 21:35
cathleen:
No, ty teploty by rcp sedly jako poklice na pekáč a prosím kvůli délce pečení zdůraznit, že se pečou 2 slovy DVĚ vánočky. To víte, někteří kuchtíci jsou slepé
Máme rádi vánočku "jako beton" ( dávám 3 žloutky a 250g másla) a vánočku "pozlatím" v peci při 225°C a dopékám pod alobalem při 160°C ( čas je min. 30min. - dopékám "na špejli)
Vánočku pletu z devíti (4, 3, 2) Příště zkusím spodní patro z pěti pramenů - zdá se mi to jednodušší
Dotaz:
"15 g rozšlehaného vejce" to není ani 1/2 vajíčka... Proč ho tam vůbec dáváte? Nebo jen proto, aby se zpracoval zbytek po potření?
No, ty teploty by rcp sedly jako poklice na pekáč a prosím kvůli délce pečení zdůraznit, že se pečou 2 slovy DVĚ vánočky. To víte, někteří kuchtíci jsou slepé
Máme rádi vánočku "jako beton" ( dávám 3 žloutky a 250g másla) a vánočku "pozlatím" v peci při 225°C a dopékám pod alobalem při 160°C ( čas je min. 30min. - dopékám "na špejli)
Vánočku pletu z devíti (4, 3, 2) Příště zkusím spodní patro z pěti pramenů - zdá se mi to jednodušší
Dotaz:
"15 g rozšlehaného vejce" to není ani 1/2 vajíčka... Proč ho tam vůbec dáváte? Nebo jen proto, aby se zpracoval zbytek po potření?
14. 12. 2016 20:51
super těsto ,skvěle se s nim pracuje,poměry opravdu sedí,dělala jsem poprvé a superděkuji
6. 12. 2016 11:50
sandra: samozřejmě lze zadělat i bez pekárny
Omládek kyne 45-60 minut, těsto v míse pak 60-90 minut a je dobré ho během kynutí 1-2x promísit.
Jak dlouho péct si už nevzpomenu, chci upéct znovu a změřím. Zapekla bych ji na 190°C, 5 minut (vkládat do dobře vyhřáté trouby) a dopekla bych při 160-170°C, dalších asi 30-40 minut.
Omládek kyne 45-60 minut, těsto v míse pak 60-90 minut a je dobré ho během kynutí 1-2x promísit.
Jak dlouho péct si už nevzpomenu, chci upéct znovu a změřím. Zapekla bych ji na 190°C, 5 minut (vkládat do dobře vyhřáté trouby) a dopekla bych při 160-170°C, dalších asi 30-40 minut.
5. 12. 2016 23:45
Dobry den, nemam pekarnu, mužu to spracovat ručně ? A nechat kynout u kamen? jak dlouho to mam nechat kynou po smichani vsech surovin? A posledni otazka :D jak dlouho a při kolika °C? Omlouvam se za tolik otazek :/
1. 12. 2016 15:30
Irrena: díky (také se na ni chystám)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Chlebová polévka
mondey uvařil před 53 minutami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 1 hodinou
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 1 hodinou
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 1 hodinou
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 2 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Velikonoční jidáše
Helciv uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Úžasnou, máslem vonící vánočku dokáže upéct každý z nás! Stačí se držet tohoto vyzkoušeného receptu
Pečeme s Ivou: Jak na nadýchaný velikonoční mazanec? Pomůže zadělání těsta omládkem
V Chorvatsku se na Štědrý večer se připravuje výborná polévka ze sušené tresky. Příprava je snadná, chuť fantastická
Další recepty
Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka recept vánočka z hladké mouky domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku pletení vánočky z 6 pramenů vynikající vánočka
Suroviny: voda, med, droždí, mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, vejce, mandle plátkové
Máslová vánočka z pěti pramenů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mEwp
187 názorů