Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslová vánočka z pěti pramenů

Také si rádi pochutnáte na domácí vánočce, a to nejen o Vánocích? Při pečení provoní krásně domov, a což teprve lahodná chuť, když ji krájíme k snídani. Náš recept vás provede přípravou této tradiční pochoutky, pletené z pěti pramenů.

Hodnocení receptu je 5,0 (113×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 35 min

90 min (55 min příprava + 35 min tepelná úprava)

28. 11. 2010 17:02

Suroviny pro 2 kusy

2 kusy

Nutriční hodnoty

Energie17 802 kJ / 4 255 kcal
Bílkoviny91,06 g
Tuky118,89 g
Vláknina24,52 g
Cholesterol 374 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy692,87 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen

24. 12. 2018 12:02

magdalenka: děkuji, i za fotku :-* Teplotu i čas jsem dopsala.

hospodyne: to je opravdu prima vychytávka pro toho, kdo by mohl mít ze zaplétání vánočky veliké obavy, díky :-K
Různé zaplétání je tady ve videu - 10 způsobů ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=T99q8NPLdYU

hospodyne

20. 12. 2018 17:38

zizala: :-K to já vím, umím ze čtyř i ze šesti. Jen mi přišlo příležité tento způsob zmínit.
V Sama doma paní pletla vánočku z osmi pramenů, moc se mi to líbilo, takže v sobotu budu mít premiéru. Ta se nemůže rozjet, nešpejluje se a tvar je báječný. Bez symboliky.
Kdysi jsem takové pletení viděla v Hledání ztraceného času, v Masarykových domovech pekli vánočky pro obyvatele a právě tímto způsobem, vánočky byly velmi dlouhé a nedalo se vidět, jak to pekaři dělají.

Johanka128 Johanka128

20. 12. 2018 17:10

My doma vždy pleteme z 9 pramenů - dole 4, pak 3 a nakonec 2:-K Symboliku jsem neznala, tak jsem ráda, že jsem se ji teď dozvěděla.

zizala zizala (moderátorka)

20. 12. 2018 16:42

hospodyne: Jednotlivé prameny mají svou symboliku. Podle lidových pověstí měly spodní prameny symbolizovat slunce, vodu, zemi a vzduch, tři prostřední rozum, cit a vůli a poslední dva vědění a lásku. Kdo umí spodní vrstvu ze 4 pramenů, má vánočku nejtradičnější ;-).

hospodyne

20. 12. 2018 16:00

Na pletení vánočky mám prima vychytávku od Viléma Vrabce: Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dále rozdělíme na 3 díly, ze kterých upleteme tlustý cop. Druhou polovinu rozdělíme na 5 dílů - ze 3 upleteme slabší cop a ze zbylých dvou dílů smotáme horní díl. Všechny tři útvary necháme dokynout a sesadíme - dospod silný cop, uprostřed trochu promáčkneme dlaní, pak slabší cop a nakonec "provázek". Zajistíme špejlemi, radši víc. Je to úžasně jednoduché a dokáže to úplně každý. Zkuste.
Jinak tento recept je úplně luxusní, peču velmi často - i na dovolené atd, na hory, dětem na svačinu.

magdalenka magdalenka

20. 12. 2018 10:02

Aj u nás patrí k stáliciam...vždy sa podarí. Pletenie z piatich prameňov je jednoduché a efektné. Pridávam foto, zistila som, že som ešte nepridala....(DP mi odišla, miesila som v rukách 15 minút, predtým omládek.)
Uvítala by som v recepte teplotu a čas - na Pekárnománii to máš.
Ďakujem za skvelý recept, kto sa bojí komplikovaných receptov a pletenia vianočky - tento recept doporučujem!!!

cathleen cathleen

1. 12. 2018 14:52

Zanett: omládek je drožďový kvásek, který tím, že déle kyne před samotným zaděláním těsta, velice zlepšuje prostředí kvasinkám. Pečivo s ním je chutnější, déle vydrží čerstvé a také lépe a víc vykyne.
Klidně ho umíchejte v misce ručně, pak vyškrábněte do pekárny a nechte tam 45 minut kynout. Pak přidejte zbytek surovin a hned nechte pekárnou umíchat těsto. Bez předehřevu, protože o to déle by omládek stál a stárnul.
Vypadá to složitě, ale není a péct s omládkem se opravdu vyplatí. Však vyzkoušejte! ;-)

Zanett

1. 12. 2018 14:40

dobrý den chci se zeptat, omládek slyším prvně, mam domácí pekárnu, mam ten tzv. omládek vytořit před samotným kynutím v pekárně, pokud ano jak? nebo prostě vše nahážu do pekárny a dam kynout jako normální kynuté těsto, díky

cathleen cathleen

20. 11. 2018 10:44

SilviaD: to mě moc těší, děkuji :-K

hospodyne: promiň, tvůj komentář mi nějak utekl...ale také děkuji, jsem moc ráda, že tak chutná <3 i když je s "mouchama" :-D

SilviaD SilviaD

19. 11. 2018 23:13

Upečená. Fantastická :-):yes:

hospodyne

19. 8. 2018 12:10

:-Kchci sdělit jen pochvalu. Teď jsem ji pekla pro mladé na dovolenou. Jednu s rozinkami, jednu bez. Naši vnuci je nemají rádi. " babi, moc doblá, jen ty mouchy mi, plosím, vyndej! " Toto těsto, zadělávané vodou používám i na ořechový a makový závin. Je to úžasný recept.:yes:

cathleen cathleen

23. 12. 2017 14:43

zlatovlaska: děkuji za zprávu :-K Krásné svátky!

zlatovlaska

23. 12. 2017 14:19

Vánočka je naprosto dokonalá :yes: Tyto vánoce peču už potřetí a vždycky zmizí rychlostí blesku. Jinou už dělat nebudu <3 S těstem se krásně pracuje, děkuji za super recept :-K

Sudet Sudet

23. 12. 2017 11:34

Právě zadělávám (jen jsem místo vody použila mléko), zatím super zadělávání<3

cathleen cathleen

17. 12. 2017 20:14

Betyna: moc děkuji, za vyzkoušení i krásnou fotku! <3

1 2 3 4 5 6 13

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vánočka pletení vánočky ze šesti pramenů domácí pekárna recepty pletení vánočky ze šesti vánočka ze šesti pletení vánočky ze 6 pletení vánočky pletení vánočky ze 4 pramenů vánočka ze 6 vanočka pletení pletení vánočky z pěti recept vanocka vánočka recept vánočka z hladké mouky domácí vánočka pleteme vánočku pletení vánočky ze 6 pramenů jak uplést vánočku pletení vánočky z 6 pramenů vynikající vánočka

Suroviny: voda, med, droždí, mouka hladká, voda, máslo, cukr, sůl, mouka hladká, vejce, vejce, mandle plátkové

TopRecepty.cz

Máslová vánočka z pěti pramenů

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mEwp