Domácí vepřová šunka
Pokud chcete mít opravdu poctivou šunku s vysokým obsahem masa, tak musíte sáhnout hluboko do kapsy a nebo si ji připravit doma. Doporučujeme druhou variantu, a proto vám ukážeme, jak na to. Uvařte si s naším receptem lahodnou vepřovou šunku.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 4 720 kJ / 1 128 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 210,00 g |
Tuky | 32,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 400 mg |
Sodík | 521 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý...Záleží na chuti každého z vás. Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby maso sedlo a šunka se netrhala.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 8. 2013 13:19
Prosím nemáte někdo recept na šunku bez rychlosoli?
Děkuji
Děkuji
6. 7. 2013 23:02
1 kg.maso 4 díly soli 1díl praganda 2díly želirovací cukr 1/2 dílu čili 3/4 dílu pepř špetku muškátového oříšku,může aj česnek osvědčil se mě jen jeden stroužek:1 díl mám 5 ml.odměrku.Želirovací cukr je absolutně neškodný a pragandu můžete vynechat.Po všech pokusech jsem dospěl myslím si na vrchol za který se nemusím stydět.Maso nakrájím a všechny přísady dám do 1-11/2dc.vody a naliji na maso a lehce uplácám a překryji mikrotenem a dám do lednice na 24hod.Maso to všechno v cucne a pak zamíchám v hnětači těsta cirka 8min.Nacpu do formy a opět na 24hod.do lednice.Vařím 2 hod.75-80stupňů.Formu dám hned do studené a po dosažení 75 natáhnu minutku na 120 min.Po uvaření hodím celou formu do studená vody.Dobrou chuť,jinou už vařit nebudete.
8. 6. 2013 19:17
To Jolana: Do PH šunkovar normálně položím a zaliji vodou dokud to jde. Většinou není šunkovar zcela ponořený ve vodě (chybí necelý centimetr) a ničemu to nevadí. Dělávám to na "jedničku" a pokud teplota vody dosáhne 70´C pak nejméně hodinku (75.minut je tutovka).
To Helusa27: S tou Pragandou souhlasím. Ale upřímně, pokud dáte "vzorek" nějakému známému, jeho pohled na šedivou šunku ho prostě nenadchne. Bohužel doba už je taková. Ale s šunkami z hypermarketů tohle v žádném případě nemůžete srovnávat. Tohle je vlastně jen maso, voda a sůl (praganda) --> tam, spousty dalších a dalších látek.
To Helusa27: S tou Pragandou souhlasím. Ale upřímně, pokud dáte "vzorek" nějakému známému, jeho pohled na šedivou šunku ho prostě nenadchne. Bohužel doba už je taková. Ale s šunkami z hypermarketů tohle v žádném případě nemůžete srovnávat. Tohle je vlastně jen maso, voda a sůl (praganda) --> tam, spousty dalších a dalších látek.
28. 5. 2013 20:01
Prosím, popište přesněji, jak šunku vaříte v PH. Kolik vody nalít do nádoby PH a jestli nevadí, že šunkovar musí ležet, protože se na výšku nevejde. Moc děkuji.
26. 5. 2013 11:17
Pragandu NEEE, proc delat domaci sunku, kdyz ten dusitan sodny je nacpany v kazde uzenine ze supermarketu. To si to muzu koupit tam a nedrit se s tim doma.
z Wikipedie: Požití 0,5 až 1 g dusitanu sodného vyvolává u dospělých osob lehčí otravu, 1 až 2 g těžkou otravu a asi 4 g smrt.
Dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují.
z Wikipedie: Požití 0,5 až 1 g dusitanu sodného vyvolává u dospělých osob lehčí otravu, 1 až 2 g těžkou otravu a asi 4 g smrt.
Dusitan sodný (E250) se používá jako konzervant v masných výrobcích (především uzeninách), kde má zajistit stálost barvy. Spolu s ním nebo místo něj se k tomuto účelu používá ještě dusitan draselný (také rakovinotvorný), dusičnan sodný a dusičnan draselný. Dusičnany se během pochodů v těle na dusitany přeměňují.
20. 5. 2013 16:56
Lenka: Na 1 kg králíka (mletého) se dá 1 kg např. krkovice nebo plece, aby to nebylo tak suché, nakrájené na malé kostičky. Králíčí šunka je výborná.
20. 5. 2013 16:51
Ahojte, zítra se chystám vařit šunku z králíka. Budu ji dávat do tlačenkového papíru. Je možné šunku vařit v zavařovacím hrnci?? Má teploměr, takže by to hlídalo teplotu, ale jde o to, že šunka nebude ve vodě, ale v páře? Zkoušel už to někdo? Děkuji.
24. 4. 2013 14:46
Lenka:Super, jsem rád že se povedla, zkoušeli jsme před pár dny z krůtího masa, výborná chuť, mě osobně chutná více než vepřová :) Také jsme zezačátku používali celou dávku Pragandy (25g), ale postupně podíl pragandy snižujeme a vyrovnáváme obyč solí a chuť pořád dobrá, takže třeba brzo nebude Praganda potřeba :)
11. 4. 2013 12:45
Domácí šunku určitě doporučuji víc než šunku z obchodu (plnou éček, vody a často nekvalitních surovin). Jestli si chcete pořídit opravdu kvalitní nerezový šunkovar (a ne hliníkový) a třeba i teploměr k vaření zkuste se podívat na superstarshop.cz/obchod.php?interpret=636320-sunkovary
Měli je tam na prodejně, šunkovar a teploměr jsem si vyzvedl osobně na prodejně v Karlíně v Praze (ale zboží i posílají).
Super!
Měli je tam na prodejně, šunkovar a teploměr jsem si vyzvedl osobně na prodejně v Karlíně v Praze (ale zboží i posílají).
Super!
9. 4. 2013 12:08
Ondřej:tak už sem to uvařila,ale pro jistotu napúl s vepř.masem.jen sem byla nešikovná a do misky s masem se mi pževrhla lahev s černým pivem,připraveným na buřty na pivu,tak tam bylo místo vody,ale chtut vítečná,na to že to bylo poprvé a nešikovností
3. 4. 2013 09:43
Lenka:Zatím jsme nezkoušeli, ale určitě i na králíka dojde, dám vědět co a jak a jak se povedla ;)
31. 3. 2013 13:21
Já dělám tuto šunku bez rychlosoli a barvivo používám přírodní. Například šťávu z červené řepy. Šunka je poté také růžová
30. 3. 2013 21:42
Ondřej:jsem tu prvně nevím jestli píšu správně ale bodlo by mi hodně kdyžby ste tu náhodou někdo mněl nějaké info jak a co šunka z králíka?máme jich dost ale prý je maso suší a proto by se to mnělo prý dělat jinak nebo napůl s vepřovým,nemáte někdo na tohle radičku?
22. 3. 2013 16:03
Díky za recepty, vychytávky..dneska jsem dostala k narozkám šunkovar - přála jsem si.. tak se těším, jak vyzkouším..hlavně pro děti..nedávno jsem slyšela super vychytávku, chceme li růžovou barvu šunky, přidat vodu (asi nálev) z červené řepy..chuťově se nezmění a bude růžová bez chemie..jako nápad se mi to líbilo
13. 3. 2013 17:21
Tak jsme také zkoušeli domácí šunku..hledal jsem chvíli na internetu šunkovar, nakonec jsme pořídili z obchodu www.domacisunkovar.cz a nemá chybu. Je jiný než ten, který se dá běžně sehnat, ale přijde mi takový bytelnější a šunka z něj vypadá dle mého názoru líp a tak nějak "profesionálněji" :D Používáme trochu Pragandy, pepř a dvě lžičky medu, někdy i vlašské ořechy a je to dobrota, kdo uvažujete zda zkusit, nebo ne, určitě doporučuji! :)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 4 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 5 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 7 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 4 minutami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 1 hodinou
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 1 hodinou
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 2 hodinami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 2 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 2 hodinami
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 2 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: šunka recept šunkovar recepty forma na šunku recept na šunku jak se dělá domácí šunka šunka šunka ze šunkovaru recept šunka ze šunkovaru šunkovar recepty do šunkovaru šunka z šunkovaru petr havlíček domácí šunka recept vepřová šunka šunkovač recept na šunku v šunkovaru vepřová šunka recept lis na šunku recept šunka dušena šunka recept recepty na šunku
Suroviny: maso vepřové, rychlosůl, voda
Domácí vepřová šunka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BPDJ
105 názorů