Škvarky z masáků (růžovek)
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto jídlo patří k tradici naší houbařské sezóny.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 9. 2022 11:17
Poprvé v životě jsem dostala muchomůrky růžovky (mě se nikdy nedařilo je najít) a škvarky z nich jsou delikatesní..
22. 3. 2017 17:51
buryna: Muchomůrka růžovka, chcete-li „Masák“, se může zaměnit snad jen s Muchomůrkou tygrovanou. Jedlá a chuťově až skvostně výtečná...... „Růžovka“ má tři znaky, podle nichž se můžete dobře zorientovat, jestli Jste našla tu jedlou. Noha Růžovky nevyrůstá nikdy z kalicha. „Zástěrka“ na noze pod kloboučkem je rovnoběžně s nohou vroubkovaná. Stačí odloupnout kousek slupky z kloboučku a na odhaleném místě by se bílý povrch měl zabarvovat do růžova až hnědočerveně ; to samé se děje i na noze v místě, kde Růžovku seříznete.
8. 8. 2011 16:34
Vaclav Fronek: Vašíku, to jsem ráda, že ti takto upravené masáky zachutnaly ...u nás jsou také velmi oblíbené, s čerstvým měkkých chlebem nemají chybu
8. 8. 2011 07:22
Ivanko. Isindy. Nějak mám hub už plný zuby, ale když už je holky přinesli a člověk si dal práci vše očistit , TAK CO ??? Lovil jsem na internetu protože po všem utrpení mi zůstala plná mísa masáků-růžovek už očištěných. Váhal jsem CO ?? Drškovou ? guláš ? řízky jako telecí ? segedýn ? jen tak na sádle s chlebíkem ? Nakonec rozhodl tvůj recept, Již jsem ho dělal loni a nyní bude zas. Není moc pracnej a je super.
16. 8. 2010 13:23
Buryno,nejvíc to poznáš podle nohy je zakončená takovou jakoby bambulkou a hlavně když do té houby jenom mírně rýpneš,tak začne růžovět,proto se jí říká růžovka.Kdežto mochomůrka tygrovaná roste z kalichu a tu bambulku nemá.
Jinak koukni na net tam bude jistě i vyobrazená.
Jinak koukni na net tam bude jistě i vyobrazená.
16. 8. 2010 12:14
my jsme včera dostali plný košík masáků a já se bojím, protože je sama nikdy neberu, protože si nejsem jistá, jestli je to opravdu masák.... tuhle dobrůtku děláme na pánvi .... musím sehnat někoho, kdo mi zaručí, že to jsou všechno opravdu masáci fakt bych si dala
16. 8. 2010 10:45
rovněž nejsem mykolog... a klidně řeknu, že i když je hledání a sbírání hub mojí vášní, masáky jsem začala sbírat právě až letos. A protože houbama krmím i své dvě děti, dávám šílený pozor... Právě ta suknička je nejspolehlivější znak. ale mladý masáky ji můžou mít ještě přilepenou pod lupeny... stejně tak asi i muchomůrka tygrovaná. Ta ji má vždycky hladkou, masák zásadně rýhovanou.
ale už mlčím
ale už mlčím
16. 8. 2010 10:29
Lucie, díky za upřesnění, nesnažím se býti mykologem a nepředpokládám, že někdo podle mého komentáře začne sbírat pro něj do té doby neznámé houby schválně se příště na ty sukýnky zaměřím a prozkoumám...u nás masáka sbíráme odmala, takže jej poznám a ani netuším, také všechny rozdíly má oproti ostatním muchomůrkám...a pokud se mi na něm něco nezdá, prostě jej raději nevezmu
16. 8. 2010 10:25
autor: isahu vloženo: 15.08.2010 21:03:30 nahlásit Jenny, tak to byla klika, že jste to zjistili...ale masák musí mít sukýnku, tu ta potvora tygrovitá nemá...a musí být opravdu narůžovělý až nahnědlý....pokud si nejsem jistá, raději ho neberu
řízky jsem z něj ještě nedělala, ty z pančáků nebo praváků...a kdysi z babích pupků - ale už jsem ho roky neviděla
To je celkem nebezpečná desinformace... muchomůrky "sukýnku" mají. I muchomůrka tygrovaná... jen na ní nejsou rýhy. Masák má sukýnku rovněž, ale rýhovanou. POdle vašeho popisu se někdo řídit, vyvraždí celou rodinu
řízky jsem z něj ještě nedělala, ty z pančáků nebo praváků...a kdysi z babích pupků - ale už jsem ho roky neviděla
To je celkem nebezpečná desinformace... muchomůrky "sukýnku" mají. I muchomůrka tygrovaná... jen na ní nejsou rýhy. Masák má sukýnku rovněž, ale rýhovanou. POdle vašeho popisu se někdo řídit, vyvraždí celou rodinu
16. 8. 2010 09:14
Ivo už k tobě míří 15. bod, bo zdravé houbové škvarky přijdou mnoha lidem vhod.
16. 8. 2010 07:39
Právě včera jsme si večer dělali "RŮŽOVKY" Masáky jako biftečky a tak fandím isahu. Dám recept a foto ještě dnes.Za škvarečky +bodík 14. (Nabíjím baterky ve foťáku, jako na potvoru došli).Ještě k těm Masákům a rozpoznání. Je naprosto spolehlivá metoda(též nafoceno a bude vysvětleno později)za kterou mohu ručit životem. Jinak rostou a dnes budou řízky z praváků od Českého Krumlova, kde byla včera dcerka a vzala sebou i ženu. Taky našla. Foto taky bude. Václav
16. 8. 2010 07:30
toto můj tatínek asi před třema dny nalistoval v kuchařce a už se chystá zas na masáky
15. 8. 2010 20:34
my jsme je kdysi "pěstovali" jako děti u pradědy na hájovně v lese...schovávali jsme je před náhodnými houbaři listím a větvemi a čekali, až vyrostou - ale víc jak 30cm jsme nedokázali
15. 8. 2010 20:31
...Ivi dík, pýchavky sem-tam nosíme z lesa, ale je fakt, že obrovské tak do 5 cm ...a jsou výýýborné....
15. 8. 2010 20:22
všem díky, u nás je toto jídlo velmi oblíbené, tím spíš, že je časově omezené - masáci se neuchovají na zimu tak, aby se pak dalo udělat...a je to dobrota, kterou jí i manžel - jinak vášnivý houbař, ale nejedlík hub (něco jako rybář, co nejí ryby )
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 13 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 16 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 19 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Medové máslo
marekbertha uvařil před 9 minutami
Gnocchi s medvědím česnekem, žampiony a smetanou
KatkaCechova uvařil před 51 minutami
Pravý vepřový guláš
predseda123 uvařil před 58 minutami
Špekáčky na černém pivu II
MadamChic uvařil před 1 hodinou
Jogurtový beránek podle Josefa Maršálka
Jajaj uvařil před 1 hodinou
Šlehačkový beránek
RADULKA13 uvařila před 1 hodinou
Jednoduchý bramborový guláš s fazolemi
Golian uvařila před 6 hodinami
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 10 hodinami
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 11 hodinami
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Patricijský velikonoční knedlík podle knedlíkového mistra Petra Kosinera je plný bylinek, zajímavou chuť mu dodávají játra
Šlehačkové polštářky s jahodami připravíte podle videonávodu. Jsou dokonalé
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Další recepty
Tématické fráze: hřib masák muchomůrka růžovka recepty masák houba masák růžovka houba masák muchomůrka růžovka masák mochomůrka masák škvarky z růžovky masák recepty hřib růžovka růžovka masák mochomurka ruzovka růžovka masák recepty muchomůrka růžovka recept škvarky z hub masáky masáci muchomůrka růžovka masák recept masák houba muchomůrka tygrovitá
Suroviny: houba růžovka, sádlo, sůl, kmín celý
Škvarky z masáků (růžovek)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/krY5
27 názorů