Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kmínový chleba

Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.

Hodnocení receptu je 5,0 (252×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

17. 9. 2010 20:48

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie16 612 kJ / 3 970 kcal
Bílkoviny122,80 g
Tuky45,42 g
Vláknina40,86 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy747,18 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

neonka

13. 12. 2022 17:16

to je normalni hladka mouka nebo chlebova hladka mouka;-)

Alenka87

5. 12. 2022 12:43

Poprvé v životě jsem včera pekla chleba. Udělala jsem z toho těsta 2 bochanky. Mohu říct, že lepší chleba jsem asi nejedla. Děkuji za recept. Je to velmi jednoduchý recept. Všem doporučuji :-K

HUBALKOVA

22. 11. 2022 17:22

Tak podle tohoto receptu dělám chleba už počtvrté, recept ,který mi vyhovuje a žádný jiný už nehledám. Chleba je vynikající a už nekupuji.:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

nalim122 nalim122

23. 10. 2022 07:51

Hodně dobrý chléb, pekl jsem s restovanou cibulkou. Nechal jsem vychladnout pod utěrkou, super. Příště dám do těsta olivy a sušená rajčata. Dík za recept.

bs297

22. 10. 2022 15:42

Moc díky za recept, přidala jsem ještě restovanou cibulku a byl úplně úžasný!!!:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Verka1259

17. 10. 2022 06:21

Luxusni chleba :) jiny už delat nebudu

Nikolurban

1. 10. 2022 17:55

Výborný a krásně křupavý

Chrudimka

31. 7. 2022 18:36

Udělala jsem dva bochníky, lepší než jeden. Budu dělat častěji

Badnett Badnett

14. 5. 2022 11:20

Je to můj první pokus o domácí chleba a nemůžeme si ho vynachválit ☺️

mikayla22

26. 1. 2022 23:41

vadi kdyz dam dve kostky drozdi?:D :D :D

galada

16. 1. 2022 15:46

Dnes upečený (1/2 dávka) a bol výborný. Píšem bol, lebo sme ho zlupli takmer hneď. :yes:

Tonja

15. 8. 2021 19:51

Přečetl jsem si všechny komentáře a napadlo mě na některé reagovat:

1/ Pár pekařek si stěžuje na suchou a tvrdou kůrku. Proti tomu je nejlepším opatřením péct tzv. s párou, tj. dát do trouby kastrůlek s trochou horké vody nebo zapařit troubu postříkáním vodou ručním postřikovačem. V případě nouze je také možné ještě stav trochu napravit tak, že na upečený a ještě horký chleba stříknete trochu vodní mlhy.

2/ Jakmile chleba na mřížce už není horký, ale je ještě dost teplý, přikryjte ho (suchou) utěrkou a nechte vychladnout pod utěrkou. Trvá to sice trochu déle, ale chleba bude vláčnější, kůrka neztvrdne na kámen.

3/ Několika kuchařkám nakynutý bochník splaskl při nařezávání nebo po vložení na plech. S největší pravděpodobností se jednalo o překynuté těsto; je třeba příště dát bochník do trouby o trochu dříve.

4/ Pár diskutujícím tento chléb připomínal buchtu. Použijte proto příště více kmínu nebo chlebového koření a hlavně přidejte do těsta 1 - 2 polévkové lžíce octa; já doporučuji ocet jablečný.

5/ Samozřejmě, že je možné péct i celopšeničné chleby, ale pokud se část (např. 1/3) pšeničné mouky nahradí moukou žitnou, bude výsledná chuť "chlebovější". Všimněte si, že velká část zkušenějších pekařek to tak dělá a zmiňuje to i v komentářích. Nelekněte se však toho, že těsto s přidáním žitné mouky bude lepivější.

6/ Z vlastní praxe můžu doporučit tzv. překládání těsta. Tento krok při zpracování těsta vede k lepšímu vykynutí, má to vliv na strukturu lepku v těstě, který "udržuje" bublinky CO2 v těstě stabilní.

7/ Všiml jsem si, že někteří začátečníci pekaři nerozlišují kvásek zadělaný z droždí (kvasnic) a kvásek žitný. Oba mají při pečení stejnou funkci, tj. vytvořit v těstě bublinky a tím těsto nakynout. U pečení s žitným kváskem se však droždí vůbec nepoužívá. A má to i vliv na kvalitu výsledného chleba. Chleba nakynutý droždím některé lidi nadýmá a má krátkou trvanlivost (na pečivu v obchodech je uvedeno, že se má spotřebovat do 48 hodin), po této době většinou pečivo zplesniví. Naopak chleba vyrobený s požitím žitného kvásku je lépe stravitelný a má dlouhou trvanlivost, dá se jíst klidně i po 5 dnech a nezplesniví, ale ztvrdne.

Tonja

15. 8. 2021 19:08

casino: Casino, pokud máš rád spíše kůrku než střídku a děláš proto někdy chleby placaté, zkus upect francouzský fougasse, to je samá kůrka, střídu tam snad ani nenajdeš. Já ho občas dělám (někdy s olivami) a moc nám chutná.

lenkavincibrova@seznam.cz

12. 6. 2021 18:41

Děkuji za recept. Dělám z poloviční dávky, akorát cukru a oleje dám stejně jako na celé kilo mouky. Používám sušené droždí - 1 sáček. Někdy dávám různá semínka nebo koření : kardamom, sušený česnek, koriandr. Těsto zpracovávám rukama namazanýma olejem nebo sádlem, aby se mi na ruce nelepilo. Peču na horkovzduchu 15 min 200C a potom 30 min na 150C. :yes:

Petra Dvor. Petra Dvor.

16. 4. 2021 20:09

Dobrý den, přidávám fotečku. Chleba je moc dobrý, hned ho půlka zmizela <3

1 2 3 4 23

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba domácí chléb recept nejlepší recept na domácí chleba nejlepší recept na domácí chléb domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepsi domaci chleba jak upect domaci chleba recept na domácí chléb jak upect chleba nejlepší domácí chleb chléb domácí kminovy chleb recept

Suroviny: mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66