Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kmínový chleba

Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.

Hodnocení receptu je 5,0 (253×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

17. 9. 2010 20:48

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie16 612 kJ / 3 970 kcal
Bílkoviny122,80 g
Tuky45,42 g
Vláknina40,86 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy747,18 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Míša

2. 3. 2016 23:13

Bezvadný recept, chleba je opravdu moc dobrý ☺ a taky prosím o zaslání receptu na kvaskovi chléb michaelakoutecka@seznam.cz moc děkuju :-K

Zdeněk Kuchař

26. 2. 2016 08:22

milan:Dobrý den prosím pokud vám někdo pošle recept na ten chleba, moc prosím o zaslání na muj meil, předem děkuji Zdenek.:yes:

milan

17. 2. 2016 22:46

kváskový: Prosím o zaslanie receptu na kváskový chlieb /100 ročný recept/ od autora alebo od niekoho komu bol recept zaslaný.
ĎAKUJEM.

rasel

13. 2. 2016 13:20

kváskový: Chtěla bych poprosil o zaslání vašeho receptu na mail (raseliniste.s.r.o@seznam.cz), pokud tedy nabídka stále platí, když je to tu už tak dlouho :D

kucerova45 kucerova45

9. 2. 2016 21:25

magdalenka:vůbec se hněvat nebudu,máte pravdu,těsto je zapotřebí pomoučit.Chledba jsem už pekla mockrát a nikdy se mi na utěrku nepřilepil.;-)

magdalenka magdalenka

9. 2. 2016 21:18

Tomáš:snáď sa autorka receptu nenahnevá za záskok - cesto pred prikrytím utierkou treba silno pomúčiť, posypať múkou...potom sa utierka neprilepí. Je to úplne bežná vec, kysnuté cestá máme vo zvyku prikrývať utierkou, cesto "dýcha" a nechytí kôru.

Tomáš

9. 2. 2016 20:12

Dobrý den, zajímalo by mne, jak hluboký máte plech když to pak přikrýváte utěrkou...mám plech hluboký cca 5cm, což mi přijde dost. snažil jsem se udělat poloviční chléb, než je zde podle receptu, přes plech jsem natáhl utěrku ( zakolíčkoval ) a utěrka se na to nalepila tak, že jsem utěrku musel vyhodit a chleba se celej, rozmr...l :( je to můj druhý neúspěšný recept dle internetu. Zkusím ještě do třetice a naposledy....

mine

27. 10. 2015 20:44

Recept na kváskový chléb není tajemství, jen si ho každý upravuje po svém.

Kvásek: žitná mouka + voda, konzistence krupičky do lahve. Za dva tři dny vzejde, pak je potřeba přikrmit - přidá se čerstvá mouka a trocha vody. Za dva dny se přikrmí znova, nechá se vzejít a druhý den je připraven k množení na pečení. výsledné množství by mělo být alespoň 200 ml, teplota NESMÍ přesáhnout 30 °C. Správný kvásek je cítit trochu jako zkvašené ovoce, kdo pálí slivovici, pozná.

Těsto: kvásek, 150 g žitné mouky, 100 ml vody - namnožíme kvásek, můžeme přes noc, měl by v míse udělat načechranou peřinku.

Do namnoženého kvásku nasypeme další díl žitné (150 g), 400 g pšeničné, kmín, cca 250 ml slané vody (já používám cca 4-5% roztok, podobně jako mořská voda, teplota opět max 30 °C, podle množství kvásku). Je-li těsto příliš tuhé, pochopitelně přidáme vodu - mělo by si pomalu sedat. Těsto z žitné mouky je celkem lepivé, ale toho se člověk nesmí leknout.

A jsme zpátky u kvásku: nakrmit a nechat spát, za dva dny zopakovat....

Další podrobnosti i s fotografiemi na FB: https://www.facebook.com/KvasekDomaci

@ Martin K.: člověče mluvíš mi z duše. U nás si taky napřed všichni klepali na čelo, když jsem s tím začal, teď už pár let sestra rozdává kvásek po vesnici.

Zdenek

25. 10. 2015 22:53

LuciJedy:Dobrý den mám prosbu tak jste recept oskoušela a je doopravdy dobrý ano hledám nějakej dobrej recept, ale ez pekárny, a jakej byl ten druhej chleba coste skoušela moc děkuji za recept a za odpověď s pozdravem Zdeněk Kuchař.:yes:

Lenora32 Lenora32

22. 10. 2015 11:05

Dobrý den, mohla bych taky poprosit o recept na kváskový chleba?
Jestli ještě recept stále rozdáváte:-) Děkuji moc
ebka2012@seznam.cz

gia100

9. 10. 2015 17:57

Chleba je opravdu vynikající.Předevčírem jsem jej dělala z obyčejné hladké mouky a byl výborný.Dnes jsem ho zkusila udělat z pšeničné chlebové,tak uvidíme,jaký bude.Přidávám cca 2 lžičky sušeného česneku a je bezkonkurenční.Určitě vyzkoušejte. ;-):yes:

LuciJedy

5. 9. 2015 15:38

Vynikající chleba, takhle už jsem si dlouho nepochutnala;-)

Hanka T.

19. 5. 2015 20:40

Děkuji za výborný recept. Chleba byl moc dobrý. Moc receptů na chleba jsem zatím nezkoušela, ale tento byl z nich bezkonkurenčně nejlepší. :yes:

nuttela6 nuttela6

29. 3. 2015 12:59

Ted jdu tenhle chlebík pect, dělam ho taky jen tam nedavam olej a občas tam dam par varenych brambor ktere jen rozmackam v rukach a je to mnamka :) to jime i jen tak :) a vody davam trochu min,ale zalezi na hustote :):-)):-)):-))
Super receptík, doporučuji :-K:yes:

Kiki Love

24. 3. 2015 14:36

Tak jsem vcera konecne vyzkousela tento receptik. Pouzila jsem chlebovou americkou mouku, kvasnice susene, nakynul slusne, malem se nezmestnal ani na plech. Troubu jsem si predehrala na 500F a nastavila jsem timer na 15 minut. Troubu jsem zaparila a kdyz jsem ji otevrela po 15 minutach, tak me spadla dolu sanka ...chlebik mel uz takovou peknou barvu, jakoby byl v troube nejmin 30 minut, az jsem se toho lekla a premyslela jsem, jak budu dal v peceni pokracovat???:-O
No nakonec jsem si poradila, na dno plechu jsem dala alobal a chlebik jsem prikryla i se shora, stahla jsem teplotu na 375F a pekla jsem ho dalsich 25 minut, ale uz ne na spodnim rostu, ale uprostred. Pak jsem ho odkryla, zvysila jsem teplotu na 400F, prehodila jsem ho na nejvyssi rost a pekla jsem ho jeste 7 minut, aby se trochu z vrchu dobarvil. Kdyz se chladil na mrizce, tak jsem s hruzou cekala jaky bude. Obavala jsem se, ze bude bud nedopeceny a nebo naopak hodne vysuseny a prepeceny, ale mela jsem asi z pekla stesti, protoze ten chlebicek je ...svete div se! "akorat".:yes:
Vajickem jsem ho nepotirala, ani jsem ho kminem neposypala, ja potiram jenom prisolenou vodou. Do testa jsem dala lzici drceneho kminu a lzici tymianu, chutove je moc dobry. Soli jsem dala 2 male lzicky, ale ne zarovnane, dala jsem trosku na kopecek, presoleny neni v zadnem pripade, jinak vsechny veci jsem odmerila presne podle tohoto receptu, nedala jsem ani o gram vic mouky, vsechno sedelo uplne presne.
Vzhledove nevypada nejlepe, priznejme si to:-))(snad to priste bude lepsi, nikdy jsem jeste takoveho obrika nepekla), presto jsem se odvazila sem vlozit par fotek, to pro ty pekarky amaterky ...jako jsem ja :-), aby vedely predem, k cemu muze behem peceni dojit, aby je to nesoklo tak jako me.:-D:-)):-)):-))

Eve Kucerove, autorce tohoto receptu moc dekuji! Ja jsem nejedla tak dobry cesky chlebicek ...uz ani nepamatuji! :-K

1 8 9 10 11 12 23

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba domácí chléb recept nejlepší recept na domácí chleba nejlepší recept na domácí chléb domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepsi domaci chleba jak upect domaci chleba recept na domácí chléb jak upect chleba nejlepší domácí chleb chléb domácí kminovy chleb recept

Suroviny: mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66