Domácí kmínový chleba
Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 16 612 kJ / 3 970 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,80 g |
Tuky | 45,42 g |
Vláknina | 40,86 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 747,18 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 3. 2016 23:13
26. 2. 2016 08:22
17. 2. 2016 22:46
ĎAKUJEM.
13. 2. 2016 13:20
9. 2. 2016 21:25
9. 2. 2016 21:18
9. 2. 2016 20:12
27. 10. 2015 20:44
Kvásek: žitná mouka + voda, konzistence krupičky do lahve. Za dva tři dny vzejde, pak je potřeba přikrmit - přidá se čerstvá mouka a trocha vody. Za dva dny se přikrmí znova, nechá se vzejít a druhý den je připraven k množení na pečení. výsledné množství by mělo být alespoň 200 ml, teplota NESMÍ přesáhnout 30 °C. Správný kvásek je cítit trochu jako zkvašené ovoce, kdo pálí slivovici, pozná.
Těsto: kvásek, 150 g žitné mouky, 100 ml vody - namnožíme kvásek, můžeme přes noc, měl by v míse udělat načechranou peřinku.
Do namnoženého kvásku nasypeme další díl žitné (150 g), 400 g pšeničné, kmín, cca 250 ml slané vody (já používám cca 4-5% roztok, podobně jako mořská voda, teplota opět max 30 °C, podle množství kvásku). Je-li těsto příliš tuhé, pochopitelně přidáme vodu - mělo by si pomalu sedat. Těsto z žitné mouky je celkem lepivé, ale toho se člověk nesmí leknout.
A jsme zpátky u kvásku: nakrmit a nechat spát, za dva dny zopakovat....
Další podrobnosti i s fotografiemi na FB: https://www.facebook.com/KvasekDomaci
@ Martin K.: člověče mluvíš mi z duše. U nás si taky napřed všichni klepali na čelo, když jsem s tím začal, teď už pár let sestra rozdává kvásek po vesnici.
25. 10. 2015 22:53
22. 10. 2015 11:05
Jestli ještě recept stále rozdáváte Děkuji moc
ebka2012@seznam.cz
9. 10. 2015 17:57
5. 9. 2015 15:38
19. 5. 2015 20:40
29. 3. 2015 12:59
Super receptík, doporučuji
24. 3. 2015 14:36
No nakonec jsem si poradila, na dno plechu jsem dala alobal a chlebik jsem prikryla i se shora, stahla jsem teplotu na 375F a pekla jsem ho dalsich 25 minut, ale uz ne na spodnim rostu, ale uprostred. Pak jsem ho odkryla, zvysila jsem teplotu na 400F, prehodila jsem ho na nejvyssi rost a pekla jsem ho jeste 7 minut, aby se trochu z vrchu dobarvil. Kdyz se chladil na mrizce, tak jsem s hruzou cekala jaky bude. Obavala jsem se, ze bude bud nedopeceny a nebo naopak hodne vysuseny a prepeceny, ale mela jsem asi z pekla stesti, protoze ten chlebicek je ...svete div se! "akorat".
Vajickem jsem ho nepotirala, ani jsem ho kminem neposypala, ja potiram jenom prisolenou vodou. Do testa jsem dala lzici drceneho kminu a lzici tymianu, chutove je moc dobry. Soli jsem dala 2 male lzicky, ale ne zarovnane, dala jsem trosku na kopecek, presoleny neni v zadnem pripade, jinak vsechny veci jsem odmerila presne podle tohoto receptu, nedala jsem ani o gram vic mouky, vsechno sedelo uplne presne.
Vzhledove nevypada nejlepe, priznejme si to(snad to priste bude lepsi, nikdy jsem jeste takoveho obrika nepekla), presto jsem se odvazila sem vlozit par fotek, to pro ty pekarky amaterky ...jako jsem ja , aby vedely predem, k cemu muze behem peceni dojit, aby je to nesoklo tak jako me.
Eve Kucerove, autorce tohoto receptu moc dekuji! Ja jsem nejedla tak dobry cesky chlebicek ...uz ani nepamatuji!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 13 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Právě bylo uvařeno:
Květák z horkovzdušné fritézy
vladhn uvařila před 57 minutami
Obalovaný gothaj
vladhn uvařila před 1 hodinou
Kuřecí nachos
Lucie1001 uvařil před 2 hodinami
Sachr dort z jablek
Vladka321 uvařil před 2 hodinami
Větrníkový dort
Sabora1 uvařila před 2 hodinami
Tvarohovo-borůvkové knedlíky
st3la uvařil před 3 hodinami
Bramborová kaše (klasika)
mnami uvařila před 3 hodinami
Moje špagety
Renata.K. uvařil před 3 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
VaclavKo uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: domácí chleba recept na domácí chleba chleba recept recept na chleba domácí chléb domácí chleba recept kmínový chléb domácí chleba recepty kmínový chleba domácí chléb recept nejlepší recept na domácí chleba nejlepší recept na domácí chléb domácí chléb recept z chlebové mouky nejlepsi domaci chleba jak upect domaci chleba recept na domácí chléb jak upect chleba nejlepší domácí chleb chléb domácí kminovy chleb recept
Suroviny: mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý
Domácí kmínový chleba
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yX66
331 názorů