Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka dle Jitky

Houbová omáčka, nebo také houbovka, patří mezi klasické české omáčky. Je to přesně to jídlo, které připomene letní vycházky do lesa. Tradičně se podává s knedlíkem, ale můžete zkusit i brambory, těstoviny nebo čerstvý chléb.

Hodnocení receptu je 5,0 (131×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

25. 3. 2008 18:59

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 800 kJ / 1 625 kcal
Bílkoviny53,90 g
Tuky100,54 g
Vláknina25,80 g
Cholesterol 120 mg
Sodík 483 mg
Sůl1,13 g
Sacharidy115,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zizala zizala (moderátorka)

6. 1. 2018 09:45

Jana: Houby namočte do vlažné vody a po změknutí s nimi pracujte jako s čerstvými ;-)

Jana

6. 1. 2018 09:10

Chtěla bych udělat,ale mám houby jen sušené-má s tím prosím někdo zkušenosti? Díky..

anna

9. 11. 2017 12:52

Děkuju za recept moc jsme si všichni pochutnali :-K

Věra Houštecká

13. 10. 2017 13:52

Valinka43: Dobrý den Valinko,plně s Vámi souhlasím.Naše babičky věděli co říkají.
Ať se Vám daří.
V.Houštecká.

Věra

11. 10. 2017 11:10

Cibulku jsem smažila navyškvařené slanině,zahustila jsem mlékem se zakysanou smetanou,když mi to zhoustlo přidala jsem trochu převařené vody,nakonec jsem dala stroušek česneku.Víborná jen ke knedliku.:yes:

forlida

5. 10. 2017 19:00

jedním slovem naprosto luxusní, moc jsme si pochutnali:-K

Helena

27. 9. 2017 14:23

Omajda byla výborná, jen jsem zahustila škrobem

Valinka43

25. 9. 2017 17:22

Martin: moji rodiče (r.1906,1909) žádný olej nepoužívali jedině máslo a sádlo a žádný infarkt, ani rakovinu z toho neměli...někde jsem četla, že se mají používat výhradně suroviny z dané země ve které žijeme....no jo, ale to už lidi nevědí co by z rozmaru jedli a tak tu je v módě vařit všelijaké italské, thajské, čínské recepty a co to dělá s trávením už nikoho nezajímá

Valinka43

25. 9. 2017 17:14

Vlaďka Matoulková: omáčky nezahušťuji moukou, používám Bílou omáčku od Nikalu

Dom

20. 9. 2017 18:04

Martin: oni živočišné tuky nejsou nezdravé nezpůsobují infarkt, to naopak cukry - něco si o tom nastudujte ;-)

jarda

19. 9. 2017 20:46

Zkusil jsem jí poprvé a je vynikající. Hodně zhoustla, tak jsem jí rozředil bílým vínem, místo doporučeného mléka a citronu. Děkuji za výborný recept.

Tomáš

13. 6. 2017 11:06

Martin: pěkná blbost! V Itálii je vepřové sádlo běžně k sehnání!! :-p

Vlaďka Matoulková

22. 3. 2017 09:38

Je recept od mé babičky. Cibulka jasně na sádle! Zkuste méně zahustit moukou. použijte zakysanou smetanu. Je to chutnější:yes:<3

casino casino

13. 1. 2017 00:48

Martin:
Čirou náhodou to před 30ti lety byli známí z Itálie, kteří nás varovali před smažením na řepkovém oleji (vim, že názory na ř. olej se od té doby změnily).
No, Italové vaří spíše na olejích a často na másle (ale i na sádle!), leč olivový olej, zvláště EVOO, používají především ve studené kuchyni a není to jen otázka prodejní ceny:-)

Martin

12. 1. 2017 23:43

jan peterka: bylo by fajn, se už konečně odnaučit používat vepřové sádlo. Např. V Itálii se sádlo skoro ani neprodává a je k sehnání výjimečně. Když jsem řekl, že Češi ai dávají sádlo na chleba tak se zhrozili a už se nediví, proč je Česko na první příčce v rakovině a infarktech. Vartě na olivovém oleji nebo pokud se to nehodí na repkovem. Sádlo opravdu výjimečně.:-!

1 2 3 4 7

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: houbová omáčka houbová omáčka recept houbová omáčka na smetaně nejlepsi houbova omacka recept na houbovou omáčku recept houbova omacka houbová omáčka se smetanou omáčka z lišek recepty houbová omáčka omáčka houbová hřibová omáčka houbová omáčka z lišek houbové omáčky omáčky ke knedlíkům top recepty houbová omáčka lišková omáčka výborná houbová omáčka houbova smetanova omacka smetanova houbova omacka recept hríbova omačka recept

Suroviny: houby lesní, cibule, olej, smetana na vaření, mléko, mouka hladká, sůl, pepř mletý, kmín drcený, šťáva citronová, nať petrželová

TopRecepty.cz

Houbová omáčka dle Jitky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DnB