Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 9. 2012 16:04
rebeka:Ty jsi mi správně poradila,takže šikulka jsi ty! A je naprosto skvělý už od minulého týdne jsem ho chtěla upéct,ale neměla jsem čerstvé sádlo,takže až dnes ! Škvarečky,také už bylo potřeba ! Slíbila jsem dva kousky sousedce ,doufám,že jim bude chutnat.
30. 9. 2012 15:31
Veronika.Hrozna: fakt tak to mám radost, že jsem se trefila..a ty jsi šikulka
30. 9. 2012 14:21
rebeka:Hlásím,že naprosto přesně jsi to odhadla ! Štrudlík upečen ,bez připálení!
30. 9. 2012 11:22
Veronika.Hrozna: tak o to se už já ani nesnažím
30. 9. 2012 10:53
rebeka:No jinou radu nemám,tak to jdu "risknout" podle tebe! Zajímavé je ,že ten štrudl je potřeba "hlídat" i po upečení !
30. 9. 2012 09:25
Veronika.Hrozna: tak to nevím, jestli ti zrovna já poradím dobře já peču na dolní+spodní ohřev na 200 st, cca 20-30 min.. horkovzduch bych dala na 180st a hlídala barvu štrúdlů
30. 9. 2012 09:14
rebeka:Poraďte mi ,mám novou troubu na teplovzduch kolik stupňu a kolik minut,jinak to zmrším v nové troubě peču dneska štrúdl poprvé!
30. 9. 2012 09:00
Veronika.Hrozna: vítej v klubu
30. 9. 2012 08:10
rebeka:Dneska peču taky!
29. 9. 2012 18:24
maris: no kdo přece já dělám je moooc ráda
29. 9. 2012 18:09
yanull: no právě
29. 9. 2012 18:07
maris:Tak to je pro Tebe i štrúdlíky nejlepší pochvala, ale kdo je má stále znovu dělat
29. 9. 2012 17:56
yanull: no to víš, že příště jen s rumíčkem. Přišla nečekaná návštěva a už tu nemám ani kousek , všechno snědli
29. 9. 2012 17:32
maris:Maruško, krásně se Ti povedly, ale počkej, až je ještě orumuješty budou jedna báseň. No a Naděnko, Tvé komentíky pro ně jsou nekonečně chvályhodné, myslím si, že konkrétně Ty, jim tu založíš Fan Club
29. 9. 2012 15:40
maris: já bych ti ani jiné nedoporučila musím prubnout i ty druhé, ale nevím.. strakoničáky jsou zkrátka famósní
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 11 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno před 23 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Právě bylo uvařeno:
Hamburská vepřová kýta
MajaFero uvařila před 50 minutami
Staré dobré punčové řezy
MajaFero uvařila před 51 minutami
Dobré řezy
Dittrisanda uvařila před 1 hodinou
Muffiny s kousky čokolády
andrejkowa.nela uvařila před 1 hodinou
Bezlepková rychlá pizza
LenkaMH uvařila před 1 hodinou
Hrnková bábovka
jalamo uvařila před 3 hodinami
Buchtičky s krémem
Grecmanova uvařil před 4 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Kody74 uvařila před 4 hodinami
Vydatný kuřecí vývar
Kody74 uvařila před 4 hodinami
Čočka na kyselo
Foxina uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů