Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 1. 2015 17:06
No myslím, že helusa27: pochopila, tak zkuste už dál neklavírovat
24. 1. 2015 15:35
Taky myslím,dokonce mám v jednom receptu na výborný jablečný koláč,že ani dlouho nemísit,jinak se to ohřeje od rukou a už je tomu ámen! Radši zpraacovávat na začátku nožem a pak lehce promíst studenýma rukama.Což dodržuji,pač recept mám od tchýně a co když na mné z nebe čučí.
24. 1. 2015 15:29
helusa27: v receptu je ale psáno už v 1. větě, že tuk se do mouky nakrájí, takže logické je, že je tuhý
24. 1. 2015 15:25
Rozpuštěný tuk se fakt špatně krájí - asi to chce lépe si přečíst postup
24. 1. 2015 08:18
Určitě ano,v receptu je napsáno nakrájený tuk.Není tam tuk rozpuštěný.
Pokud je potřeba přidat vlažný rozpuštěný tuk,tak je to v recepru vžfycky napsáno.Linecké nebo listové s rozpuštěným tukem by se taky nepovedlo.
Rozpuštěný tuk je dobrý do kynutých moučníku,tam se mi osvědčil.
Pokud je potřeba přidat vlažný rozpuštěný tuk,tak je to v recepru vžfycky napsáno.Linecké nebo listové s rozpuštěným tukem by se taky nepovedlo.
Rozpuštěný tuk je dobrý do kynutých moučníku,tam se mi osvědčil.
24. 1. 2015 00:29
helusa27:
Podle tohoto rcp nepeču, ale mám tu dost podobný http://www.toprecepty.cz/recept/39746-strudl-zavin... kde zdůrazňuji, že se používá studený tuk i další komponenty.
Zde v tomto rcp to není zdůrazněno, ale nikde není psáno, že se tuky nahřívají... Možná v teplotě tuku a potažmo těsta je původ vašeho problému.
Podle tohoto rcp nepeču, ale mám tu dost podobný http://www.toprecepty.cz/recept/39746-strudl-zavin... kde zdůrazňuji, že se používá studený tuk i další komponenty.
Zde v tomto rcp to není zdůrazněno, ale nikde není psáno, že se tuky nahřívají... Možná v teplotě tuku a potažmo těsta je původ vašeho problému.
23. 1. 2015 23:32
NEPOVEDL SE vůbec. Nevím, co jsem udělala špatně, jestli tak extrémně záleží na uležení těsta. Takhle jsem závin ještě nezpackala. Celý drolivý, dal se seškrabávat nehtem na moučnou hmotu. Ledaže by vadilo, že jsem máslo roztopila úplně, sádlo v mikrovlnce jen změklo. Se žloutky horké do styku nepřišlo. Nejsem žádná Dobromila Rettigová... ale fakt nevím, co jsem udělala špatně. Dala jsem rozinky máčené v rumu asi měsíc, nespotřebované z Vánoc... ale to by snad nemělo vadit. Nevím, jetsli si troufnu ten recept ještě opakovat...
15. 9. 2014 15:56
Náhodou jsem narazila na tento štrůdl a vyzkoušela, přidala s dovolením foto, není to žádný zázrak ale manželem byl pochválen. Přesto že vodu s octem jsem dávala počástech mouky jsem musela přidat určitě o 5dkg, udělala jsem 2 záviny jablka-rozinky a jablka-kokos.
15. 2. 2014 18:53
Ne tohle je těsto na štrudl a vynikající! Základ vždy jabka a do nich mák nebo ořechy .Dělala jsem klasiku vídeňskou,jabka ,mák a mák a červené velké hrozny.Obě vynikající.
Ořechový nebo makový závin mužeš zkusit
podle tohoto receptu nebo jiného které jsou pod ním přidané jako podobné recepty. Nedělej si nic z toho,že jsou to zrovna rohlíčky,ale závin je z toho skvělý.
www.toprecepty.cz/recept/36981-bratislavske---rohlicky/
Ořechový nebo makový závin mužeš zkusit
podle tohoto receptu nebo jiného které jsou pod ním přidané jako podobné recepty. Nedělej si nic z toho,že jsou to zrovna rohlíčky,ale závin je z toho skvělý.
www.toprecepty.cz/recept/36981-bratislavske---rohlicky/
15. 2. 2014 17:43
Ahojky,chystám se podle tohoto receptu na štrůdl,ale chtěla jsem se tu zeptat jestli to někdo zkoušel taky třeba s ořechama nebo makový.díky za radu.
4. 11. 2013 20:50
Irrena:Irenko, to jsem moc ráda, že byla na ně chvála, však Ty jsi velmi šikovná, tak aby ne
4. 11. 2013 20:49
Veronika.Hrozna:Veru, asi už má Tvůj muž prstíky přímo azbestové. Vyřiď mu ode mne prosím pozdrav s tím, že si jeho přízně pro štrúdlíky velmi vážím
3. 11. 2013 20:58
Včera jsem pekla štrúdlíky už poxté, měla jsem je na oslavě narozenin a všichni chválili
3. 11. 2013 20:38
yanull:Největší fanoušek je moje polovička ,který má tvoje štrúdlíky k smrti rád. Dokáže ukrojit všechny patičky,když jsou ještě úplně horké bez toho ,že by si spálil prstíky. Zkoušela jsem to,ale měla jsem spálený prst . Já to prosté nepochopím jak to dělá, vyčíhne jak to vyndám z trouby a patičky jsou v tahu.
3. 11. 2013 20:26
Veronika.Hrozna: Veru, Ty a Rebuška jste největší fanynky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 2 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 5 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 6 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 14 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 21 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno 22. 4. 2024 12:44
Právě bylo uvařeno:
Nejlepší špenát
simei uvařila před 1 hodinou
Kefírová buchta - rychlovka
janatka uvařil před 1 hodinou
Hrachová kaše s cibulkou
Pepynn uvařila před 1 hodinou
Polévka s pohankou a kopřivami
spinner uvařila před 1 hodinou
Chlupaté noky či knedlíky ze syrových brambor a bez vajíčka
Swarofka uvařila před 2 hodinami
Boloňské špagety
Jiří Krejča uvařil před 2 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Ellen1 uvařila před 2 hodinami
Buchta ze zakysané smetany
Sabora1 uvařila před 2 hodinami
Vláčná maková bábovka
maculkanikolas uvařila před 4 hodinami
Falešný španělský ptáček
Ivet_Ka uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Libanonský sýr labneh: Lahodný krémový sýr podobný lučině jednoduše připravíte i doma pouze z jedné ingredience
Oloupaná jablka se hodí do některých moučníků a chystáme je malým dětem. K loupání nám stačí ostrý nožík nebo škrabka
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů