Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (124×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 7. 2010 20:03

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Nutriční hodnoty

Energie21 886 kJ / 5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

casino casino

24. 1. 2015 17:06

No myslím, že helusa27: pochopila, tak zkuste už dál neklavírovat;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

24. 1. 2015 15:35

Taky myslím,dokonce mám v jednom receptu na výborný jablečný koláč,že ani dlouho nemísit,jinak se to ohřeje od rukou a už je tomu ámen! Radši zpraacovávat na začátku nožem a pak lehce promíst studenýma rukama.Což dodržuji,pač recept mám od tchýně a co když na mné z nebe čučí.

spagetka spagetka

24. 1. 2015 15:29

helusa27: v receptu je ale psáno už v 1. větě, že tuk se do mouky nakrájí, takže logické je, že je tuhý ;-)

hosta hosta

24. 1. 2015 15:25

Rozpuštěný tuk se fakt špatně krájí:-D - asi to chce lépe si přečíst postup;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

24. 1. 2015 08:18

Určitě ano,v receptu je napsáno nakrájený tuk.Není tam tuk rozpuštěný.
Pokud je potřeba přidat vlažný rozpuštěný tuk,tak je to v recepru vžfycky napsáno.Linecké nebo listové s rozpuštěným tukem by se taky nepovedlo.
Rozpuštěný tuk je dobrý do kynutých moučníku,tam se mi osvědčil.

casino casino

24. 1. 2015 00:29

helusa27:
Podle tohoto rcp nepeču, ale mám tu dost podobný http://www.toprecepty.cz/recept/39746-strudl-zavin... kde zdůrazňuji, že se používá studený tuk i další komponenty.
Zde v tomto rcp to není zdůrazněno, ale nikde není psáno, že se tuky nahřívají... Možná v teplotě tuku a potažmo těsta je původ vašeho problému.

helusa27 helusa27

23. 1. 2015 23:32

NEPOVEDL SE vůbec. Nevím, co jsem udělala špatně, jestli tak extrémně záleží na uležení těsta. Takhle jsem závin ještě nezpackala. Celý drolivý, dal se seškrabávat nehtem na moučnou hmotu. Ledaže by vadilo, že jsem máslo roztopila úplně, sádlo v mikrovlnce jen změklo. Se žloutky horké do styku nepřišlo. Nejsem žádná Dobromila Rettigová... ale fakt nevím, co jsem udělala špatně. Dala jsem rozinky máčené v rumu asi měsíc, nespotřebované z Vánoc... ale to by snad nemělo vadit. Nevím, jetsli si troufnu ten recept ještě opakovat...:-((:-//

PaCaOl PaCaOl

15. 9. 2014 15:56

Náhodou jsem narazila na tento štrůdl a vyzkoušela, přidala s dovolením foto, není to žádný zázrak ale manželem byl pochválen. Přesto že vodu s octem jsem dávala počástech mouky jsem musela přidat určitě o 5dkg, udělala jsem 2 záviny jablka-rozinky a jablka-kokos. :yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

15. 2. 2014 18:53

Ne tohle je těsto na štrudl a vynikající! Základ vždy jabka a do nich mák nebo ořechy .Dělala jsem klasiku vídeňskou,jabka ,mák a mák a červené velké hrozny.Obě vynikající.
Ořechový nebo makový závin mužeš zkusit
podle tohoto receptu nebo jiného které jsou pod ním přidané jako podobné recepty. Nedělej si nic z toho,že jsou to zrovna rohlíčky,ale závin je z toho skvělý.:-p
www.toprecepty.cz/recept/36981-bratislavske---rohlicky/

Jitka+2

15. 2. 2014 17:43

Ahojky,chystám se podle tohoto receptu na štrůdl,ale chtěla jsem se tu zeptat jestli to někdo zkoušel taky třeba s ořechama nebo makový.díky za radu.

yanull yanull

4. 11. 2013 20:50

Irrena:Irenko, to jsem moc ráda, že byla na ně chvála, však Ty jsi velmi šikovná, tak aby ne ;-):-)

yanull yanull

4. 11. 2013 20:49

Veronika.Hrozna:Veru, asi už má Tvůj muž prstíky přímo azbestové;-):-). Vyřiď mu ode mne prosím pozdrav s tím, že si jeho přízně pro štrúdlíky velmi vážím :-K:-)

Irrena Irrena

3. 11. 2013 20:58

Včera jsem pekla štrúdlíky už poxté, měla jsem je na oslavě narozenin a všichni chválili:yes::yes::yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

3. 11. 2013 20:38

yanull:Největší fanoušek je moje polovička ,který má tvoje štrúdlíky k smrti rád. Dokáže ukrojit všechny patičky,když jsou ještě úplně horké bez toho ,že by si spálil prstíky. Zkoušela jsem to,ale měla jsem spálený prst . Já to prosté nepochopím jak to dělá, vyčíhne jak to vyndám z trouby a patičky jsou v tahu. :-O

yanull yanull

3. 11. 2013 20:26

Veronika.Hrozna::-D:-)):-D;-):-) Veru, Ty a Rebuška jste největší fanynky ;-):yes:

1 7 8 9 10 11 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl