Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 1. 2016 23:29
Výborný,ale dlouho nevydržel,bodík přidělen
16. 11. 2015 11:43
Tak si myslím,že náplň je potřeba udělat tak ,aby tam nic mokré nezbylo po upečení. Prohodit,zavinot nebo zmotat není důležité.Důležitá je šťáva z jablek,aby měla do čeho vsáknout. Jinak štrúdl praská a vevnitř je mokrý. proto jsem snížila teplotu pečení a peču déle aby se to odpařilo a nebylo to mokré.To vychytáte ,podruhé se určitě povede.
16. 11. 2015 01:13
Technická:
Navrhuji, aspoň pro tento případ, používat termín ŠTRÚDL (pro roládu)
a ZÁVIN (pro dětskou zavinovačku)
jarda Kadic:
Závin dělám stejně, akorát s nohavicí neprovádím na plechu přemety
Danca:
Vším čím jsem, jsem rád
Píšete o spodní vrstvě těsta, já o té prostřední vrstvě...
Veronika.Hrozna:
Píšete: " Prohodím jeden kraj a druhý kraj."
Mám dojem, že děláte ZÁVIN jak jej popisuje jarda Kadic: níže.
Já se vyjadřuji ke skladbě tohoto ŠTRÚDLU, konkrétně k vrstvě těsta mezi dvěma náplněmi.
Bahula:
Asi jste na to kápla
Pekl jsem ze dvou dávek, 8 nohavic, (4x ŠTRÚDL, 4x ZÁVIN) napříč plechu - byly tedy kratší a těsto bylo zákonitě silnější, než když jsou nohavice na délku plechu.
Nicméně by mě zajímalo, jak má to těsto vevnitř po upečení vypadat?
Křehké asi nebude, že?
Nebo se rozplývá jako v taženém štrúdlu?
Mně to podle většiny obrázků vzhledově připadá jako nudlové těsto v lasagních, nebo jako srazek při pečení štrúdlu z listového těsta...
Navrhuji, aspoň pro tento případ, používat termín ŠTRÚDL (pro roládu)
a ZÁVIN (pro dětskou zavinovačku)
jarda Kadic:
Závin dělám stejně, akorát s nohavicí neprovádím na plechu přemety
Danca:
Vším čím jsem, jsem rád
Píšete o spodní vrstvě těsta, já o té prostřední vrstvě...
Veronika.Hrozna:
Píšete: " Prohodím jeden kraj a druhý kraj."
Mám dojem, že děláte ZÁVIN jak jej popisuje jarda Kadic: níže.
Já se vyjadřuji ke skladbě tohoto ŠTRÚDLU, konkrétně k vrstvě těsta mezi dvěma náplněmi.
Bahula:
Asi jste na to kápla
Pekl jsem ze dvou dávek, 8 nohavic, (4x ŠTRÚDL, 4x ZÁVIN) napříč plechu - byly tedy kratší a těsto bylo zákonitě silnější, než když jsou nohavice na délku plechu.
Nicméně by mě zajímalo, jak má to těsto vevnitř po upečení vypadat?
Křehké asi nebude, že?
Nebo se rozplývá jako v taženém štrúdlu?
Mně to podle většiny obrázků vzhledově připadá jako nudlové těsto v lasagních, nebo jako srazek při pečení štrúdlu z listového těsta...
15. 11. 2015 20:55
Vidím, že ti kdož "vinou" komentáři nešetří a to je dobře, těší mne váš zájem. Na druhu jablek hodně záleží, možná nyní budu vozit dříví do lesa, ale podělím se s vámi o další vychytávku: To, že jablka krájím nožem, se mi osvědčilo více, než krouhačem. Pokud jsou jablka dost šťavnatá, mám v misce nachystaný cukr, v něm jsem rozmíchala koření na jablečný závin a ještě jsem v tom obojím promíchala polévkovou lžíci sypkého vanilkového pudingu. Miska je velká asi jako krabička od pomazánkového másla. Třeba se vám to také osvědčí a budete spokojeni
15. 11. 2015 17:55
casino: Dostala jsem bedýnku jablek, které jsou k okamžité spotřebě. Stále peču něco z jablek a záviny jsem dělala 3 druhy. Z toho mi tento recept vyšel nejlíp. Mám podobný recept po babičce, ale tenhle je opravdu vychytaný. Těsto chce natenko rozválet a jablka nedávat pouze do kraje. Po upečení jsem hned ukrojila rohy, aby vyšla pára. Potom nemůže být těsto uvnitř rozblemtané. Štrúdl byl skvělý. Recept je velmi podrobně rozepsaný a pokud se někomu nepovedl, pak není problém v receptu , ale někde jinde. Chápu Vaši kritiku bodování, ale zde není na místě.
15. 11. 2015 17:33
Ja podobne zaviny pecu na derovanem plechu, je tusim urceny na hranolky.
15. 11. 2015 17:19
Doktorát asi ne, nejsem tak zkušená kuchařka. Každý recept má své mouchy,které je třeba v zárodku plácnout plácačkou.
U štrúdlíku je to náplň. Dvě nebo tři lžíce strouhanky, jen když jsou jablka sušší jinak nejmíň čtyři.Promíchnu ji s troškou cukru nebo mletými ořechy, tak aby byla na dvou stranách těsta více strouhanky a ořechú .Pak dám do středu mák a na něj úplně nahoru pěkně poskládám jablíčkové plátečky do řady nahoru! Aby štáva stekla dolů do strouhanky a máku. Všecko to pěkně zasypu skořicovým cukrem a cukrem. Pak dám čtyři tenké plátky másla. Prohodím jeden kraj a druhý kraj.Otočím aby ty víc posypané kraje strouhankou byly dole/válím na pečícím papíru/. Uložím na plech spojem dolů.
Popíchám jehlicí na špikování ne až dospod a na 140 horkovzduch 45 - ale spíš 55 minut peču pomalu do zrůžovění. Jo a mně se napoprvé taky moc nepovedl.Ale to nebylo receptem,nýbrž kuchařkou!
U štrúdlíku je to náplň. Dvě nebo tři lžíce strouhanky, jen když jsou jablka sušší jinak nejmíň čtyři.Promíchnu ji s troškou cukru nebo mletými ořechy, tak aby byla na dvou stranách těsta více strouhanky a ořechú .Pak dám do středu mák a na něj úplně nahoru pěkně poskládám jablíčkové plátečky do řady nahoru! Aby štáva stekla dolů do strouhanky a máku. Všecko to pěkně zasypu skořicovým cukrem a cukrem. Pak dám čtyři tenké plátky másla. Prohodím jeden kraj a druhý kraj.Otočím aby ty víc posypané kraje strouhankou byly dole/válím na pečícím papíru/. Uložím na plech spojem dolů.
Popíchám jehlicí na špikování ne až dospod a na 140 horkovzduch 45 - ale spíš 55 minut peču pomalu do zrůžovění. Jo a mně se napoprvé taky moc nepovedl.Ale to nebylo receptem,nýbrž kuchařkou!
15. 11. 2015 14:31
casino:no, já neplkám u každého receptu...
Tenhle štůdl peču často, recept znám už z dob svého mládí, mám ho ve starém sešitě po babičce, a tam jsou povětšinou samé skvosty....
Ale vzpomněla jsem si, že když jsem ho pekla v jiné troubě, která hřála více svrchu, tak ta spodní vrstva těsta byla také trochu měkká... takže třeba je to i ve Vašem případě troubou...? Tou pečicí, samozřejmě!!!
Tenhle štůdl peču často, recept znám už z dob svého mládí, mám ho ve starém sešitě po babičce, a tam jsou povětšinou samé skvosty....
Ale vzpomněla jsem si, že když jsem ho pekla v jiné troubě, která hřála více svrchu, tak ta spodní vrstva těsta byla také trochu měkká... takže třeba je to i ve Vašem případě troubou...? Tou pečicí, samozřejmě!!!
15. 11. 2015 14:07
casino: u nás taky nejde na odbyt štrůdl,který má uvnitř tu “blemtaninu“.A můžu říct (ze své chabé zkušenosti),ze mi to dělalo snad každé těsto.Tak teď to řeším tak, že závin zavinu, aby uvnitř těsto nebylo.Pouze nahoře ho přeložím - a je po “blemtanině“.Takže - závin, který není zavinut.
A tyhle strakonické štrůdle jsem už dělal víckrát, chutnají nám
Zapomněl jsem napsat, že nakonec to přeložené dávám na dno plechu(prostě ho otočím vzhůru nohama. (i když štrůdl žádnými končetinami nedisponuje)
A tyhle strakonické štrůdle jsem už dělal víckrát, chutnají nám
Zapomněl jsem napsat, že nakonec to přeložené dávám na dno plechu(prostě ho otočím vzhůru nohama. (i když štrůdl žádnými končetinami nedisponuje)
15. 11. 2015 13:51
Danca:
No dobře..., tak to "cosi" tedy kulantně nazvu "uvařené" těsto
A jste si si jista, že jste podle tohoto rcp opravdu pekla?
Běžně se vyjadřujete k novým rcp a hodnotíte je už po přečtení (ostatně jako větčina zdejších aktivistek ale tady v komentářích od vás ani plk
Veronika.Hrozna:
Vy byste (podle vašich komentářů) mohla z tohoto rcp dělat doktorát...
Málo strouhanky?
No, jablek jsem dal stejně jako dávám běžně na, u nás běžný, pouze zavinutý štrúdl a stejně tak i strouhanky (3 vrchovaté PL/ks).
To bychom mohli polemizovat, zda jablka nebyla příliš šťavnatá, či jestli strouhanka, mrška jedna, tentokrát byla líná a nenasávala jak je zvyklá, či zda venku zrovna nepršelo...
Soudě podle obrázků, tak ten srazek vo vnútri je u motaných závinů obvyklý, ale některým nám zkrátka nechutná
Ale zkuste se na to podívat z tý lepší stránky: u nás "to" chutnalo každému druhému
No dobře..., tak to "cosi" tedy kulantně nazvu "uvařené" těsto
A jste si si jista, že jste podle tohoto rcp opravdu pekla?
Běžně se vyjadřujete k novým rcp a hodnotíte je už po přečtení (ostatně jako větčina zdejších aktivistek ale tady v komentářích od vás ani plk
Veronika.Hrozna:
Vy byste (podle vašich komentářů) mohla z tohoto rcp dělat doktorát...
Málo strouhanky?
No, jablek jsem dal stejně jako dávám běžně na, u nás běžný, pouze zavinutý štrúdl a stejně tak i strouhanky (3 vrchovaté PL/ks).
To bychom mohli polemizovat, zda jablka nebyla příliš šťavnatá, či jestli strouhanka, mrška jedna, tentokrát byla líná a nenasávala jak je zvyklá, či zda venku zrovna nepršelo...
Soudě podle obrázků, tak ten srazek vo vnútri je u motaných závinů obvyklý, ale některým nám zkrátka nechutná
Ale zkuste se na to podívat z tý lepší stránky: u nás "to" chutnalo každému druhému
15. 11. 2015 12:50
Super těsto,-výborně se s ním pracuje-a i výborně chutná
15. 11. 2015 10:10
To jablka pustili víc šťávy a neměla do čeho vsáknot dal jste málo strouhanky.Mě se to stalo taky.Proto mák dávám hodně a strouhanku dávám opečenou na másle a přidám i mleté ořechy,když dělám čistě s jablky.
15. 11. 2015 08:07
casino: rozblemtané??? Tak to se mi u tohoto receptu nestalo nikdy! Třeba bude tentokrát chyba někde jinde...?
14. 11. 2015 23:34
Plnil jsem jabkama a dopadlo to podle očekávání...
Pro předpojatost jsem se z hodnocení jídla vyloučil, ale hodnocení mančaftu mě překvapilo: 50% 50%
No, to těsto uvnitř je sice rozblemtané, ale zato to dá víc práce
Pro předpojatost jsem se z hodnocení jídla vyloučil, ale hodnocení mančaftu mě překvapilo: 50% 50%
No, to těsto uvnitř je sice rozblemtané, ale zato to dá víc práce
3. 11. 2015 15:52
to je nářez co? i u nás vedou na plné čáře a což teprve ve finále díky yanull díky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 2 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 2 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 16 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 17 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Bulgur i jako příloha
Verounek uvařila před 5 minutami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
Ryngle uvařila před 1 hodinou
Domácí langoše
Ryngle uvařila před 1 hodinou
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Kattyy uvařila před 1 hodinou
Pečená marinovaná krůtí stehna
Dohnalova uvařila před 2 hodinami
Klasické české rohlíky
Hanci166 uvařila před 2 hodinami
Nejlepší stehna
jardas uvařil před 2 hodinami
Nudle s mákem
ctomala uvařila před 3 hodinami
Mrkvový dort
Princezna@Lada uvařil před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů