Diviznový sirup
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept děláme každoročně na zimu,je dobrý a léčí kašel a jiná onemocnění.Přidáváme si ho do čaje.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 8. 2018 10:21
milan: Ahoj Milane, moc jsi to uspěchal a likér byl ještě ve fázi kvašení, proto ta nakyslá chuť. Je potřeba klidně obden celý obsah promíchat, a nechat klidně dva měsíce. Až je vše kompletně tmavě hnědé a květy už se nezvedají nad tekutinu, pak se teprve sedí. Chuť je pak krásně sladká, vonící po divizně a chutná i malým dětem
12. 8. 2017 19:32
jarda: Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak dlouho ještě louhujete v alkoholu zcezené květy(odpad). Sirup je výborný
3. 8. 2017 13:58
Mirca: Dávám vrstvu divizny, vrstvu cukru až je 3l sklenice plná , po cca 14ti dnech to začne kvasit, vydržím ještě týden, potom hnědý sirup sliju do skleniček, má to kyselkavý zkvašený šmak, nebo-li odér, manželka i dcera protestují, že to nikdo nebude užívat, tak to liji do WC a jsem vyléčen.
16. 9. 2015 22:53
Z květu divizny je nejlepší dělat rovnou likér tedy nakládat ho do 50% lihu,až se vylouží - asi 3 týdny - pak výluh přecedit přes filtrační papír, jinak ty chloupky budou ošklivě škrábat v krku.Pak je možno dle chuti - třeba výluh naředit vodou a trochu přisladit. Může se na vyloužení přidat i máta ,meduńka, řebříček - je to ještě lepší.Nepodařilo se mi nikdy udržet sušený květ v pořádku - zčernal - asi zplesnivěl mi jak v zabroušené lahvi tak v papírovém sáčku.
16. 7. 2015 15:44
Cukr i po nahřátí ve vodní lázni mám velmi tuhý - nevím jak přecedit!!!
12. 8. 2014 20:41
Dobrý den,já jsem dělala sirup ze smrkových výhonků dala jsem ho do lednice ale pořád kvasí,tak nevím co s tim můžete mi prosím poradit?
Diviznu jsem taky naložila.
Diviznu jsem taky naložila.
4. 7. 2014 23:45
Dobry vecer, muzu si udelat sirup z kvetu ktere nasbiram najednou a po vrstvach je nasypu a prosypu cukrem jak u kazdodenniho sbirani?, bohuzel nemam svou diviznu ale mam moznost si ji o vikendu nasbirat hodne, dekuju za odpoved.
25. 10. 2013 06:21
Jó skleróza je tu. Samozřejmě po celou dobu výroby diviznového sirupu sklenici zakrýváme dobře přiléhajícím víčkem. Snad jsem už na nic nezapomněl.
25. 10. 2013 06:03
Pro Radku (ale i ostatní) mé několikaleté zkušenosti: Denně musíš hmotu květů promíchat a vrchní vrstvu dostat dolů do tekutiny, jinak obeschlá vrstva opravdu může začít plesnivět. Já dávám do 3,5 litrové sklenice po částech celkem 1,1kg květů a 2,3kg cukru (květy vážím na dig. kuchyňské váze, zvážím i prázdnou sklenici, takže mám stále přehled o množství surovin). Po naplnění, což trvá 10-20 dnů, denně promíchávám, protože při výrobě sirupu dochází ke kvasnému procesu a unikající bublinky neustále hmotu květů nadzvedávají. Nedoporučuji plnit sklenici více, může dojít při kvašení k přetečení obsahu sklenice. Na umístění sklenice podle mne moc nezáleží, na slunci může být proces rychlejší, zkusím příště, do teď jsem měl sklenice na polici v kuchyni. Po ukončení tohoto kvašení když přestane vývin bublinek, což trvá 4-6 týdnů, asi podle teploty, vzniklý produkt 2x zcedím přes bavlněné nebo lněné plátno. Trvá to dlouho, ale gáza se mi zdá příliš řídká. Odpad - hmotu která zůstane po prvním cezení nevyhazuju, obsahuje ještě až 20% výluhu, ale dám zpět do sklenice a zaleju alkoholem, vodkou nebo rumem a po zcezení mám vynikající likér proti kašli pro dospěláky, užívání podle chuti..
Ale zpět k sirupu. Po druhém zcezení plním sirup do čistě vymytých a vysušených skleněných láhví 0,2-0,5 litru. Neprovádím žádnou konzervaci navíc, ani chemickou ani vařením. Díky vysoké koncentraci cukru se sirup ani po roce a půl nezkazil. Ale nesmí se upíjet z hrdla a naplivat do něj potápěče, vždy na lžičku. Používá se při nachlazení, onemocnění průdušek, úporném kašli. Dospělí užívají 3x denně 1 polévkovou lžíci, děti 3x denně 1 čajovou lžičku, případně podle chuti i do čaje a pod.
Pro zajímavost trochu čísel o výtěžnosti.
0,5 litru mého sirupu váží 660g, celkem 6,5 litru sirupu
výroba sirupu
sklenice č.1 obsah 3400g zcezeno 2180g odpad 1220g
sklenice č.2 obsah 3370g zcezeno 2200g odpad 1150g
z odpadu:
1150+1220=1370g + 1 litr vodky = 1,6 litru likéru
Ale zpět k sirupu. Po druhém zcezení plním sirup do čistě vymytých a vysušených skleněných láhví 0,2-0,5 litru. Neprovádím žádnou konzervaci navíc, ani chemickou ani vařením. Díky vysoké koncentraci cukru se sirup ani po roce a půl nezkazil. Ale nesmí se upíjet z hrdla a naplivat do něj potápěče, vždy na lžičku. Používá se při nachlazení, onemocnění průdušek, úporném kašli. Dospělí užívají 3x denně 1 polévkovou lžíci, děti 3x denně 1 čajovou lžičku, případně podle chuti i do čaje a pod.
Pro zajímavost trochu čísel o výtěžnosti.
0,5 litru mého sirupu váží 660g, celkem 6,5 litru sirupu
výroba sirupu
sklenice č.1 obsah 3400g zcezeno 2180g odpad 1220g
sklenice č.2 obsah 3370g zcezeno 2200g odpad 1150g
z odpadu:
1150+1220=1370g + 1 litr vodky = 1,6 litru likéru
2. 8. 2012 22:31
Mohla by si prosím ještě doplnit, kde má být nádoba při výrobě sirupu uložena? Zkoušla jsem sirup loni a velmi záhy mi květy v cukru začly plesnivět.
18. 7. 2012 17:32
ne nemusí se s tím nic dělat jen důůůůůkladně scedit...nejlepší je tento proces opakovat a pak rozlít sirup do flašek... my ho mame v ledničce v pet lahvi :)
16. 7. 2012 12:28
chtěla bych se zeptat, jestli se musí sirup ještě nějak převařit nebo konzervovat aby se nezkazil? už jsem měla jednu lahvičku loni a půlku jsem musela vyhodit :(
30. 6. 2010 21:12
Divizna je skvělá při léčbě zahlenění průdušek, při odkašlávání - ale pozor na jednu věc - musí se dokonale zcedit, květy mají droboulinké chloupky, které mohou dráždit!!!! Je nutná fakt pečlivá práce při cezení! Jinak je to super!!!
Já sice mám jiný postup na sirup, ale i tak se musí dávat bacha
Já sice mám jiný postup na sirup, ale i tak se musí dávat bacha
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Maková náplň nastavená
Přidáno před 2 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 7 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 7 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 21 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 1 hodinou
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 1 hodinou
Zapečená kuřecí prsa se žampiony a nivou
Marylka uvařila před 3 hodinami
Domácí chleba z trouby
Iveta17 uvařila před 3 hodinami
Hrbaté maso
Leona P. uvařila před 3 hodinami
Krkovička po znojemsku
krisstus uvařila před 4 hodinami
Bulgur i jako příloha
Verounek uvařila před 4 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
Ryngle uvařila před 6 hodinami
Domácí langoše
Ryngle uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: sirup z květů divizny diviznový olej diviznovy liker divizna v cukru likér z divizny syrup z divizny výroba diviznového sirupu divizna likér jak konzervovat sirup divizna-sirup diviznovy syrup sirub zdivizny sirup zdivizny diviznivy sirup diviznový likér recept diviznový květ diviznasirup kvet divizny sirup divizna v medu sirup kvasí
Suroviny: květy divizny, cukr,
Diviznový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mYkA
13 názorů