Valašská kyselica ze Vsetína
Hospodyňky ze Vsetína vědí, jak připravit opravdu skvostnou valašskou kyselicu. Vydatná polévka z kysaného zelí, brambor a uzeniny vás nepochybně zahřeje i zasytí, což oceníte zejména v zimě.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 3 922 kJ / 937 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,60 g |
Tuky | 61,54 g |
Vláknina | 26,66 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,08 g |
Sůl | 10,20 g |
Sacharidy | 67,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Polévka je trochu hustší. Může se jíst i jen s chlebem. Recept mám od mamky, je ze Vsetína, takže tam to vaří často.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 12. 2015 20:19
Taky ji tak dělám - zelňačku. Ale úplně mě dojal onen kytičkovaný talíř Tak ten pochází z keramických závodů ve Znojmě, kde jsem se dávno tomu dávno vyučila keramičkou a tyto talíře jsem tkzv. linkovala. Kdyby mi někdo takový daroval nebo prodal, moc bych byla ráda.d.urbaskova@centrum.cz
26. 11. 2015 13:30
moc dobrá mám najetou jinou zelnačku,ale tahle mě opravdu oslovila
vařím pro více lidí a moc moc chutnala!
ja tam ješte přidala domácí paprikový špek a pikatní klobásu (něco na zpusob choriza-TAKOVÝ rádoby polský salám ) preferuji české farmářské výrobky dobré kvality,ale jak komu chutná!
dávám palec nahoru
příloha fakt čerstvý chléb a nahradilo to celé hlavní jídlo
vařím pro více lidí a moc moc chutnala!
ja tam ješte přidala domácí paprikový špek a pikatní klobásu (něco na zpusob choriza-TAKOVÝ rádoby polský salám ) preferuji české farmářské výrobky dobré kvality,ale jak komu chutná!
dávám palec nahoru
příloha fakt čerstvý chléb a nahradilo to celé hlavní jídlo
21. 9. 2015 12:44
postrádám tam hříbky, jinak bezva!
31. 1. 2014 18:23
Ja pochodim taky ze Vsetinska a bydlim uz delsi dobu v Holandsku. Tuto Kyselicu varim casto, muj holadsky pritel ji miluje. Delam ji uplne stejne, tak, jak je tady v napsanem receptu, protoze presne tak jsem se ji naucila od moji babicky a maminky. Jenom tam davam vice cesneku. Na Vsetinsku Kyselicu nema zadna z polevek. A ten obrazek s tim kytickovanym talerkem, to je fakt NADHERA. Kraaaasneeeee vzpominky na babicku v cesku.
3. 11. 2013 17:35
dnes byla k obědu, akorát bez smetany, tak jak ji dělávala moje babička
25. 2. 2013 12:42
...ještě dodávám,přidávám bod,kyselice od nás jsou mňamozní Katka
25. 2. 2013 12:36
dnes vařím kyselicu,dělám ji podobně ale bez majoránky....a nejvíc mě potěšil ten taléřek s kytičkama mívala ho moje babina aj mamka-prostě nostalgie jak hrom
28. 4. 2012 11:49
Moc dobrá,dnes máme k obědu.. ukládám do oblíbených
23. 9. 2011 11:18
Je moc dobrá
7. 4. 2011 15:41
Vynikající a rychlá polévka... Já jsem si dala na olej zpěnit cibulku, pak jsem přidala nakrájené klobásky, nechala pustit šťávu a pak přidala zelí a další ingredience. Vařila jsem to 15 min. v papiňáku, takže rychlovka. Výborná, kam se hrabe klasická zelňačka... Manžel si dokonce i přidal a to je co říct, není totiž vůbec polévkový...
8. 2. 2011 15:05
17. 9. 2010 09:09
Hanko, polévka byla vynikající tyhle druhy polévek nám moc chutnají posílám pár fotek a bodík +
10. 8. 2010 20:38
Ino, taky jsem to s uzenýma kostma zkoušela, ale je úplně jiná než s klobásou. Připadala mi mastnější
10. 8. 2010 19:28
Já si ten recept vylepšuji. Uvařím uzené kosti, ty pak oberu a v tom vývaru vařím zeli i s obraným masem. Zvlášť na cibulce osmažím klobásu a pak hodím do polévky. Zbytek postupu už je stejný.
10. 8. 2010 17:45
Rozhodne stoji za to vyzkouset tuto polevku, proto ukladam a posilam 11. bodik.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 14 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Právě bylo uvařeno:
Květák z horkovzdušné fritézy
vladhn uvařila před 2 hodinami
Obalovaný gothaj
vladhn uvařila před 2 hodinami
Kuřecí nachos
Lucie1001 uvařil před 3 hodinami
Sachr dort z jablek
Vladka321 uvařil před 4 hodinami
Větrníkový dort
Sabora1 uvařila před 4 hodinami
Tvarohovo-borůvkové knedlíky
st3la uvařil před 4 hodinami
Bramborová kaše (klasika)
mnami uvařila před 4 hodinami
Moje špagety
Renata.K. uvařil před 5 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
VaclavKo uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Fofrovanec, dumlíkačka, šmorn, kyselica či sklářské knedlíky: Jídla z českých a moravských hor stojí za ochutnání
Jak se vaří valašská kyselica? Hutná tradiční polévka je skvělá s klobásou a zelím
Pravá valašská kyselice: Polévka z brambor a zelí, která postaví na nohy i horala, se dá vylepšit klobáskou nebo houbami
Další recepty
Tématické fráze: valašská kyselica s uzeným masem dobrá domácí kyselice dobrá domácí kyselice valašská kyselica s uzeného masa kyselica s uzeným zelňačka s uzeným masem domácí kyselica valašská kyselica kyselice s klobásou kyselice kyselice recept kyselica s uzeným masem kyselice s uzenym masem dobrá domácí kyselica kyselice s uzeným valasska kyselica recept domaci kyselice valašská kyselice vynikající zelňačka s uzeným masem valašská kyselica s uzenym
Suroviny: zelí kysané, klobása, cibule, brambory, smetana ke šlehání, mouka hladká, koření nové koření, pepř mletý, bobkový list, majoránka, česnek, sůl, kmín drcený
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
39 názorů