Pečená švestková povidla
Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 14 115 kJ / 3 374 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,08 g |
Tuky | 4,25 g |
Vláknina | 50,63 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 84 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 753,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Příprava je mnohem kratší, povidla jsou výborná na chuť a nekazí se. Pokud se vám urodily švestky, neváhejte a vyzkoušejte. Jen ještě upozorňuji, že konzistencí jsou tato povidla řidší než kupovaná, ale dobře se roztírají. Mohou se tímto způsobem připravovat i povidla z jablek a hrušek, jsou také výborná. Nemá-li ovoce silnou slupku, ani se nemusí okrajovat, stačí jen vykrájet jádřince a nakrájet na čtvrtky nebo osminky. Místo koření z původního receptu dávám při mixování 2 lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rum.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 8. 2011 10:48
Díky za tenhle recept! Včera jsem podle něj vyrobila 8 skleniček perfektních povidel:) Pekla jsem trochu déle, aby byla opravdu hustá a jsou opravdu výborná! Díky!
27. 8. 2011 16:54
Povidla takto dělaná dělám už hodně let a opravdu jsou moc dobrý a nekazí se. Dělám je i z jablek takhle a jsou úplně vynikající a do buchet ty nejlepší.
27. 8. 2011 15:19
Právě před chvílí jsem dovařil první povidla v životě a je to ohromná dobrota!!! Jen jsem chtěl mít hodně tmavé a husté povidla a tak jsem trochu protáhl pečení a pak ještě jsem dovařil povidla na sporáku. Dovoluji si zde uvést svůj upravený postup. Všichni mne zrazovali, že při vaření povidla prskají a pod. MŮŽU ŘÍCT, ŽE NEMÁM NIKDE ANI KAPIČKU, POVIDLA NECÁKLA ANI JEDNOU! Mám rád přírodní chuť a tak jsem ani nepřidal žádné koření ani rum. Ingredience a postup:
3 kg zralých českých švestek
3 lžíce octa
200 g cukru
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Já použil nerezový pekáč se silným dnem. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 220 stupňů do el. trouby s ohřevem shora i ze zdola. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 30 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 100 g cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 100 g cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci. Poté teplotu snížíme na 180 °C a ohřev nastavíme pouze zespodu a pečeme cca 1 hodinu. Poté vyndáme z trouby a prováříme na sporáku na středním ohřevu cca 15 min. Pak rozmixujeme ručním tyčovým mixérem.
Po rozmixování vaříme za stálého míchání na mírmém ohni do zhoustnutí a ztmavnutí povidel. Plníme do sklenic. Ze tří kilo, zbylo na tři sklenice, ale je to naprostá špička
3 kg zralých českých švestek
3 lžíce octa
200 g cukru
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Já použil nerezový pekáč se silným dnem. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 220 stupňů do el. trouby s ohřevem shora i ze zdola. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 30 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 100 g cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 100 g cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci. Poté teplotu snížíme na 180 °C a ohřev nastavíme pouze zespodu a pečeme cca 1 hodinu. Poté vyndáme z trouby a prováříme na sporáku na středním ohřevu cca 15 min. Pak rozmixujeme ručním tyčovým mixérem.
Po rozmixování vaříme za stálého míchání na mírmém ohni do zhoustnutí a ztmavnutí povidel. Plníme do sklenic. Ze tří kilo, zbylo na tři sklenice, ale je to naprostá špička
27. 8. 2011 14:20
rebeka:rebí, já myslím, že sice záleží i na odrůdě jablek, ale hlavně nezapomeň že při strouhání začínají měnit barvu, i když tomu zabraňuješ citronem - to je můj pocit teda, každopádně
27. 8. 2011 14:17
Jikotka:taky se chystám na jablečnou variantu..po neděli
a takhle tmavá jsou i z jablek,joo
asi záleží na druhu,že jo
a takhle tmavá jsou i z jablek,joo
asi záleží na druhu,že jo
27. 8. 2011 14:13
Chválím,chválím,chválím ,dneska jsem je udělala z jablek a byla jsem moc překvapená,jaká jsou výborná ,posílám fotku...
25. 8. 2011 14:31
yanull:Jani,dnes udělám dvě dávky trnečkových,první se už peče,a co se týká jablíčkových,tak jsem dnes v práci rozhodila sítě,kdo by třeba měl červené žňovky a nevěděl co s nima,že klidně tašku odkoupím
24. 8. 2011 20:02
Nadi a Jani, jablek se vůbec nebojte, máme upečeno ze dvou dávek a zítra jdeme na další. Včera jsem dělala koblihy, na ně ta jablíčková dobrota a nemělo to chybu. Když tam dáte to koření a rum, myslím si, že se švestkovým zcela vyrovnají, možná je i předčí. Jablka neloupejte, slupka se hezky rozpeče a zbytek rozšmelcujete ponorným mixérem. Dejte vědět, jak se dařilo a chutnalo, těším se na vaše poznatky.
23. 8. 2011 22:05
rebeka:asi to z těch letních jablek zkusím,loupat asi né,ta tenká letní kůža se určitě v pohodě rozpeče.Jéžiš už to vidím v lineckém koláči.....
23. 8. 2011 21:58
senky: já se nad něma rozplývala už vloni
ta jablková varianta mě láká
nevím,jestli ta jablka loupat..asi ne,ale nevím...
a počkej,až je budeš dávat do buchet..nebo na palačinky..to ti je úúžasná dobrota
ta jablková varianta mě láká
nevím,jestli ta jablka loupat..asi ne,ale nevím...
a počkej,až je budeš dávat do buchet..nebo na palačinky..to ti je úúžasná dobrota
23. 8. 2011 21:47
rebeka:máš recht,zapnout troubu byl horor,ale přežila jsem
Možná zhubnu
Yanullko,povidla úúúúžasná,určitě jedna dávka nebude stačit.
Vůbec neprskají,plech nepřipečený,kdo by ho u nás asi umýval
Chuťově paráda.Moc nechybělo a sežerinkala jsem jednu skleničku ještě než jsem ji zavíčkovala Bodík je samozřejmostí a jestli dovolíš recept doporučím dál
Možná zhubnu
Yanullko,povidla úúúúžasná,určitě jedna dávka nebude stačit.
Vůbec neprskají,plech nepřipečený,kdo by ho u nás asi umýval
Chuťově paráda.Moc nechybělo a sežerinkala jsem jednu skleničku ještě než jsem ji zavíčkovala Bodík je samozřejmostí a jestli dovolíš recept doporučím dál
23. 8. 2011 20:15
yanull:úúžasný nápad a jí pořád přemýšlela,co s přehršlí popadaných jablek..teď už vím
ale počkám,až nebudou ta vedra,ještě tak zapnout troubu,brrrr
ale počkám,až nebudou ta vedra,ještě tak zapnout troubu,brrrr
23. 8. 2011 19:36
yanull:To je bezva nápad!!
23. 8. 2011 19:35
Tak holky,hokus pokus začíná Dnes jsem koupila trnečky v Albertu za 19.90,kdo by odolal,že? Vyzkouším a dám vědět.
Moje mamka vařívala s octem a bez míchání na sporáku,jestli si pamatuju,tak asi 6-7 hod.Já všem radila,že nesmí zamíchat a já trubka jsem přelila z kastrolu do kastrolu Samo,že se připálilo,manžel za odměnu drhl hrnec po kouskách asi půl roku Já bych hrnec vyhodila,ale když chtěl.... Ale vím,že to funguje,mamka navařila kolik roků po sobě zásoby. Jdu na to,držte palce
Moje mamka vařívala s octem a bez míchání na sporáku,jestli si pamatuju,tak asi 6-7 hod.Já všem radila,že nesmí zamíchat a já trubka jsem přelila z kastrolu do kastrolu Samo,že se připálilo,manžel za odměnu drhl hrnec po kouskách asi půl roku Já bych hrnec vyhodila,ale když chtěl.... Ale vím,že to funguje,mamka navařila kolik roků po sobě zásoby. Jdu na to,držte palce
23. 8. 2011 05:59
Evita1:Dobrý den, prosím napište mi podroně o nutele to fakt neznám a mám pěkné švestky tak bych aspoň z jedné dávky mohla pro vnučku toto vyrobit. Díky Olina
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 3 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 13 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 15 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Polévka z kuřecích hřbetů
Gregusa uvařila před 1 hodinou
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 2 hodinami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 4 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 5 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 6 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 6 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 7 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 7 hodinami
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 8 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hřebíček v naší kuchyni: Do jakých jídel se nejvíce hodí a v čem nesmí chybět
Kompot z mirabelek je sladký a aromatický. Příprava je snadná, lehce ji zvládne i zavařovací amatér a natrhat je můžete i zadarmo
Jak sušit švestky, aby vydržely co nejdéle a chutnaly skvěle: Na slunci to jde nejlevněji
Další recepty
Tématické fráze: švestková povidla švestková povidla pečená v troubě švestková povidla v troubě pečená povidla povidla povidla pečená v troubě svestkova povidla recept recept na švestková povidla švestková povidla z trouby vyroba svestkovych povidel recept na povidla švestkové povidla recept na švestková povidla v troubě povidla z trouby jak uvařit povidla švestková povidla bez cukru pečené povidla povidla v troubě výroba domácích povidel povidla recept
Suroviny: švestky, cukr krupice, ocet, skořice mletá, rum, koření hřebíček
Pečená švestková povidla
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YyAA
372 názorů