Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená švestková povidla

Jsou skvělá na smažené bramborové placky, přidaná k pečenému kachnímu prsu, dají se jimi plnit rakouské knedlíky, které se podávají s mákem a šodó. O čem je řeč? Jsou to poctivá švestková povidla, která můžeme jednoduše připravit v troubě.

Hodnocení receptu je 5,0 (199×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 60 min

150 min (90 min příprava + 60 min tepelná úprava)

29. 7. 2010 11:16

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie14 115 kJ / 3 374 kcal
Bílkoviny13,08 g
Tuky4,25 g
Vláknina50,63 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 84 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy753,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento recept je nejlepší ze všech, které jsem kdy zkoušela. Příprava je mnohem kratší, povidla jsou výborná na chuť a nekazí se. Pokud se vám urodily švestky, neváhejte a vyzkoušejte. Jen ještě upozorňuji, že konzistencí jsou tato povidla řidší než kupovaná, ale dobře se roztírají. Mohou se tímto způsobem připravovat i povidla z jablek a hrušek, jsou také výborná. Nemá-li ovoce silnou slupku, ani se nemusí okrajovat, stačí jen vykrájet jádřince a nakrájet na čtvrtky nebo osminky. Místo koření z původního receptu dávám při mixování 2 lžičky koření na jablečný závin a pochopitelně rum.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marie

28. 8. 2011 10:48

Díky za tenhle recept! Včera jsem podle něj vyrobila 8 skleniček perfektních povidel:) Pekla jsem trochu déle, aby byla opravdu hustá a jsou opravdu výborná! Díky!

Věrka.

27. 8. 2011 16:54

Povidla takto dělaná dělám už hodně let a opravdu jsou moc dobrý a nekazí se. Dělám je i z jablek takhle a jsou úplně vynikající a do buchet ty nejlepší.

Bluebury

27. 8. 2011 15:19

Právě před chvílí jsem dovařil první povidla v životě a je to ohromná dobrota!!!:-p Jen jsem chtěl mít hodně tmavé a husté povidla a tak jsem trochu protáhl pečení a pak ještě jsem dovařil povidla na sporáku. Dovoluji si zde uvést svůj upravený postup. Všichni mne zrazovali, že při vaření povidla prskají a pod. MŮŽU ŘÍCT, ŽE NEMÁM NIKDE ANI KAPIČKU, POVIDLA NECÁKLA ANI JEDNOU! Mám rád přírodní chuť a tak jsem ani nepřidal žádné koření ani rum. Ingredience a postup:
3 kg zralých českých švestek
3 lžíce octa
200 g cukru
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do hlubšího pekáče. Já použil nerezový pekáč se silným dnem. Polijeme octem, vše promícháme a dáme péct na 220 stupňů do el. trouby s ohřevem shora i ze zdola. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME!!!!! Pečeme 30 minut. Po této době na švestky nasypeme rovnoměrně 100 g cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 100 g cukru a znovu je na dalších 15 minut dáme do trouby péci. Poté teplotu snížíme na 180 °C a ohřev nastavíme pouze zespodu a pečeme cca 1 hodinu. Poté vyndáme z trouby a prováříme na sporáku na středním ohřevu cca 15 min. Pak rozmixujeme ručním tyčovým mixérem.
Po rozmixování vaříme za stálého míchání na mírmém ohni do zhoustnutí a ztmavnutí povidel. Plníme do sklenic. Ze tří kilo, zbylo na tři sklenice, ale je to naprostá špička:yes::yes::yes::-)

spagetka spagetka

27. 8. 2011 14:20

rebeka:rebí, já myslím, že sice záleží i na odrůdě jablek, ale hlavně nezapomeň že při strouhání začínají měnit barvu, i když tomu zabraňuješ citronem - to je můj pocit teda, každopádně :-p:-p:-p

rebeka rebeka

27. 8. 2011 14:17

Jikotka:taky se chystám na jablečnou variantu..po neděli;-)
a takhle tmavá jsou i z jablek,joo:-O:-?:-?
asi záleží na druhu,že jo;-):-?:-)

Jikotka Jikotka

27. 8. 2011 14:13

Chválím,chválím,chválím :yes::yes::yes:,dneska jsem je udělala z jablek a byla jsem moc překvapená,jaká jsou výborná :-p:-p:-p,posílám fotku...

senky senky

25. 8. 2011 14:31

yanull:Jani,dnes udělám dvě dávky trnečkových,první se už peče:-8,a co se týká jablíčkových,tak jsem dnes v práci rozhodila sítě,kdo by třeba měl červené žňovky a nevěděl co s nima,že klidně tašku odkoupím:-D:-D

yanull yanull

24. 8. 2011 20:02

Nadi a Jani, jablek se vůbec nebojte, máme upečeno ze dvou dávek a zítra jdeme na další. Včera jsem dělala koblihy, na ně ta jablíčková dobrota a nemělo to chybu.:-p Když tam dáte to koření a rum, myslím si, že se švestkovým zcela vyrovnají, možná je i předčí.;-) Jablka neloupejte, slupka se hezky rozpeče a zbytek rozšmelcujete ponorným mixérem. Dejte vědět, jak se dařilo a chutnalo, těším se na vaše poznatky. :-K

senky senky

23. 8. 2011 22:05

rebeka:asi to z těch letních jablek zkusím;-),loupat asi né,ta tenká letní kůža se určitě v pohodě rozpeče:-p.Jéžiš už to vidím v lineckém koláči.....:-D:-D

rebeka rebeka

23. 8. 2011 21:58

senky::-D:-D já se nad něma rozplývala už vloni:-8:yes::yes:
ta jablková varianta mě láká;-)
nevím,jestli ta jablka loupat..asi ne,ale nevím...:-K
a počkej,až je budeš dávat do buchet..nebo na palačinky..to ti je úúžasná dobrota:yes::yes::yes:

senky senky

23. 8. 2011 21:47

rebeka:máš recht,zapnout troubu byl horor:-O,ale přežila jsem:-((
Možná zhubnu:-D:-D
Yanullko:-K:-K,povidla úúúúžasná,určitě jedna dávka nebude stačit.
Vůbec neprskají,plech nepřipečený,kdo by ho u nás asi umýval:-8:-S
Chuťově paráda.Moc nechybělo a sežerinkala jsem jednu skleničku ještě než jsem ji zavíčkovala:-D:-D Bodík je samozřejmostí a jestli dovolíš recept doporučím dál;-)

rebeka rebeka

23. 8. 2011 20:15

yanull:úúžasný nápad:yes::yes::yes: a jí pořád přemýšlela,co s přehršlí popadaných jablek..teď už vím;-):-)
ale počkám,až nebudou ta vedra,ještě tak zapnout troubu,brrrr:-((:-D

senky senky

23. 8. 2011 19:36

yanull:To je bezva nápad!!

senky senky

23. 8. 2011 19:35

Tak holky,hokus pokus začíná;-) Dnes jsem koupila trnečky v Albertu za 19.90,kdo by odolal,že?:-D:-D Vyzkouším a dám vědět.:-8
Moje mamka vařívala s octem a bez míchání na sporáku,jestli si pamatuju,tak asi 6-7 hod.Já všem radila,že nesmí zamíchat a já trubka jsem přelila z kastrolu do kastrolu:-D:-D Samo,že se připálilo,manžel za odměnu drhl hrnec po kouskách asi půl roku:-D:-D Já bych hrnec vyhodila,ale když chtěl....:-p Ale vím,že to funguje,mamka navařila kolik roků po sobě zásoby.:-) Jdu na to,držte palce:-K:-K

Olga Helclová

23. 8. 2011 05:59

Evita1:Dobrý den, prosím napište mi podroně o nutele to fakt neznám a mám pěkné švestky tak bych aspoň z jedné dávky mohla pro vnučku toto vyrobit. Díky Olina

1 17 18 19 20 21 25

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: švestková povidla švestková povidla pečená v troubě švestková povidla v troubě pečená povidla povidla povidla pečená v troubě svestkova povidla recept recept na švestková povidla švestková povidla z trouby vyroba svestkovych povidel recept na povidla švestkové povidla recept na švestková povidla v troubě povidla z trouby jak uvařit povidla švestková povidla bez cukru pečené povidla povidla v troubě výroba domácích povidel povidla recept

Suroviny: švestky, cukr krupice, ocet, skořice mletá, rum, koření hřebíček

TopRecepty.cz

Pečená švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YyAA