Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banánový džem

Pokud máte doma přebytek banánů, které začínají být přezrálé, zkuste z nich připravit tuto netradiční marmeládu. Marmeláda ovoněná trochou hřebíčku a rumu chutná skvěle. K banánům můžete pro zvýraznění chuti přidat i meruňky nebo broskve.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

25. 7. 2010 05:41

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie16 446 kJ / 3 931 kcal
Bílkoviny12,13 g
Tuky3,33 g
Vláknina30,67 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy951,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento džem hezky voní a chutná přímo exoticky. Hodí se na palačinky, jako příchuť do bílých jogurtů, na opečené tousty i na chleba nebo pečivo s máslem.

V diskuzi jsem viděla poptávku po netradičních marmeládách, tak jsem šla do svých kuchařských zápisků a tento recept sem vkládám, třeba přijde vhod více lidem.

Nebála bych se zkombinovat banány s meruňkami nebo ještě lépe s broskvemi, protože ty jsou měkčí. Meruňky bych před vařením pomlela nebo rozmixovala a broskve bych dala bez slupky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

sikulka7

29. 8. 2021 00:44

Recept se mi líbil, nikdy jsem nic podobného nevyráběla, tak jsem dnes zkusila. Banánů bylo dost, připravila jsem podle receptu. Myslím, že 1l vody bylo příliš, příště uberu. Vyšel mi celkem dobrý džem, ale nevýrazný, fádní. Přidala jsem šťávu ještě z jednoho citronu, přihodila pár borůvek a nakrájela jedno jablíčko. Chuť se zvýraznila a je to skvělý výsledek ! Děkuju za recept, ukládám a budu vařit každý rok!!:
yes:<3

Jana Moravová

17. 12. 2017 23:43

mám hotový <3 je vynikající použila jsem ho na vánočni pudinkové cukroví :yes:

Carmi

30. 7. 2016 15:58

Tak dnes jsem tento džem zalchymistovala, jen jsem si ho trošku upravila.
Měla jsem asi jen 900g banánů po oloupání, ty jsem nakrájela, s přidáním šťávy z jednoho citrónu rozvařila s trochou vody. po rozvaření přidala pomletý hřebíček, asi půl kávové lžičky (příště dám méně, je hodně výrazný a třeba přidám i kousek skořice) a pokračovala ve vaření. Částečně jsem rozvar pomixovala a přidala jeden Gelfix 3:1 a poté cukr, kterého jsem dala cca 350g, aby džem nebyl až tak moc sladký (banány byly hodně zralé) a na závěr jsem přišplouchla pořádného panáka rumu z Božkova (rodina bez rumu, rodina bez fantazie :D). A naplnila do skleniček, je jich celkem 6 od malého jihočeského jogurtu. S výsledkem jsem velmi spokojena, džem je chutný, už ho vidím na banánovém dortu nebo palačinkách a rozhodně si tento recept poznamenávám a těmto stránkám díky za inspiraci.
PS: Včera jsem dělala melounový a také nemá chybu, jde o to se jen nebát a zkusit něco, co člověk nedělá tak běžně, a bude překvapen exotickými chutěmi a fajn reakcemi přátel. :-)

yanull yanull

14. 5. 2015 04:35

mimosa: Pavli, samozřejmě, že nevadí;-), ba naopak :yes:. S cukrem je to tak, že každý má jinou sladivost, já také nemám ráda sladké, džemy a med např.nejím vůbec, ale poslední dobou se mi stává, že cukru musím přisypat. Zdá se mi čím dál více šizený:-/.

spagetka spagetka

12. 5. 2015 06:22

mimosa: moc hezké polepky, dík za připomenutí, musím to zrealizovat :yes::yes:

mimosa mimosa

12. 5. 2015 05:53

Tak je pokus za mnou-je na můj vkus hodně sladký-příště bych asi ubrala cukr-jinak :yes::-K,foto přidávám,nevadí-li,

lubomír

24. 6. 2014 19:14

a špetku kardamonu

Marie Gardonova Marie Gardonova

30. 11. 2013 08:51

Yanull,díky za radu,domací džemy jsou zkrátka nejlepší:-D:-D:-K

yanull yanull

30. 11. 2013 02:12

Marie Gardonova:Maruško, nevím, jak moc je džem řídký, myslím si, že to bude tím, že jste kratší dobu vařila a nebo cukrem,kterého jste dala méně, zkuste příště dát trochu cukru želírovacího.Jsem ráda, že vám chutná :-K

Marie Gardonova Marie Gardonova

29. 11. 2013 20:17

Yanull,mám na vás dotaz,džem jsem udělala,ale je nějaký řídký,kde jsem udělala chybu:-?Trochu jsem to rozmixovala.:-S.Dala jsem o trochu míň cukru,ale chuťově je moc dobrý.dávám bodík:yes:

Marie

8. 11. 2013 14:32

Velmi dobrá ispirace,už mám džem z ananasu tak zkusím i tento :-*

Lenka Ulvr.

17. 7. 2011 19:13

Džem je výborný, využila jsem radu Colomba65 a přidala Gelfix i limetku s citrónem, množství cukru jsem nechala dle návodu Yanuli, ale navíc jsem dala trochu kyseliny citrónové - zdálo se mi, že džem málo želíruje. No a vody jsem nedala litr, ale pouze půl litru.

eva hubova eva hubova

2. 7. 2011 22:52

Jani džem je:-p:-ppřidala jsem foto:yes:+11

Colombo65 Colombo65

26. 6. 2011 17:45

Upraveno dle potřeby: Gelfix Dr.Oetker 3:1, bez rumu a hřebíčku. Změna: nastrouhaná kůra z citronu a limetky včetně šťávy z obou plodů.
Moc dobré ;-);-);-).
Vloženo foto;-);-);-)

dagmara

13. 10. 2010 10:48

:-p :yes: :-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: banánový džem banánový džem recept bananova marmelada marmelada z bananu netradiční marmelády bananova marmelada recept dzem z bananu džemy bez chemie netradiční džemy broskvová marmeláda bez chemie řidký džem džem banánový recept na banánový džem babánový džem netradiční marmelády recepty gelfix akce švestkový džem bez chemie recept zahustění marmelády zahuštění džemu banánová zavařenina

Suroviny: banán, koření hřebíček, šťáva citronová, cukr krupice, rum

TopRecepty.cz

Banánový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mYz3