Výborné lasagne
Lasagne jsou oblíbeným jídlem zvláště u dětí a mládeže. Nezaberou nám mnoho času, protože finální příprava se děje v troubě bez naší asistence. Výsledek stojí za to. Skvělý pokrm je dobrou volbou i k nedělnímu obědu.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 12 859 kJ / 3 073 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 164,92 g |
Tuky | 67,72 g |
Vláknina | 22,16 g |
Cholesterol | 478 mg |
Sodík | 480 mg |
Sůl | 1,30 g |
Sacharidy | 441,90 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept mám od skvělého kuchaře a kamaráda Vlastíka.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 10. 2016 19:57
No to jsem se zase nasmál!!!!!!!!!! Výýýýýborné LASAGNE... KEČUP NEEXISTUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŠLENDRIÁN ŠLENDRIÁNŮ. Zkuste vyrestovat omáčku z čerstvých, nebo třeba i sekaných nakládaných rajčat. To je NEBE A DUDY!!!
6. 5. 2016 11:24
Me se osvedcilo, do toho masoveho ragu, jeste pridavat umixovanou zeleninu (zmrazena...hrasek,mrkev...podle me muze byt i celer..nebo petrzel)...deti ti miluji...a pokud mate problem s tim, ze nechteji zeleninu, tady ji maji skrytou...
take davit do béchamel rovnou rozpustit syr (tvrdy , nastrouhany)...
take davit do béchamel rovnou rozpustit syr (tvrdy , nastrouhany)...
28. 4. 2016 15:32
A ještě recept na ty těstoviny, kdyby se někdo během toho dušení ragú nudil.
30 dkg mouky. Měla by to bejt semolina di gran duro, je z jiný pšenice, než je naše běžná a má dost jiný vlastnosti, koupit se dá i na netu, třeba tady: www.mouky.cz/mouky/eshop/0/0/5/165-GRANORO-Semola-rimacinata-di-grano-duro-1-kg. Přidáme špetku soli, 3 vejce a polívkovou lžíci olivovýho oleje. Důkladně prohněteme rukama, ale opravdu důkladně. Pokud je to i po 10 minutách moc suchý, trochu pokropíme vodou. Pak necháme zakrytý cca 1/2 hodiny odpočnout. Pak vyválíme na cca 1 mm pláty, z kterejch si vykrojíme podle zapejkací misky lasagně. Ty pak použijeme rovnou bez úpravy (vaření) podle receptu nahoře. Má to výhodu, že se nám vrstvy nepromíchávaj a není s tím skládáním takový matlání jako u malejch plátků z kšeftu.
30 dkg mouky. Měla by to bejt semolina di gran duro, je z jiný pšenice, než je naše běžná a má dost jiný vlastnosti, koupit se dá i na netu, třeba tady: www.mouky.cz/mouky/eshop/0/0/5/165-GRANORO-Semola-rimacinata-di-grano-duro-1-kg. Přidáme špetku soli, 3 vejce a polívkovou lžíci olivovýho oleje. Důkladně prohněteme rukama, ale opravdu důkladně. Pokud je to i po 10 minutách moc suchý, trochu pokropíme vodou. Pak necháme zakrytý cca 1/2 hodiny odpočnout. Pak vyválíme na cca 1 mm pláty, z kterejch si vykrojíme podle zapejkací misky lasagně. Ty pak použijeme rovnou bez úpravy (vaření) podle receptu nahoře. Má to výhodu, že se nám vrstvy nepromíchávaj a není s tím skládáním takový matlání jako u malejch plátků z kšeftu.
28. 4. 2016 15:18
OK, tady je jeden ze správnejch receptů na Lasagne alla Bolognese.
Napřed si uděláme ragú. Nadrobno nakrájenej celer (cca 5 dkg), 1 cibuli a 1 menší mrkev osmahneme na oliváči, pak přihodíme 60 dkg mletýho hovězího (kližka), chvíli smažíme a přidáme 40 dkg mletýho vepřovýho. Po pár minutách přidáme naškrábaný kuřecí jatýrka (10-20 dkg). Zalijeme 2-3 dcl kvalitního červenýho vína a zbytek z lahve vypijeme. Počkáme, až se z pánve odpaří alkohol, cca 3 minuty. Přilejeme 1/2 l rajský passaty a 1/2 l vody. Promícháme, dusíme pod pokličkou na velmi mírnym plameni 4 hodiny. Pak přilijeme 1 dcl smetany, postrouháme muškátovym oříškem, posolíme popepříme a necháme ještě 20 minut probublávat. Ragú je hotový.
Mezitím si připravíme Besciamella neboli obvyčejnej bešamel. Rozpustíme si v hrnci 10 dkg másla a do něj postupně sypeme 10 dkg hladký mouky. Do toho postupně za šleháváme 1 l ohřátýho mlíka, vznikne nám hladkej bešamel, kterej nakonec ještě malinko posolíme a zase postrouhneme muškátovym oříškem. Bešamel je ready.
Pak si připravíme lasagne. Buď si je uděláme sami, anebo je spíš koupíme. Dost záleží na značce, v Lidlu maj odpadky, v Marks&Spencer maj výborný, ale za celkem slušnou pálku. Já mám nejradši Barilla. V mělkym hrnci je postupně spaříme ve vařící vodě, vždycky tak max 2 minuty, jen aby změkly. Vedle máme mísu s ledovou vodou, do který je vždycky hodíme zchladit. Lasagne jsou připravený.
A teď finále. Do zapejkací misky dáme vrstvu lasagní, vrstvu passaty, vrstvu lasagní, vrstvu bolognese, na to bešamel, pak zas lasagne, passata, lasagne, bolognese, bešamel. Pak lasagne, pasata, bešamel, vrstva parmazánu (klidně Gran Moravia) asi 10 dkg. Dáme odkrytý do trouby na cca 175 stupňů na 50 minut.
A je to. Zbyde určitě ragú, zamrazte si to na příště na špagety, bešamel asi taky přebyde, může se ho dělat míň, ale pak to ne vždycky dopadne. Těch těstovin se nespotřebuje obvykle ani půl kila. No, je to fuška na celý dopoledne, ale stojí to za to, zvlášť k nedělnímu obědu. Je k tomu parádní zelenej ledovej salát, se zálivkou z vinnýho octa, citrónu, soli a olivovýho oleje. Ještě pár lístků rukoly, polníčku a budetekoukat, jak to udělá žaludku dobře :)
Napřed si uděláme ragú. Nadrobno nakrájenej celer (cca 5 dkg), 1 cibuli a 1 menší mrkev osmahneme na oliváči, pak přihodíme 60 dkg mletýho hovězího (kližka), chvíli smažíme a přidáme 40 dkg mletýho vepřovýho. Po pár minutách přidáme naškrábaný kuřecí jatýrka (10-20 dkg). Zalijeme 2-3 dcl kvalitního červenýho vína a zbytek z lahve vypijeme. Počkáme, až se z pánve odpaří alkohol, cca 3 minuty. Přilejeme 1/2 l rajský passaty a 1/2 l vody. Promícháme, dusíme pod pokličkou na velmi mírnym plameni 4 hodiny. Pak přilijeme 1 dcl smetany, postrouháme muškátovym oříškem, posolíme popepříme a necháme ještě 20 minut probublávat. Ragú je hotový.
Mezitím si připravíme Besciamella neboli obvyčejnej bešamel. Rozpustíme si v hrnci 10 dkg másla a do něj postupně sypeme 10 dkg hladký mouky. Do toho postupně za šleháváme 1 l ohřátýho mlíka, vznikne nám hladkej bešamel, kterej nakonec ještě malinko posolíme a zase postrouhneme muškátovym oříškem. Bešamel je ready.
Pak si připravíme lasagne. Buď si je uděláme sami, anebo je spíš koupíme. Dost záleží na značce, v Lidlu maj odpadky, v Marks&Spencer maj výborný, ale za celkem slušnou pálku. Já mám nejradši Barilla. V mělkym hrnci je postupně spaříme ve vařící vodě, vždycky tak max 2 minuty, jen aby změkly. Vedle máme mísu s ledovou vodou, do který je vždycky hodíme zchladit. Lasagne jsou připravený.
A teď finále. Do zapejkací misky dáme vrstvu lasagní, vrstvu passaty, vrstvu lasagní, vrstvu bolognese, na to bešamel, pak zas lasagne, passata, lasagne, bolognese, bešamel. Pak lasagne, pasata, bešamel, vrstva parmazánu (klidně Gran Moravia) asi 10 dkg. Dáme odkrytý do trouby na cca 175 stupňů na 50 minut.
A je to. Zbyde určitě ragú, zamrazte si to na příště na špagety, bešamel asi taky přebyde, může se ho dělat míň, ale pak to ne vždycky dopadne. Těch těstovin se nespotřebuje obvykle ani půl kila. No, je to fuška na celý dopoledne, ale stojí to za to, zvlášť k nedělnímu obědu. Je k tomu parádní zelenej ledovej salát, se zálivkou z vinnýho octa, citrónu, soli a olivovýho oleje. Ještě pár lístků rukoly, polníčku a budetekoukat, jak to udělá žaludku dobře :)
24. 4. 2016 09:07
Pepík: Tak přihoďte ten správný recept ! Kibicovat umí každý. Poučte nás tedy !
21. 4. 2016 15:55
happy.lenulka: No, i v Itálii maj zřejmě Ládi Hrušky :D Ani mi nejde o honění trika, ale doo italský kuchyně dost dělám, dost jsem v Itálii i pobýval a s tímhle by vás ledatak majzli po hlavě. Je to podobná zprasenina, jako byste do svíčkový dala chilli, zaprášila jí kakaem a dala k tomu kysaný zelí a kukuřičnou placku. Je vidět, že je to pokus o Lasagne alla Bolognese, ale taky je vidět, že člověk, co to zapsal netuší, co je to ragú alla Bolognese a nikdy v Itálii nebyl. Je to škoda, nechápu, proč maj lidi tendenci prznit geniální recepty a ještě se potom plácat po zádech, jak to zprznili báječně. Smutný.
16. 4. 2016 12:35
zizala: Mě grilovací koření do mletého masa vůbec nepřijde nevhodné. Mletá paprika, česnek, cibule, petrželová nať... To vše se do mletého masa hodí
16. 4. 2016 12:14
Tak jsem díky vám udělala své první lasagne a povedly se na jedničku recept je super a výsledek naprosto vynikající, už se těším, až je budu zas dělat, moc nám chutnaly, jen jsem dala čertvá rajčátka, ne z konzervy máte bodík
15. 4. 2016 16:52
chocolate: Eva z komentáře je nechává odležet PŘED pečením. Taky mi to není jasné.
Jinak bych do lasagní určitě necpala grilovací koření a místo kečupu bych dala protlak nebo pasírovaná rajčata
Jinak bych do lasagní určitě necpala grilovací koření a místo kečupu bych dala protlak nebo pasírovaná rajčata
15. 4. 2016 16:11
casino: Treba z duvodu zpevneni a snadnejsiho krajeni.
15. 4. 2016 15:33
Pepík: Není kečup jako kečup. Nevím, jaký kupujete vy, ale já tento : freshbedynky.cz/potraviny/omacky_polotovary_a_konzervy/Italsky__kecup_480_g . Recept si můj kamarád Vlasta přivezl budete se asi divit z Itálie....
Miluju tyto internetové diskuze, kde si každý anonymně honí triko a v reálu by držel hubu a krok... Krásný den
Miluju tyto internetové diskuze, kde si každý anonymně honí triko a v reálu by držel hubu a krok... Krásný den
15. 4. 2016 14:45
Jezusmarjá! Tohle maj bejt lazáně? No, někdy by neškodilo neexperimentovat, nevařit podle nějakýho zprasenýho receptu a udělat je opravdu tak, jak se to má dělat. Tohle bych patrně musel vyklopit. Kečup? Tady se už opravdu všichni pomátli?
12. 12. 2015 22:46
eva:
alles gute
Tedy až na toto:
"a takto to na plechu nechám odpočívať asi 3/4 hod"
Proč tak činíte?
alles gute
Tedy až na toto:
"a takto to na plechu nechám odpočívať asi 3/4 hod"
Proč tak činíte?
12. 12. 2015 21:18
Hanka: keď budete robiť lasagne - na plech dávam bešamel - naozaj z mlieka sa robí... a dám na bešamel cesto nepredvarené , potom dávam masovú - parad. zmes, cesto, bešamel,cesto, masová om,cesto --kým neminiete cesto aj masovú zmes aj bešamel ...posledná vrstva je masová zmes a na to dáme bešamel a strúhaný syr - a takto to na plechu nechám odpočívať asi 3/4 hod. - ak sa Vám cesto trocha zvlní a zapichnete vidličku a je mäkké cesto /ako keby bolo uvarené- dám piecť do vyhriatej rúry asi na 180 C - 3/4 hod -každý podľa svojej rúry/nakoľko máme radi syr - ak mám viac tak dávam aj na masovú zmes - ale nemusí byť/ do masovej zmesi - na cibuľku dávať maso, pridávam cesnak podľa chuti, č. korenie, soľ a pridávam trocha oregana - samozrejme môžete pridať aj korenie podľa seba, Ja dávam mleté čili- dávam paradajkový pretlak - prípadne môžete si pridať aj konzervu z paradajok ..nie kečup...naozaj Taliani ho nepoužívajú ani tu ani na pizzu.... takéto lasagne - zatiaľ chutili u nás mnohým z rodiny a známym
prajem Vám aby sa podarili a boli ste s nimi spokojná, 500 g cesta v sur. stave a 500 g masa - robím bešamel z 1,25 l mlieka + 80 g masla a 80 g muky - biele korenie, soľ a mušk. orech - to to je dávka na veľký plech.....
prajem Vám aby sa podarili a boli ste s nimi spokojná, 500 g cesta v sur. stave a 500 g masa - robím bešamel z 1,25 l mlieka + 80 g masla a 80 g muky - biele korenie, soľ a mušk. orech - to to je dávka na veľký plech.....
9. 4. 2015 21:36
Jsou naprosto výborné!
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 4 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 17 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 17 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 18 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Zapečená kuřecí prsa se žampiony a nivou
Marylka uvařila před 5 minutami
Domácí chleba z trouby
Iveta17 uvařila před 28 minutami
Hrbaté maso
Leona P. uvařila před 35 minutami
Krkovička po znojemsku
krisstus uvařila před 1 hodinou
Bulgur i jako příloha
Verounek uvařila před 1 hodinou
Blesková polévka s vaječnou jíškou
Ryngle uvařila před 3 hodinami
Domácí langoše
Ryngle uvařila před 3 hodinami
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
Kattyy uvařila před 3 hodinami
Pečená marinovaná krůtí stehna
Dohnalova uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Itálie na talíři: Aby lasagne chutnaly fantasticky, je důležité připravit perfektní boloňskou omáčku a správně zacházet s těstovinami
Gouda promění obyčejné lasagne v delikatesu. Zárukou delší trvanlivosti tohoto oblíbeného sýra je koření
Lasagne na různé způsoby: Oblíbený vrstvený pokrm je skvělý s boloňskou náplní, špenátem či brokolicí
Další recepty
Tématické fráze: lasagne lasagne recept recept lasagne bešamel na lasagne recept na lasagne besamel na lasagne recept lasagne bolognese bešamel na lasaně tradiční recepty na lasagne nejlepší lasagne lasaně lazaně recept na lazaně výborné lazaně recept lasaně recept top recepty lasagne bešamel lasagne lasagne recepty lasagne se smetanou nejlepsi lasaně
Suroviny: těstoviny lasagne, cibule, česnek, maso hovězí mleté, olej, bazalka čerstvá, koření grilovací, sůl, pepř mletý, kečup sladký, rajče loupané, máslo, mouka hladká, mléko, ořech muškátový, sůl, sýr tvrdý
Výborné lasagne
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ng6l
98 názorů