Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prdelačka

Každý, kdo byl někdy na pořádné zabijačce, jistě ochutnal prdelačku neboli zabijačkovou polévku, též zvanou bouřku. Vydatné jídlo ze silného vývaru a krup zasytí a zahřeje.

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

11. 6. 2010 07:44

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie546 kJ / 130 kcal
Bílkoviny3,95 g
Tuky0,34 g
Vláknina9,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy25,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Polévku podáváme s rohlíkem. Zprvu jsme dávali do polévky krupky, nebo rýži, ale zdálo se nám to být zdlouhavé z důvodu jejich máčení a předvaření. Zahuštění nám udělá stejnou službu i syrový brambor, který má škrob a tak je polévka taková trošku krémovější. A hlavně nahrubo nastrouhaný brambor zkracuje vaření a není nutná předběžná příprava. JDE POUZE O ZKRÁCENÍ VAŘENÍ.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Simona Skolakova Simona Skolakova

30. 1. 2014 13:01

Vaclav Fronek:přesně táák;-):yes::yes::yes:

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

30. 1. 2014 12:31

Moje nemilejší děvčata. Vždyť nejde o nic. Říkejme "Prdelačka" ať je to tak, či tak a hlavně, že základ je přibližně stejný a i chuť je přibližně stejná. Víme všichni o co jde a vařme tak jak nám chutná, nebo jak máme hluboko do kapsi. Zkrátka PRDELAČKA toho nebo toho s rohlíčkem křupavým je balada a slast na jazíček pro nás normální jedlíky a ti co to nemají rádi, je to jejich věc a neberme jim to. Mají rádi něco jiného, třeba co zase my nemusíme.

Simona Skolakova Simona Skolakova

30. 1. 2014 12:08

rozmarynaH:Polévka se kořenila vždy až před spotřebou,neb jí bylo hodně a zkazila by se.;-)Jinak nedávno říkali v rádiu,že název Prdelačka vznikla od vařečky,kterou používali pro zlobivé děti co s ní dostávaly na prdel;-):-KTak nevím kde název vznikl:-D:-D:-D:-D:-D:-D

rozmarynaH rozmarynaH

30. 1. 2014 11:57

Simona Kucerova:To mě opravdu nikdo "nenakukal";-(, to jsem si přečetla v časopisu Naše řeč, který vydává Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. Slušně se téhle polévce říkalo jelitnica a neslušně prdelačka. Ale původní pojem prdelačka byl pro vodu, která zbyla v neckách. Jinak máš naprostou pravdu, tmavá zabijačková polévka se dělá z vývaru po jitrnicích a jelitech a zavařuje se kroupami smíchanými se syrovou krví a samozřejmě koření (česnek, sůl, majoránka, mleté nové koření a mletý pepř a někdo přidával i zázvor). Tahle polévka je na způsob tmavé zabijačkové, ale je z jelit, přidává se tam masox a autor píše, že zahušťuje bramborem. Skutečnou tmavou zabijačkovou polévku mám moc ráda:-K.

spagetka spagetka

30. 1. 2014 11:54

rozmarynaH: souhlas se Símou, když si zadáš do vyhledavače výraz prdelačka, vždy ti vyjedou polévky, někdy více, někdy méně podobné původní z vepřové krve a krup. Já sama jsem se od malinka účastnila zabíjaček a vždy bylou mou povinností míchat krev, aby se nesrazila a my nepřišli o skvělou polévečku. Dnes jí také dělám už spíš z krvavých jelítek,neb dostat se k čerstvé krvi je problém.
Např.: (a s vysvětlením výrazu vcelku souhlasím,u nás se používalo slovo trdlovati pro název míchati, tedy skutečně mohlo dojít ke zkomolení významu, jak je psáno v odkazu. - i když moje generace slovo trdlování zná jako tancování, ale to je v podstatě míchání a pohyb taky:-D:-D:-D:-D
http://www.e-kniha.com/proc-prdelacka.html

Simona Skolakova Simona Skolakova

30. 1. 2014 11:41

rozmarynaH:prosím tě kdo ti tohle nakukal????:-O:-O:-O:-OMy jsme zabíjeli kolikrát,ale toto co říkáš jsem nikdy neviděla:-D
Prdelačka se dělala z nachytané krve prasete,když ho řezník podřízl.;-)

rozmarynaH rozmarynaH

30. 1. 2014 10:43

Já bych tuhle polévku nazvala jelitová, protože s tmavou zabijačkovou polévkou nemá nic společného, tam se nedávají ani brambory ani masox. A když už jsme u toho, tak PRDELAČKA je špinavá voda v neckách, která zbyde po koupeli prasete (krev, štětiny, vypláchnutý žaludek i střeva).

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

30. 1. 2014 10:28

Jana: Tomu věřím, že tato tvoje je přímo HOGO-FOGO. Vždyť tam dáš spoustu dobrot, ale je to trochu dražší a zdlouhavější. Ta moje je na to ŠUP a spíše náhradní za pravou z vesnické zabíjačky. Tvoji chválím.

Jana

29. 1. 2014 14:29

Ahoj Všem, já dělám "prdelačku" trochu jinak. Všem chutná, tak přidávám recept.
Vepřové koleno, vepřový ocásek a pod. uvařím spolu se solí, zeleninou, (mrkev, petržel, celer, cibule, česnek a s kořením, (celý pepř, nové koření, bobkový list). Vývar scedím, maso nakrájím na kousky, vrátím do vývaru a zavařím kupovaný jelitový prejt. Na dochucení dávám majoránku. Česnekem nešetřím a výsledek je skoro stejný, jako pravá zabijačková prdelačka.:-p

savlinka savlinka

15. 9. 2013 19:27

Venoušku,tak u nás opět dnes byla:-)):-)):-))

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

4. 2. 2013 10:26

Anna:Informace za zlato. Antony supr výrobky. Špek máslíčko,Výpečky báseň.

Anna

3. 2. 2013 22:53

savlinka:Dá se sehnat sušená krev. Je z ní velmi dobrá prdelačka. Já jsem ji koupila u Antoniho v Českém Krumlově. Je na objednání. A mám prdelačku kdy si vzpomenu. Zdravím.

savlinka savlinka

3. 2. 2013 19:01

jarda Kadic::-)):-)):-))teda ty jsi básník:-O:-O:-Oale naládu jsi mě spravil:-)):-))

jarda Kadic jarda Kadic

3. 2. 2013 18:58

savlinka: Jak čtu jménoprdelačka,
huba začne sama mlaskat.
A tak čumím do mrazáčku,
nezůstala-li tam v sáčku.
Zabijačka byla v lednu,
že bych tam měl ještě jednu?
Hop, hip, hurá, velká sláva,
jeden pytlík na mě mává!
Zítra k obědu si dám,
Sakra, já se dobře mám!:-)):-))

savlinka savlinka

3. 2. 2013 18:41

Vašíčku já dnes vepřové kolínko jako ovárek udělala a z vývaru prdelačku uvařila;-)kroupové jsem doma měla,tak polívečku uvařila..vkládám ti já sem fotečku;-)

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: zabijackova polevka domácí prdelačka prdelačka z prejtu prdelanka polévka prdelačka prdelačka z jelita prdelačka z jelit polívka prdelačka prdelacka polevka černá polévka polévka prdelačka recept jelitový prejt trdelacka jak se vaří prdelačka prdelanka recept polevka z jelita prdelačka polívka prdelacka z krve jelitová polévka prdelonka

Suroviny: jelito, česnek, cibule, majoránka, vývar vepřový, pepř mletý, brambory, sádlo, rýže

TopRecepty.cz

Prdelačka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pkX2