Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina pečená husa

Vzpomínky na babiččina jídla nás většinou provázejí celý život. Pečená husa patří k majstrštykům zkušených kuchařů i kuchařek, ale podle tohoto receptu ji jistě zvládne každý. Šťavnatou pečínku servírujeme tradičně s knedlíkem a se zelím.

Hodnocení receptu je 5,0 (42×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava)

8. 4. 2010 22:05

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Je to nostalgická vzpomínka na babičku, skvělou kuchařku a nádherný kuchyňský kachlák, kde se nedalo otočit knoflíkem, ale teplota se regulovala druhem spalovaného dřeva a množstvím vzduchu vpuštěného přes tzv. popelník.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Petr Kuchař

30. 9. 2017 09:18

Helinca:
Si myslím, že už ji nenajdete. Vždytˇ jste ji snědli ! :-D
A k receptu ? Věda to není: přes noc 10-12 hodin a pouze při max 90° a do poloviny podlitou, aby nevyschla. Poté otočíme prsíčkama nahoru a dopečeme při vyšší teplotě do zlatova. Poléváme. Dobrou chutˇ :-8 :yes:

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

21. 12. 2013 22:21

eligie: Sem s ním! Už tady měl být!:-D

Jana

21. 12. 2013 21:58

Mila pani,tento recept nemá chybu,já ji dělá taktéž jako vy,ale mohu napsat,že nikdy nezbude,jsem též starši babička i tak si toho považuji a posilám 1bodika:yes::-!

Jiťa

5. 12. 2013 21:17

koupila jsem husu, jako že dám do trouby - peču a jím. Jak lehkovážné. Nechám se překvapit jak dopadnu se zvířetem. :yes:

Kódl

7. 11. 2013 21:15

Pro Helinca:
Já to dělám takhle: Den předem husu řádně osolím a okmínuji vně i uvnitř. V den pečení do ní nacpu 1-2 rozkrojená jablka a 1 rozkrojenou cibuli. jedno jablko a velkou cibuli poházím okolo do pekáče.Podliji trochu vodou a dám do trouby péct na 70-80 stupňů na 12 slovy dvanáct hodin! Potom odklopím vrchní pekáč a na cca půl hodiny zvíším na 180 grádů aby se udělala kůrčička a potom servíruji!;-):yes:

Hanka

7. 11. 2013 17:30

Helinca: Našla jsem toto: www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/207562221900029/?deid=1137&recept=346
Může to být ono? Také jsem to dost hledala ;-)

eligie eligie

15. 5. 2013 00:24

Helinca: Peču husu podle Kuchařky naší vesnice a nemá chybu - jen tu, že se dnes těžko sežene dobrá husa. Pokud to zde není a pokud je to povoleno, můžu recept opsat.

Květoslav

27. 12. 2012 11:18

Marie Čápová:...souhlasím,na druhý den je lepší...:-)

Marie Čápová

16. 11. 2012 10:05

Helinca:
Dobrý den, myslím,že se pekla 4 hodiny na 150 stupňů, poté se nechala přes noc v troubě a ráno se dopekla již jen 45 min. - takto se peče kachna, podle mého názoru se tentýž postup dá použít na husu.

Třeba to pomůže.. Nashledanou.

Miska

14. 11. 2012 21:25

ma vlastnorucni prvni upecena husa v zivote a byla vyborna! Dekuji za paradni recept!!! Moc jsme si pochutnali :-K

Iva

10. 11. 2012 18:51

Co takhle :-)?
Kategorie receptu: Drůbeží maso
Doba přípravy Doba přípravy: 6,5 hodiny
Počet porcí Počet porcí: 6
Suroviny:

3 ks husích prsou s kostí a kůží
sůl, kmín, voda
Postup

Husí prsa vydatně potřeme solí jak z vnitřní kostní části, tak i z vnější kožní části, posypeme celým kmínem a za pomoci nože kůži mnohokráte propícháme (bude hodně sádla). Husí prsa vložíme do pekáče kostí dolů a podlijeme 1 dl vody. Pekáč přikryjeme a pečeme v troubě při minimální teplotě cca 90-110 stupňů 3 hodiny. Po celou dobu nekontrolujeme a nenakukujeme-byť je to velmi těžké vzhledem k linoucí se vůni po kuchyni. Po 3 hodinách pekáč vyděláme, prsa přelijeme vypečeným sádlem, které v pekáči necháme, znovu zakryjeme, vrátíme do trouby a při stejné teplotě pečeme další 3 hodiny (opět nenakukujeme a držíme se stolu, neboť ta vůně dostupuje vrcholu). Po celkem 6 hodinách pekáč vyjmeme a nezakryté dopečeme na kůrčičku cca 30 minut. Husí prsa vyjmeme – opatrně neboť jsou nádherně rozpadající se. Odstraníme lehkým manévrem hrudní tenkou kost, podélně přepůlíme na porce a podáváme se zelím bílým, červeným, knedlíkem houskovým a bramborovým. A teď už jen dobrou chuť, neboť Vás čeká odměna: po 6,5 hodinách čekání luxusní chuť nevysušených a ve vlastním sádle konfitovaných husích prsíček. Z pekáče slijeme a scedíme vypečené husí sádlo, které se nám bude hodit při přípravě jiných kulinářských specialit – ale pozor v ledničce vydrží cca jen jeden měsíc.

Helinca

25. 2. 2012 10:24

spagetka:strašně moc dík za pomoc, ale ani jedna z nich to není ;-( bylo to snad něco jako že pekla babička - šlo se na pole - husa se mezitím udělala , vtip byl právě v tom, že se den předem namočená v mléce vyjmula, osolila, okmínovala, dala do pekáče, a na málo - to je to, nevím kolik - stupňů nechala X hodin péct, je to něco jako www.baby-cafe.cz/modules.php?file=viewtopic&name=Forums&t=10593 - nepropichovala se, neotáčela, nepodlévala - jednou jsem ji dělala, byla to nejlepší husa ve vesmíru, ale jaksi jsem si ji neuložila s tím, že si ji kdykoliv najdu - a už jí hledám druhý měsíc, přece se z netu nemohla vypařit úplně !!! Kdyby Vás ještěš něco napadlo, prosím písněte, dík a nádherný sluníčkový víkend HŠ

Helinca

19. 2. 2012 14:45

Zdravím všechny - a "volám" o pomoc. Vloni jsem někde našla recept na pomalu pečenou husu - naložit do slaného mléka, druhý den slít, jen osolit a okmínovat, zavřít do pekáče a asi 6 hodin péct - nepodlévá se, nepropichuje, neotvírá. Nebyla jsem dost inteligentní na to, abych si recept uložila, a teď ho nemůžu najít ;-( - netušíte o něm někdo něco? Mocmoc prosím o pomoc při hledání ... a "pomalu pečená martinská husa" - přes noc.... to není .... dík Helča

Roman Skřejpek

12. 11. 2011 23:34

To je ten správný recept na Husičku.Moje paní Lubka tu husičku peče zrovna tak a vždy výborná.Já zase umím postavit ten kachloví sporák na to pečení a ne jen té husičky.romanskrejpek@seznam.cz

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pečená husa husa recepty pečená husa recept husa recept husa pečena pečení husy husa recepty pečení jak správně upéct husu recept na pečení husy husa pečená přes noc recept na pečenou husu recept husa top recepty pecena husa pečeme husu jak se peče husa recept pečená husa jak upect husu recept na husu recepty husa pomalu pečená husa

Suroviny: husa, majoránka, voda, sůl

TopRecepty.cz

Babiččina pečená husa

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/16vm