Koláčovo-vánočkové těsto
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 16 304 kJ / 3 897 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,54 g |
Tuky | 177,73 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 653 mg |
Sodík | 148 mg |
Sůl | 0,35 g |
Sacharidy | 497,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Jak jste jistě všichni pochopili, jedná se o pšeničné, kynuté "vánočkové" těsto. Nejsou v něm ale rozinky a také malé množství cukru, takže jej můžeme považovat i za "koláčové".
Množství surovin a postup (těsto není moc sladké) máme mnoha lety a dá se říct i generacemi v rodině ověřeno a vlastně jiné těsto na buchty nepoužíváme. Vhodné je na VÁNOČKY, KOLÁČE, ČESKÉ BUCHTY, ZÁVINY a další. Poslední dobou pečeme tyto výrobky zásadně v domácí pekárně. Výsledek je vidět z přiložených fotografií, nebo se to můžete najít i na mém blogu:
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 12. 2010 14:01
Tohle usím vyzkoušet, vypadá parádně
16. 2. 2010 16:56
já teda se s tím tak nepářu, naházím to v jedno, nechám vykynout, jak knedle. A plním mákem a nebo tvarohem. Výýýýbornééé!
15. 2. 2010 15:03
...sacharid...to byl překlep (za to může počítač)
15. 2. 2010 15:01
Kvásek, omládek, poliš, zákvasek. Jak tomu kdo říká. Přesně vzato, jsou v tom jisté rozdíly. Já bych se držel toho, že bych tam dal i mouku, a to tolik, aby vzniklo takové řídké těstíčko. I mouka (škrob)je v postatě cukr i když složený. A jde právě o to, aby se ho kvasinky "naučily" papat, a proto ta sacharóza - disacharid. Zkuste jim někdo dát glukózu - monosacharit, co tomu budou říkat???
15. 2. 2010 14:52
K droždí: Do domácí pekárny Panasonic používám zásadně droždí instantní a dávkuji přiloženou odměrkou přesně podle receptury. Je zajímavé, že Panasonic vyžaduje obrácené pořadí dávkování surovin, než většinou uvádíte, a to napřed sypké a až nakonec tekuté.
Manželka zase pokud dělá těsto klasicky, t.j. ručně, byť za pomocí nějaké mechanizace, tak zase jiné než lisované droždí nepoužívá. Instantní se jí také nějak neosvědčilo.
Manželka zase pokud dělá těsto klasicky, t.j. ručně, byť za pomocí nějaké mechanizace, tak zase jiné než lisované droždí nepoužívá. Instantní se jí také nějak neosvědčilo.
15. 2. 2010 14:46
Jo, ještě jsem zapoměl napsat, že ty záviny děláme tak, ža na rozválené těsto natřeme třeba tu skořici s máslem nebo makovou náplň, stočíme do závinu a pak ještě napříč do takového balónu. Ten pak vhodíme do nádoby domácí pekárny, kterou vyložím pečným papírem. Buchta se pak stoprocentně nepřilepí i když nádoba má nepřilnavý povrch. Papír nastříhám na přesný tvar. Napřed dno, do kterého vystřihnu otvor pro osičku (vrtulku vyndám) a pak jeden nebo dva pruhy dokola stěn (podle toho jaké mám zbytky pečného papíru.
15. 2. 2010 00:03
Těsto ukládám k vyzkoušení, opravdu vypadá parádně4.bodík už tam je
14. 2. 2010 22:49
Dnes jsem podle receptu pekla buchtičky s povidly. Byly opravdu moc chutné, ale já použila sušené droždí a nějak mi to nechtělo ani po hodině a čtvrt vykynout, ikdyž kvásek vzešlel. V troubě se ale zvedly. Příště udělám z kostky droždí, ale každopádně zopakuji.
14. 2. 2010 21:51
Já používám hodně podobné těsto - ale nejsem si jistá tím poměrem mléka na kvásek - 250 ml, dávám určitě méně a pak mám mléko ještě do vlastního těsta, doufám, že to někdo vyzkouší - netvrdím, že to nefunguje,jen mám jiný recept a na kostku droždí se mi zdá toho mléka na kvásek moc
14. 2. 2010 14:48
toto těsto používám také, je nadýchané a křehoučké, vřele doporučuji
14. 2. 2010 14:09
14. 2. 2010 13:56
To těsto vypadá opravdu skvěle+2
14. 2. 2010 11:23
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 1 hodinou
Křupavý hermelín
Přidáno před 1 hodinou
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Fit salát
Přidáno před 14 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 18 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Právě bylo uvařeno:
Česneková pasta nesterilovaná II.
Kamil@ uvařila před 39 minutami
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 2 hodinami
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 3 hodinami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 3 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 4 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 4 hodinami
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 11 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 11 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
20 báječných receptů z listového těsta na každý den. Chutnají nasladko i naslano
Další recepty
Tématické fráze: vánočkový věnec litá vánočka honzovy buchty recept čerti z vánočkového těsta vánočková forma čert z vánočkového těsta věnec z vánočkového těsta vanočkové těsto z pekarny vánočkové těsto v domácí pekárně vánočkový čert vanočkove těsto z domaci pekarny vánočková buchta vanockove testo do pekarny honzovy buchty z domácí pekárny domaci pekarna-honzovy buchty vánočkové těsto do domácí pekárny výrobky z vánočkového těsta litá vánočka do formy z vánočkového těsta recept na vánočkové knedle
Suroviny: mléko, droždí, cukr, cukr moučkový, žloutek, olej, mouka polohrubá, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová
Koláčovo-vánočkové těsto
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VA1z
13 názorů