Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špagety Carbonara

Kdo jednou okusí chuť správně připravených špaget carbonara, zamiluje se do nich. Tyto těstoviny po uhlířsku si žádají pár základních surovin, ale o to kvalitnějších. Do originálu potřebujete italskou pancettu, ale vzhledem k ceně se u nás dost často používá anglická slanina.

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 20 min

25 min (5 min příprava + 20 min tepelná úprava)

8. 2. 2010 18:20

Suroviny pro 1 porce

1 porce

Nutriční hodnoty

Energie9 177 kJ / 2 193 kcal
Bílkoviny55,09 g
Tuky206,16 g
Vláknina11,90 g
Cholesterol 1,44 g
Sodík 3,71 g
Sůl9,05 g
Sacharidy27,85 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Robert53

9. 3. 2023 05:05

Moc dobrý a jednoduchý 😋😋😋

Pejtricka

19. 4. 2021 15:06

Tak mam vyzkoušeno a za mě za jedna byť to nejsou pravé carbonara, jak tu spoustu lidi stihlo již zmínit ale to mi vubec nevadí, rychle, dobré jídlo :yes:

tejaja tejaja

13. 10. 2016 18:45

argemis: A prečo to komentujete vy? Posledný komentár je 3,5 roka starý.;-)

argemis

13. 10. 2016 18:38

Dadula: Proč to vůbec komentujete? Zbytečně tím nahráváte kritikům Vašeho receptu, kteří si nyní budou myslet, že jejich kritika je velice zajímavá a hodna Vaši reakce. Rada pro všechny autory receptu zní: Zásadně nereágovat na kritické komentáře, nenechat se rozhodit!!!

eligie eligie

15. 5. 2013 20:11

Marek: Je to věc názoru a chuti. Rozhodně proti cibuli a česneku nic nemám, i když smetanu jsem taky vynechala. Někde česnek dávají do olivového oleje, který by měl být základ a pak ho vyhodí. Já ho pak klidně schroustnu.

Marek

13. 9. 2012 08:44

Tomáš:ad Carbonara: patří tam pancetta (dejemtomu kvalitní slanina, nemáme-li pancettu) žloutky, černý pepř, parmazán a špagety. Nic jiného. Žádná cibule, žádný česnek a už vůbec ne smetana - a ne protože to řekl Ital v televizi. Ale protože ono to jídlo má určitou logiku a historické souvislosti.

Musím Vám trochu oponovat. Mám příbuzné v Itálii - oblast Ravenna. Špagety Carbonara nám připravuje pravý nefalšovaný Ital :-). Opravdu i příprava tohoto pokrmu se v Itálii liší.
Takže, jak to dělá italský švára:
Pomalu zpění cibuli přidá pancettu + pepř, nechá zatavit přidá jednu smetanu na vaření (italská má nad 40%), ale říkal mi že opravdu dobří kuchaři smetanu nedávají a vymíchají vajíčka se špagety. Smetanu nechá na pomalém ohni trochu vyvařit, pak přidá horké špagety, zamíchá a hned přidává rozšlehaná vajíčka a trochu olivového oleje a míchat a míchat, opatrně ale dost dlouho(3-5 min). Ještě mi dal jednu radu. Špagety pod 10 min vaření nekupovat :-).
Snad jsem trošku pomohl :-)

Marybar

12. 6. 2012 21:39

Pro Tomáše::yes::yes::yes::-KO

Tomáš

12. 6. 2012 21:07

Eliza: ono to není o papouškování, ona je kuchařina řemeslo, které je paradoxně víc o znalostech, než o samotném provedení (protože ty samotné kuchařské úkony jsou něco, co s patřičným know-how není nic těžkého)

Ad kečup: kečup je něco, co je fajn jako dresink, ale NEPATŘÍ to do vaření - to jsou jen proslulé zlozvyky, zažité na studentských kolejích, kdy se to přidává na pastu, jako laciná náhražka pořádné rajčatové omáčky. S čerstvou rajčatovou omáčkou se kečup nikdy nemůže měřit.

Eidam (zažitý, ne zcela správný výraz - správně má být EDAM, podle města původu Edam am Ijseelmeer) je holandský sýr. V italské kuchyni už z tohohle titulu nemá co pohledávat. V Itálii o něj na pizze ani na pastě nezavadíte - to jen české restaurace ho pořád cpou na pizzu místo mozzarely (protože ta holt stojí na 100g 1,5-3x tolik) nebo na těstoviny místo parmazánu, pecorina či dalších tradičních sýrů. :-/

Ad jednotlivé druhy sýrů: ok, tak já se vás zeptám třeba na quattro formaggi - umíte z hlavy vyjmenovat ty správné čtyři sýry? Já třeba ano. A ne, fakt to není - jako v podání českých restaurací - eidam, uzený eidam, niva a hermelín ...

Ad Carbonara: patří tam pancetta (dejemtomu kvalitní slanina, nemáme-li pancettu) žloutky, černý pepř, parmazán a špagety. Nic jiného. Žádná cibule, žádný česnek a už vůbec ne smetana - a ne protože to řekl Ital v televizi. Ale protože ono to jídlo má určitou logiku a historické souvislosti.

Jinými slovy: souhlasím s tím, že každý má mít názor, ale pokud má něco klasický složení a chcete to nazývat carbonara, tak tam jednoduše nepatří nic jiného.

Salát Caesar se taky správně nedělá s kuřetem a z ledového salátu, přestože o tomhle faktu asi tak 4/5 hospod, kde ho nabízejí neví ani ň ...

Eliza Eliza

10. 3. 2012 23:41

Mně vždycky zaručeně pobaví ty pohoršené komentáře rychlokvašených odborníků na italskou kuchyni...věčně se opakují a podle nachytaných televizních informací odsuzují kečup (přestože není kečup jako kečup, že...), jednotlivé druhy sýrů neznají, ovšem eidam podle nich neee...to je špatně, smetana v žádném případě, protože to jednou řekl Ridi v televizi...
Kdy už se tu lidi naučí mít a ctít svůj názor a ne jen papouškovat to, co jim diktuje někdo jiný...:-?

bartos4

10. 3. 2012 21:09

eraserhead: tak tohle je jeden z nejlepe komentovanym statusu jen tak dal :-)

eraserhead

27. 1. 2012 11:06

môžeš to nazvať Carbonara ale s tými surovinami čo si tam dala to Carbonara NIKDY nebude.
Pravdepodobne nechápeš čo ti chcú aj ostatný povedať a žiješ v predstave že keď si na škodu rapid dáš vzpínajíciho se koníka stane sa zo škodovky Ferrari.
Jedlo nemusí byť zlé, ale prečo ľudia pri všeobecne zmámych receptoch si tieto najskôr nepozrú na nete. Stačilo tomu dať iný názov.

zizala zizala (moderátorka)

6. 1. 2012 12:16

Dadula: Pokud uveřejníš recept na veřejný web, musíš počítat s tím, že někdo může mít připomínky ;-) Pokud jsou napsané slušně, tak proč ne :-)

Dadula Dadula

6. 1. 2012 12:09

Věřte nebo ne, mně je úplně jedno, jestli se Vám to líbí, či nikoliv. Mně to takhle chutná a nazdar. Vy si tam dávejte co chcete, klidně si na ně dojeďte do Itálie, ale pro mě je to výborné. A dělám to jen pro sebe, nikoliv pro Vás !

eva

23. 9. 2011 10:55

Nenazývejte, prosím, váš recept Carbonara! Pravou chuť a vůni jim dává sýr pecorino (tvrdý ovčí sýr), který se nastrouhaný smíchá s vejci a přidá se na závěr do špaget sundaných z plotny. Anglická ne, ale voňavá libová slanina panceta!, nikoli anglická slanina od řezníka! A co ta cibule?! Do vašeho receptu fakt už chybí přidat eidam! Pěkně po česku, hlavně ať je to levné, že? O kvalitě surovin, ze kterých vaří většina tzv. italských restaurací v Česku raději nemluvme. Kečupy, eidamy, špeky... Nazvěte si recept třeba Kamprdána, když originál, tak i název. Zkuste si sehnat Pancetu a Pecorino, nedávejte cibuli a vše s kvalitními špagetami, ochitnáte rozdíl! Hezký den.

ramona79 ramona79

23. 9. 2010 09:08

spaghetti alla Carbonara, miluju tohle jidlo. Určitě tam nedavam česnek a ne cela vejce:-D ale jen žloutky:yes: Tak ma vypadat prava Carbonara. Ale určitě tenhle recepz je vyborny, dělavam hodně často.

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: špagety carbonara špagety carbonara recept carbonara spagety carbonara recepty špagety carbonara originál recept na špagety carbonara recept špagety carbonara spagety carbonare carbonara špagety špagety karbonara špagety špageti carbonara spagety karbonare recepty na špagety carbonara spaghetti carbonara recepty špagety carbonara špagety alla carbonara recept na spagety carbonare špagety špageti carbonare

Suroviny: těstoviny špagety, slanina anglická, cibule, vejce, česnek, sůl, pepř, parmazán

TopRecepty.cz

Špagety Carbonara

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/r8jL