Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Míla

20. 3. 2016 14:55

Také už nepeču jiné houstičky. Jen jsem si ten recept trochu upravila: dávám 300ml mléka, 60g oleje, 15g sušeného droždí a drcený kmín(dávám ho do těsta protože nemám ráda jak odpadne z hotových houstiček), jinak vše podle původního receptu. Syn si je velmi oblíbil.

Petta79

7. 2. 2016 13:36

Housky jsou skvostné. Sice se mi povedly až na potřetí. Poprvé dostatečně nevykynuly, podruhé mi je na plechu zalehl kocour :-D, až na potřetí byly perfektní :-)
Jen doplním, že jsem dala lehce teplé mléko, mouku hladkou napůl s polohrubou a program na 1,5 hod. Těsto bylo nádherně vykynuté, krásně se s ním pracuje. Ihned jsem udělala housky, které jsem pak na plechu nechala ještě chvilku na kynout a poté cca 15 min. v troubě při 190°C i se vzduchem.
Přidávám bodík a palec :yes:

mtvrdikova mtvrdikova

21. 11. 2015 14:06

Hezké odpoledne, dnes jsem je upekla a jsou opravdu výborné, dělala jsem uzlíky a mizí jeden za druhým:-p:-p:-p

Bibinka Bibinka

16. 11. 2015 20:49

bara.it:Baruš, to jsem moc ráda a potěšilo mě to, já když je udělám, tak na druhý den už také není nic;-):-D

bara.it bara.it

16. 11. 2015 09:45

Jani, super dobré houstičky :-p jen se po nich zaprášilo :yes:120:yes:

Bibinka Bibinka

31. 10. 2015 09:44

Katka B: Katko, tak to mám radost, že u vás žemličky zdomácní ;-):yes:

Katka B Katka B

27. 10. 2015 20:17

Jsou luxusní. Zadělávala jsem je v ruce a musela jsem dávat více mléka. Fakt paráda, za tři dny jsem je pekla už 2x :-)

Bibinka Bibinka

3. 10. 2015 19:33

Michaela:Michaelko, to mám radost :yes:;-)

Michaela

2. 10. 2015 17:23

Nejlepší housky jaké jsme kdy jedli...těsto bylo krásné a dobře se s ním pracovalo.Už nikdy kupované housky :-p :yes::yes::yes::yes: :-))

Bibinka Bibinka

25. 2. 2015 22:48

snizkovaverca:Verčo, jsem ráda, že chutnaly a díky;-)

snizkovaverca

25. 2. 2015 18:24

tak jsem tyto houstičky pekla poprvé a jsou opravdu výborné.Dávám bodík:yes:

Bibinka Bibinka

18. 1. 2015 21:32

Chanellina35:jsem moc ráda, že chutnaly a máš je moc pěkné, díky!:yes:;-)

Chanellina35

18. 1. 2015 21:05

výborné (jen jsem přidala více tuku):-K

Bibinka Bibinka

15. 1. 2015 18:00

alus.s:´tak to je prima:yes:

alus.s

14. 1. 2015 23:29

Bibinka: tak ochutnáno a bodík je s určitostí zasloužený :yes: :yes: :yes:

1 2 3 4 5 6 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1