Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Bibinka Bibinka

11. 4. 2010 18:00

Plotno, dávám olej(tak 2 velké lžíce), nebo máslo;-)

plotna plotna

11. 4. 2010 16:36

Jaký dáváte tuk? děkuji:-*

scarlet

27. 3. 2010 19:59

Proč tak krásné neumím;-(, jen tiše a smutně závidím;-(;-(.;-):-p:-p:-8:-K:yes:

BILKOVAI BILKOVAI

26. 3. 2010 21:27

To je fakt nádhera:-O Já už má konečně od včerejška pekárnu z Lidlu :-) a první chlebíček se povedl. Receptík dávám do oblíbených. Akorát já určitě to mít tak krásné nebudu. Na "motání" jsem levá jak šavle:-S Za 19:yes:

HankaPu HankaPu

26. 3. 2010 20:53

Bibi,ty vypadají krásně:yes:už mám v oblíbených a určitě vyzkouším:yes: +

Bibinka Bibinka

26. 3. 2010 20:44

Jani73, moc si mě potěšila, že jste si pochutnali, to je pro mě ta nejlepší odměna:-! a máš je moc pěkný!Máš pravdu, naše babičky byly většinou doma a věnovali se žaludkům celé, většinou početné rodiny a dělaly to z láskou, proto mají úplné klenoty;-)

jana73

26. 3. 2010 20:12

Bibinko :-K, moc velká dobrota, ono od babiček bylo vždy všechno nejlepší:-* S těstem se moc dobře pracovalo, akorát jsem měla chvilku strach , že mě uteče z pekárny:-D Umotala jsem pletýnky a dětem moc chutnaly. Byly dobré i druhý den:-) Dovolila jsem si přidat fotky a samozřejmě bod:yes:

Bibinka Bibinka

10. 3. 2010 15:09

Carroll, jak píše Lusinda, v té pekárně se to těsto pouze zadělá, eventuálně se tam nechá vykynout, pak se těsto vyndá, upleteš housky, ještě to nechám půl hod.kynout a pak to strčím do trouby. Čas mi to nebere a můžu při tom dělat 1000 věcí najednou:-D Ta pekárna ti ty housky nezaplete, ani neupeče, jen chleba, ten jo:yes:i když já ho většinou taky peču v troubě. Stejně dobře se dají ty houstičky dělat v ruce.

Lusinda79

10. 3. 2010 12:56

Carrol v pekárně bys je stejně neupekla;-)

carroll carroll

10. 3. 2010 12:54

jéé škoda,že nemám pekárnu tak snad budou dobré v troubě :-S

carroll carroll

10. 3. 2010 12:53

Mnˇam dala bych si snad je někdy udělám...škoda,že to trvá dlouho :-(:-p:yes:

Bibinka Bibinka

9. 3. 2010 14:31

Jendo(neregistrovaný), děkuji za pochvalu, až se rdím:-*:-8

Jenda

9. 3. 2010 14:15

Co napsat?, ... MAS VYNIKAJICI RECEPTY!:yes::yes::yes: ... :-D3

Bibinka Bibinka

8. 3. 2010 22:54

Mirko, to se ti kluci montovali dobře, vždyť je máš moc pěkný;-) a já jsem ráda, že jsi je vyzkoušela a že chutnali.

mirca75 mirca75

8. 3. 2010 22:18

Bibinko:-)tak jsem si včera k obědu (polévka;-) upekla tvé žemličky a jsou moc dobré:-p.Měli jsme je dnes i na snídani a jdou jak na slano,tak i s marmeládou;-).Jen jsem 100 gramů mouky nahradila špaldovou,droždí jsem dala jen něco málo přes 20g a přidala jsem půl lžičky soli:-8.Ale musela jsem přidávat ještě dost tekutin:-O,ale asi mám žíznivější mouku.Posílám boďku a pár foteček.Jen se omlouvám,že nejsou tak pěkné jako tvoje,ale kluci se mi do motání dost montovali:-S;-).

1 18 19 20 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1