Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen (moderátorka)

7. 3. 2017 19:50

Bibinka: můžu? :-)

Veronika: určitě ano. Ke lžíci kvásku (asi 30 g) přidej 150-200 g mouky z předepsaného množství z receptu a 150-200 ml tekutiny. I když je v receptu použito jen mléko, zadělala bych to vodou, pak ji od množství mléka v receptu odečti ;-) Dobře to promíchej a nechej 10-12 hodin v teple místnosti vykvasit.
Pak přidej zbytek surovin a zadělej těsto.

Bibinka Bibinka

7. 3. 2017 19:19

Veronika: Veroniko, s tím nemám žádnou zkušenost. Že by to šlo, to určitě ano, ale kolik, to si netroufám říct, Dej otázku do diskuze a určitě ti některá kuchařinka, která má s tím zkušenost ti odpoví-pokud tě to tam nepustí, písni mi to sem a já to tam zadám.....;-)

Veronika

7. 3. 2017 17:18

Můžu použít špaldový kvásek a kolik,místo droždí ?

Dajda Dajda

16. 1. 2017 16:44

Bibinka: Určitě budu opakovat a přemýšlím o tom, že bych si upekla bledou várku do mrazáku.:-8

Bibinka Bibinka

16. 1. 2017 14:00

Dajda: Dajdo, to jsem moc ráda, že byly nakonec takové, jaké si je chtěla mít-super :yes:

Dajda Dajda

14. 1. 2017 09:16

Poslušně hlásím, že bylo upečeno dnes k snídani a zčásti už také snědeno. Bez pekárny a se sušeným droždím, prostě nápad po příliš brzkém probuzení. Dělala jsem houstičky i uzlíčky, ale moc mi to nešlo. Pečení všechno srovnalo a napravilo, takže vypadají stejně krásně jako ty na obrázku a určitě stejně dobře chutnají. Sobotní snídaně s pečivem čerstvě vytaženým z trouby neměla chybu. <3

Bibinka Bibinka

31. 12. 2016 16:35

Sarovka: To mě vážně těšííí a moc děkuji :yes:

Sarovka

31. 12. 2016 08:48

Jani, houstičky jsou oblíbené nejen v naší rodině, ale i u sousedů.:-K Takže ani dnešní den by se bez nich neobešel:yes: Děkuji za recept.:-K

Bibinka Bibinka

21. 10. 2016 09:53

hosta: Jituš nevadí mi to, když je to ku prospěchu věci, jen jsem nevěděla co konkrétně jsi opravila a jak jsem to tam měla já napsané. Jinak je to v pohodě:yes:

hosta hosta

21. 10. 2016 09:26

Bibinka: Bibi - já jen připsala slovo vykynuté, jak navrhovala Nadja - že "VYKYNUTÉ" těsto vyndáme na vál, aby nebyly další dotazy, doufám, že ti to nevadí:-)

Bibinka Bibinka

21. 10. 2016 09:24

cathleen: Ivi, tak jak vidím, Nadja děkuje Hostě za úpravu receptu, tak usuzuji, že ano ;-)

cathleen cathleen (moderátorka)

21. 10. 2016 09:20

Bibinka: Jani, název programu píšu velkým písmenem, to pak každého trkne, že nemyslím těsto jako takové :-)
Myslíš, že ti v tom recept někdo upravoval?:-O

Bibinka Bibinka

21. 10. 2016 09:17

Kočky, já už nevím, zda to tam takto bylo napsané, nebo je to nějak opravené, ale dáme těsto do pečky na program těsto a VYKYNUTÉ vyndáme na vál, uděláme housky a necháme je na plechu ještě pod utěrkou vykynout, že je jasné ne?:-O

Nadja Nadja

20. 10. 2016 17:35

hosta: Jituš, děkuji za úpravu. :-*

hosta hosta

20. 10. 2016 14:32

Nadja: máš pravdu, taky když jsem je dělala poprvé ručně jsem si nebyla podle textu jistá:-) - opravuji;-)

1 2 3 4 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1