Jablka oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, vykrojit, dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme krystal cukr, skořici, hřebíček a čtvrtky citronu, jehož dužinu ještě nakrojíme několika šikmými řezy.
Dáme na sporák, jak voda začne vřít odpočítáme 1 minutu a odstavme a vyjmeme kořeni a citron.
Mezi tím dáme do většího hrnce hrnek vody, hrnek mléka,špetku soli, ovesné vločky a 1/2 baličku skořicového cukru. Zamícháme a necháme ustát. Pak vybereme připadne osiny z vloček, které plavou na hladince a začneme vařit do zhoustnuti a pak ještě alespoň 3 minuty. To vše za intenzivního mícháni.
Pak i kaši odstavme z ohne a přendáme do ni všechna skoro vařená jablka - až na par menších kousku, které dáme zvlášť. Do hrnečku nabereme trochu vody z jablek, asi 2 cm ode dna vymačkáme do ni vyvařenou dužinu z citronu a zamícháme.
Lžičkou vybereme pecky a přidáme kousky jablek, ktere jsme dali zvlast. Vše promačkáme na jemnou kaši a vrátíme zpět do vody po jablcích. Tím vznikla chutná limonáda, kterou budeme podávat ke kaši.
Kaši s jablky rozdělíme do 4 polevkových misek, které plníme jen asi do poloviny. Necháme vychladnout.
Před podáváním kaši ozdobíme jogurtem smíchaným se šlehačkou a posypeme zbytkem skořicového cukru.
1 hrnek voda
1 hrnek mléko
2 ks cukr (skoricový)
špetka sůl
12 lžic vločky (ovesné)
1 lzice cukr
8 ks jablko
voda (na zalití jablek)
1 ks citron
kousek vanilka
6 ks hřebiček
200 ml jogurt
200 ml šlehacka
Aby bylinky neztratily vůni
Bylinky, které přidáváme do jídla, nadrobno krájíme nebo nasekáme teprve krátce před dokončením, aby neztratily své aroma.
Do omáčky je přidáváme, až ji rozmícháme, zahustíme a povaříme.