Díky kyselému prostředí dojde k chemické reakci, která zpomalí proces vaření. Brambory v pokrmech s kysaným zelím proto vařte vždy odděleně.
Kapustu uvaříme v osolené vodě do poloměkka a necháme ji dobře okapat. Pak ji ještě trochu vymačkáme
Květák uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Uvařený jej vyjmeme z vody a rozmixujeme s trochou vody
Připravíme si z mouky a másla světlou jíšku, přidáme trochu muškátového květu, soli, zalijeme hovězím
Karotky, brukev a brambory nakrájíme na malé kousky, květák rozebereme na růžičky. Rajčata, hrášek a
z čočky, můžeme dolít vodou na potřebné množství polévky Polévku dochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem,
Kapustu nakrájíme na nudličky, spaříme horkou vodou a vložíme do malého kastrůlku. Přidáme máslo, důkladně
Očištěné houby nakrájíme na tenké plátky a spolu s drobně nakrájeným česnekem orestujeme na rozehřátém
masa tvoříme lžičkou malé nočky a zaváříme je do polévky Nakonec drobně nakrájíme rajčata, přidáme je do polévky