Prémiový obsah ★★★★★ 55.3K čtenářů Přidat komentář

Domácí vánočka

1 h

Avatar of Kuchař Berda

Kuchař Berda

@petr-berda

Domácí vánočka

Příprava těsta

  1. Droždí rozdrobíme do misky a utřeme se čtyřmi lžícemi teplého mléka a lžičkou cukru. Tím nám vznikne kvásek.
  2. Kvásek necháme vzejít na teplém místě.
  3. Rozinky namočíme do rumu a necháme je tam pořádně nabobtnat a poté scedíme.
  4. Mandle spaříme, oloupeme a nahrubo nasekáme.
  5. Z mouky, vykynutého kvásku, krupicového cukru, mléka, žloutků, vanilkového cukru, špetky soli, citronové kůry, rozinek a 50 g mandlí uděláme těsto.
  6. Do něho přidáme rozpuštěné vlažné máslo.
  7. Důkladně zpracujeme, až vznikne vláčné tužší těsto.
  8. To necháme kynout na teplém místě 60 – 90 minut.
  9. Během kynutí těsto ještě nejméně dvakrát propracujeme.

Pletení vánočky

  1. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé upleteme jednu vánočku.
  2. Je dobré postupovat u každé vánočky takto: těsto rozdělíme na 10 bochánků, z nich vytvoříme 10 pramenů – válečků.
  3. První čtyři válečky spleteme a vytvoříme z nich základ vánočky.
  4. Poté spleteme další tři prameny a dáme je na spodní část.
  5. Tímto způsoben vytvoříme celou vánočku.
  6. Vrchní část je tvořena pouze jedním válečkem.
  7. Konce pramenů přitiskneme k sobě.
  8. Vánočky zpevníme špejlemi.
  9. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlemi.
  10. Vánočku necháme na plechu ještě 20 minut kynout.

Pečení

  1. Pečeme při 180 °C, asi 20 minut.
  2. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 20 minut.
  3. Po vychladnutí vánočku pocukrujeme a můžeme servírovat.
  • 40 g droždí
  • 400 ml vlažného mléko
  • 100 g cukr (krupice)
  • 100 g rozinky
  • 100 g mandle
  • 800 g mouka (hladká)
  • 8 žloutky
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • špetka sůl
  • 1 lžíce citrónová kůra
  • 200 g máslo
  • rum
  • 1 vejce (na potření)
  • cukr (moučka) na posypání

Šťavnaté steaky

Vepřové i hovězí steaky solíme vždy téměř před koncem přípravy, nikdy ne na začátku.

Maso by ztratilo mnoho vody, bylo by vyschlé a ne šťavnaté.

Vánočka z domácí pekárny
11.1K
2
75
jardagurman
★★★★★

Vánočka z domácí pekárny

Všechny suroviny krom rozinek a mandlí vložíme do pekárny, kterou nastavíme na základní program. Program

Domácí vánočka s mandlemi
1.3K
Redakce Recepty.eu
★★★

Domácí vánočka s mandlemi

Do mísy nasypeme prosátou mouku, oba cukry, 3 žloutky, rozehřáté vlažné máslo, špetku soli, citronovou

Vánočka
4.4K
Redakce Recepty.eu
★★★

Vánočka

položíme na cop ze tří pramenů a konce založíme pod vánočku Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme celými

Máslová Vánočka
532
Redakce Recepty.eu
★★★

Máslová Vánočka

Vánočku před pečením necháme znovu dostatečně a dlouze

Mandlová vánočka
115
anet.ruzicka

Mandlová vánočka

Takto připravenou Vánočku přikryjeme utěrkou a dáme Nakonec vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme

Babiččina vánočka
262
nikolka

Babiččina vánočka

Poté rozdělíme na tolik částí, z kolika chceme vánočku

Stříhaná vánočka
455
kuchtikverca

Stříhaná vánočka

Hotovou vánočku pocukrujeme, necháme zchladnout a podáváme

DIA Vánočka
1.1K
jardagurman
★★★

DIA Vánočka

Poté smotáme vánočku nebo jen vytvoříme mazanec.

Středočeská vánočka
646
redakceTerka
★★★

Středočeská vánočka

Vánočku potřeme směsí žloutku a mléka.

Velikonoční vánočky
194
nikolka

Velikonoční vánočky

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme celými

Vánočka
13.9K
Kuchař Berda

Vánočka II.

Zapletenou vánočku potřeme bílkem, posypeme mandlemi Návod na pletení vánočky ze šesti pramenů: Označíme

Vánočka s ovocem
3.9K
Redakce Recepty.eu
★★★

Vánočka s ovocem

Z válečků spleteme vánočku, kterou dáme na plech vyložený