Prémiový obsah ★★★ 35.9K čtenářů Přidat komentář

Krkonošské kyselo

Kyselo bývalo v Krkonoších postní jídlo, ale bylo tak dobré, že si ho horalé dopřávali pořád. I třikrát denně celý týden. Rozšířilo se po celé zemi, ale s opravdovým kváskem ho dnes umí málokdo. zkuste ho, třeba se z vás stanou horali.

1 h 15 m

Avatar of Kuchař Berda

Kuchař Berda

@petr-berda

Krkonošské kyselo

  1. Předem namočené hřiby propláchneme a dáme vařit s novým kořením, kmínem a bobkovým listem.
  2. Osolíme.Brambory uvaříme ve slupce.
  3. Když jsou hřiby uvařené, zahustíme je ve vodě do hladka rozmíchaným kváskem.
  4. Na másle osmažíme cibuli, pak přidáme vajíčka.
  5. Na talíř nakrájíme uvařené a oloupané brambory, zalijeme kyselem, ozdobíme smaženými vejci na másle a na cibulce.
  6. Můžeme ještě přelít rozpuštěným máslem.

Tip

  1. Jak udělat kvásek na kyselo?
  2. Ve 400 ml vody rozmícháme 50 g droždí, 10 lžic žitné mouky a kousek chlebové kůrky. Necháme zkvasit 24 hodin na teplém místě. Chlebový kvásek dodává polévce zvláštní chuť a kyselost.
  • 2 hrst hřiby (sušené)
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín
  • sůl
  • brambory
  • chlebový kvásek
  • máslo
  • cibule
  • 4 ks vejce

Uchovávání vajec

Vejce uchováváme vždy špičkou dolů, aby žloutek ležel na bílku a ne ve vzduchové bublině.

Krkonošské kyselo
968
redakceTerka
★★★

Krkonošské kyselo

Den předem si namočíme houby do vody. Do velkého hrnce nalijeme 2 litry vody, přidáme kvásek, brambory

Krkonošské kyselo s koprem
568
tetalenka

Krkonošské kyselo s koprem

Den předem si namočíme houby do vody. Do velkého hrnce nalijeme 2 litry vody, přidáme kvásek, brambory

Krkonošské kyselo s houbami
2.3K
Redakce Recepty.eu

Krkonošské kyselo s houbami

Kvásek dáme do misky, přidáme trochu vody a rozmícháme kvásek, aby v něm nebyly hrudky. Očištěné houby

Krkonošská kulajda
9.8K
1
kuchtikverca
★★★★

Krkonošská kulajda

Houby očistíme a nakrájíme je na kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostečky společně s houbami

Krkonošská zelňačka
3.2K
jardagurman
★★★

Krkonošská zelňačka

Na troše sádla si zesklovatíme cibulku, přidáme kysané zelí, podlijeme a dusíme doměkka. Přidáme na kostičky

Krkonošský hubník
2.4K
janapozarova

Krkonošský hubník

Houby podusíme na másle, osolíme a okořeníme. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme rohlíky, houby, česnek

Krkonošský hubník
15.2K
Kuchař Berda
★★★

Krkonošský hubník

Sušené houby namočíme na hodinu do studené vody. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na pánvi

Krkonošské kyselo
2.3K
1
Toprecepty
★★★★

Krkonošské kyselo

Kyselo musí být husté. Na talíř si dáme brambory, vajíčko a zalijeme kyselem

Krkonošské kyselo
11
1
Recepty.cz
★★★

Krkonošské kyselo

Do studené vody dát na 20-30 minut namočit houby a kmín. Mezitím nakrájet brambory, pak to dát k houbám

Krkonošské kyselo
1.2K
1
Recepty.cz
★★★★

Krkonošské kyselo

Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub. Houby

Krkonošské kyselo
129
Apetit Online
★★★

Krkonošské kyselo

Tip: Protože bylo kyselo jídlem chudých tradicionalisté

Krkonošské kyselo
754
Prima Fresh
★★★★

Krkonošské kyselo

Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát.,Oloupané brambory