4.2K čtenářů Přidat komentář

Moravský zeleninový nákyp

1 h 30 m

Avatar of Kuchař Berda

Kuchař Berda

@petr-berda

Moravský zeleninový nákyp

  1. Lilky zbavíme stonků, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.
  2. Důkladně osolíme a asi po 10 minutách opláchneme pod studenou vodou.
  3. Brambory oloupeme a nakrájíme je na tenké plátky.
  4. Cuketu omyjeme, zbavíme konců a oloupeme, rajčata rovněž omyjeme, nakrájíme na kolečka a odstraníme stopky.
  5. Hrášek scedíme přes cedník, propereme studenou vodou a necháme okapat.
  6. Hrášek najemno nasekáme, dozlatova osmahneme na tuku a necháme mírně vychladnout.
  7. Zapékací mísu vymažeme máslem a navrstvíme do ní připravenou zeleninu, cibuli a brambory.
  8. Na bešamelovou omáčku rozehřejeme zbylý omastek, přidáme mouku a dozlatova podusíme.
  9. Postupně přiléváme mléko, krátce povaříme a pak při mírné teplotě za stálého míchání 10 minut vaříme.
  10. Ochutíme tymiánem, rozmarýnem, oregánem, pepřem a solí.
  11. Nákyp přelijeme bešamelovou omáčkou, posypeme strouhankou a nastrouhaným sýrem.
  12. Pak zapékáme v troubě předehřáté na 180 °C cca 35 minut.
  • 600 g brambor vařených ve slupce
  • 2 cukety
  • 4 rajčata
  • 2 lilky
  • sůl
  • konzerva hrášek
  • 2 cibule
  • 4 lžíce máslo
  • 2 lžíce mouka
  • tymián
  • rozmarýn
  • oregáno
  • mletý pepř
  • 3 lžíce sfrouhanky
  • sýr (strouhaný)

Čištění rychlovarné konvice

Rychlovarnou konvici vyčistíme velmi jednoduše.

Stačí do ní nalít ocet a nechat ho několik minut (cca 10 - 20) působit.

Spirála by měla být celá ponořená.

Pak stačí konvici důkladně opláchnout horkou vodou a jednou v ní převařit čistou vodu.

Zeleninový nákyp s chorizem
33
redakceTerka
★★★

Zeleninový nákyp s chorizem

Omyté brambory uvaříme doměkka. Poté oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli, papriku a cuketu očistíme

Výborný zeleninový nákyp
2.5K
1
janapozarova

Výborný zeleninový nákyp

Zeleninu si povaříme v osolené vodě, aby byla napůl měkká. Salám nakrájíme, sýr nastrouháme, smícháme

Francouzský zeleninový nákyp
8.5K
Kuchař Berda

Francouzský zeleninový nákyp

Zbylý salám nakrájíme na proužky a nasypeme na nákyp Sýr nakrájíme na kostičky a nasypeme ho na nákyp, přelijeme

Babiččin zeleninový nákyp
12.9K
Kuchař Berda
★★★

Babiččin zeleninový nákyp

Nákyp pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 -

Moravský vrabec s moravským zelím
5.7K
Redakce Recepty.eu
★★★

Moravský vrabec s moravským zelím

Větší kostky vepřového masa promícháme s prolisovaným česnekem, solí, kmínem a nahrubo nakrájenými dvěma

Španělský zeleninový nákyp s chorizem
1.3K
janapozarova

Španělský zeleninový nákyp s chorizem

Brambory si uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na kostičky, papriku

Zeleninový nákyp s uzeným masem
6.8K
Kuchař Berda
★★★

Zeleninový nákyp s uzeným masem

Zeleninu očistíme, uvaříme v osolené vodě doměkka, květák rozebereme na růžičky, hrášek necháme okapat

Zeleninový nákyp s vepřovým masem
5.2K
Kuchař Berda
★★★

Zeleninový nákyp s vepřovým masem

Očištěnou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka, květák rozebereme na růžičky, ostatní zeleninu drobně

Moravský lák
194
redakceTerka

Moravský lák

Vše spaříme a necháme vychladnout. Okurky zavařujeme spolu s 5 zrnky pepře, 3 kuličkami nového koření

MORAVSKÉ JITRNICEE
393
honza

MORAVSKÉ JITRNICEE

Střeva si buďto dobře vypereme nebo si koupíme na jatkách (u řezníka) a nařežeme je cca na 30 cm a zašpejlujeme

Moravský vrabec
1.6K
jardagurman
★★★★

Moravský vrabec

Maso nakrájíme na stejnoměrné kusy, osolíme, okořeníme kmínem a potřeme prolisovaným česnekem. Do pekáče

Moravské jitrnice
1.2K
nikolka
★★★

Moravské jitrnice

Vepřové maso uvaříme v osolené vodě s pepřem do měkka. Poté koření vyjmeme a maso a vnitřnosti i s kůžemi