Do doby, než jej znovu zveřejní, vám nabízíme několik podobných receptů.
Připravte si žitný chlebový kvásek (ideálně několik dní předem). Uvařte brambory ve slupce. Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte cca 30 minut... více o Kyselo z chlebového kvásku s hlívou ústřičnou
Kvásek rozmíchejte v hrnku vlažné vody, nejlépe večer předem. Houby zalijte v misce teplou vodou. Než nasáknou, uvařte ve slupce brambory, slijte je a... více o Krkonošské kyselo
Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub. Houby nasekáme nadrobno a přidáme k vývaru.... více o Krkonošské kyselo
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky a dáme do mísy, kam přidáme zázvor, česnek, hřebíček, skořici a chilli. Vše promícháme se lžící oleje a necháme... více o Nakládané masové kostky dušené na cibuli
V kastrolu rozehřejte olej a 2 minuty poduste rozpůlené cibulky a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou karotku, 2 minuty... více o Nakládané karotky
Čočku vařím bez namáčení, vaříme ji sice trošku déle, ale do hodiny máte hotovo. Vaříme do změknutí, v průběhu vaření doléváme vodu, aby byla čočka... více o Čočka na kyselo s vejcem
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k... více o Čočka na kyselo po našem
Papriky omyjeme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, feferony nebo kozí (beraní) rohy necháme celé, se stopkou. Zhruba 250 gramů paprik, feferon... dáme do... více o Nakládané papriky, kozí rohy, feferony - nejen na gril
1. Z fazolek odkrojíme stopky a špičky, odstraníme nitě, dobře omyjeme a postupně vkládáme do vařící osolené a okyselené vody. 2. Vaříme do změknutí 5... více o Nakládané fazolové lusky
Posekejte stroužky česneku, do rendlíku nalijte olivový olej, vodu a citrónovou šťávu. Přidejte česnek, kuličky pepře, 1 bobkový list a tymián. Poté... více o TAPAS: nakládané žampióny
Na másle s olejem orestujeme nastrouhanou mrkev s celerem, kterou pak zaprášíme moukou, přidáme česnek a pokrájené maso nebo uzeninu, pokrájené... více o Čočková polévka ze zbylé čočky na kyselo
Maso pokrájíme na nudličky a dáme do mísy. Fenykl očistíme, pokrájíme na nudličky a přidáme k masu s nasekaným česnekem, vše zalijeme lžící oleje,... více o Česnekovo-fenyklové nakládané nudličky
Kraličí maso uvaříme spolu s kořením, obereme a pokrájíme na menší kousky. Vývar přecedíme a dáme do něj povařit na kolečka nakrájenou zeleninu a na... více o Králičí kyselo Dočík
Na oleji zesklovatíme cibulku, vylejeme na ni fazole a vodu, přisolíme dle chuti a přidáme bobkový list. Přivedeme k varu a vaříme cca 10 minutek.... více o BLESKOVÁ fazole na kyselo - vynikající
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance a nakonec v rozšlehaných vejcích. Ihned smažíme v rozpáleném oleji z obou... více o Česnekové řízky nakládané ve vývaru
Přichystáme si čistou sklenici se šroubovacím uzávěrem, na dno naskládáme trošku kopru a hříbky. Přisypeme dle chuti sůl, pepř, kmín, naskládáme... více o Houby nakládané v oleji na koprové peřince
1. Vykrájíme z masa šlachy a nakrájíme ho na kostičky. 2. Vložíme do misky osolíme a přidáme vybrané koření. 3. Vložíme do lednice a necháme to tam... více o Nakládané maso na pánvi
Rybu nakrájejte na kostičky a rozložte na talíři tak, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly. Vše zalijte čerstvě vymačkanou šťávou z limetek. Osolte,... více o Ceviche, ryby marinované v citrusové šťávě
Všechny přísady smícháme v míse. Maso naklepeme a vložíme do připravené marinády. Vložíme do lednice nejlépe na 24 hodin. Možno marinovat i kratší... více o Nakládané maso
Cibuli oloupeme, drobně pokrájíme a na trošce olivového oleje osmažíme. Uzené maso pokrájíme na kostičky, přidáme k cibuli a také opečeme, ke konci... více o Čočka na kyselo - salát
Houby očistíme, pokrájíme a dáme do hrnce s vodou krátce povařit. Pak scedíme. Zralá rajčata přepůlíme, dáme je do hrnce a za občasného míchání dusíme... více o Houby v rajčatech - nakládané
V hrnci rozpálíme olej a osmahneme cibulku do sklovata. Přidáme fazolky a krátce orestujeme. Podlijeme troškou vody, přidáme ocet a cukr a dusíme do... více o Fazolky na kyselo
Fazole si namočíme na 2 hodiny do studené vody (1 litr) s kořením, pak je uvaříme do měkka, před koncem vaření je osolíme. K fazolím přidáme mouku s... více o Fazolová polévka na kyselo
Na másle uděláme z mouky jíšku, zalijeme vodou a přidáme oloupané, umyté brambory nakrájené na větší kousky, nové koření, bobkový list, sůl a vegetu ... více o Brambory na kyselo III.
Nakrájíme filety s obou ryb na kostičky a osolíme a okořeníme kořením na ryby a dáme do římského hrnce. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a... více o Ryby na zelenině
Brusinky zasypejte v širokém kastrolu cukrem a nechte přes noc stát. Druhý den k nim přidejte citron nakrájený na kolečka a za stálého promíchávání je... více o Nakládané brusinky
Zelí nastrouháme na jemno, přidáme všechny přísady, promícháme a necháme 12 až 24 hod, stát. Dáme do sklenic (volně, nepěchujeme) i se šťávou, kterou... více o Nakládané zelí do sklenic
Olomoucké tvarůžky i s obalem dáme do uzavíratelné sklenice (kompotové) a zalijeme pivem. Tři dny necháme postát na kuchyňské lince, až se tvarůžky... více o Nakládané tvarůžky v pivu
Do více osolené vody dáme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno pokrájenou cibuli. (brambor dáme podle množství strávníků a velikosti hrnce) Při... více o Hradecké kyselo
Na nálev smícháme ve velké míse všechny uvedené suroviny. Sýry pokrájíme na kostky a opatrně "přehodíme v nálevu". Přendáme do zavařovací sklenice s... více o Nakládané sýry - směs
Houby povařím asi 45 minut ve vodě (vody takové množství, aby byly ponořené, ovšem aby se nedusily), přidám špetku drceného kmínu. Po uplynutí doby... více o Houbové kyselo
Fazolkám odkrojíme konce a v osolené vodě je asi 8 min. povaříme. Scedíme a ihned propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na dílky a s 500 ml... více o Nakládané fazolky na kyselo
Houby den předem namočíme, druhý den uvaříme s kmínem v téže vodě, ve které byly namočeny. Ze sádla a mouky připravíme světlejší jíšku. Rozmícháme s... více o Moje kyselo
Do 5 litrové sklenice vrstvíme zelí a ryby, zalijeme nálevem. Přidáme 5 zrnek celého pepře, 5 zrnek nového koření a 1 bobkový list. Ryby očistíme,... více o Nakládané ryby
Ryby očistíme a zbavíme hlavy a ploutví, naporcujeme na filety bez páteře. Příprava láku: do 2 l vody nalijeme 1/2 l octa, vsypeme deko a 3 lžíce... více o Rybí salát z cejnů a bílé ryby
Fazolky nakrájíme na 3 cm kousky a společně s pepřem, bobkovým listem a solí uvaříme do poloměkka. Potom přidáme na kostky nakrájené brambory a... více o Fazolková polévka na kyselo
Do vody dáme na kostky nakrájený chléb a vaříme se solí, kmínem, kořenovou zeleninou a předem namočenými houbami. Na pánvičce necháme zesklovatět... více o Kyselo (polévka)
Nejprve uvaříme nálev - koření kromě zázvoru, bobkového listu a soli utlučeme v hmoždíři. Vodu a ocet přivedeme k varu, přidáme koření a sladidlo - to... více o Nakládané masové koule
Feferonkám odřízneme stopku a vydlabeme semínka. Spařené rozinky necháme okapat a naplníme je do feferonek. Připravíme nálev - všechny ingredience... více o Nakládané feferonky s rozinkami
Do rendlíku dáme vařit vodu s octem. Do vroucí vody opatrně rozklepneme jedno vejce po druhém. Vždy počkáme, až se bílek kolem žloutku dokonale srazí,... více o Vejce na kyselo
Kapie střední velikosti seřízneme ve vzdálenosti 0,5 centimetru od stopky a jádřince odstraníme. Papriky ovaříme v osolené vodu po dobu 1-2 minuty,... více o Nakládané plněné papriky po Ázerbájdžánsku
Do 3 litrů vody přidáme, oloupané a rozpůlené cibule, sůl, celé koření, vše pomalu převaříme, potřebujeme získat chuť ze všech surovin, proto pomalé... více o Nakládané pečené vepřové koleno
Vejce našleháme a postupně přidáváme hořčici, sojovou omáčku, worchestr, papriku, kukuřičný škrob, utřený česnek a sůl vše pořádně promícháme. Kuřecí... více o Nakládané řízky
Chléb necháme rozvařit v přiměřeném množství vody. Rozmixujeme. Přidáme nadrobno nakrájené brambory, houby a doplníme vodou a přidáme koření. Na pánvi... více o Zlínské kyselo
Houby nakrájíme a dáme vařit. Když dosáhnou bodu varu, scedíme je a dáme zpět do hrnce, znovu vařit. To opakujeme 3x. Nakonec scezené houby nandáme do... více o Houby na kyselo bez zavařování
Vše svaříme. Omyté feferonky naskládáme do sklenic a zalijeme studeným nálevem. Zavaříme 20 min. na 85 °C.... více o Nakládané feferonky (kozí rohy)
Buřty a cibuli oloupeme a nekrájíme na kolečka. Papriky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Ocet svaříme s vodou a pivem, přidáme sůl, cukr a koření... více o Pikantní nakládané buřty
Čočku namočíme, uvaříme se solí, bujónem, vegetou a jedním bobkovým listem (stačí malý, hodně provoní). Až je hotová, vycedíme přebytečnou vodu a... více o Čočkový salát na kyselo
Sýr nakrájíme na kostky, zasypeme paprikou, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olejem a pořádně promícháme. Dáme do misky, uzavřeme a... více o Nakládané sýrové kostky
Do dvou půllitrových sklenic naskládáme na střídačku na hrubo nakrájenou cibuli, kolečka tvarůžku a za každým druhým kolečkem vložíme 1/2 feferonky.... více o Nakládané olomoucké tvarůžky