Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyOpilá piškotová roláda s polevou z višní a griotky
Albert logoAlbert logo
  • Opilá piškotová roláda s polevou z višní a griotky
Opilá piškotová roláda s polevou z višní a griotky

Opilá piškotová roláda s polevou z višní a griotky

Vypadá, že bude složitá. Ale přitom je stejně jednoduchá jako nadýchaná. Piškotová roláda je sen každého odpoledního čaje. Nechte se zlákat. Najděte si chvíli klidu, ať si můžete tento lahodný zákusek náležitě vychutnat. Dobrou chuť.
Náročné
46-60 minut
4/5
Česká
Dezert

Ingredience8 porcí

8 porcí
  • Cukr krupicový 240 g
  • Vejce 6 ks
  • Čokoláda bílá 200 g
  • Mouka hladká 80 g
  • Višně 300 g
  • Zakysaná smetana 200 g
  • Griotka 3 plž
  • Třešně
  • Cukr moučkový
  • Cukr krupicový 240 g
  • Vejce 6 ks
  • Čokoláda bílá 200 g
  • Mouka hladká 80 g
  • Višně 300 g
  • Zakysaná smetana 200 g
  • Griotka 3 plž
  • Třešně
  • Cukr moučkový

Příprava

1
Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Rozdělte 6 vajec na bílky a žloutky. Bílky dejte šlehat do polotuha a poté k nim za stálého šlehání přisypte 140 g krupicového cukru. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý a tuhý sníh.
3
V menší misce prošlehejte vidličkou žloutky a zašlehejte je do sněhu. Nakonec vmíchejte opatrně 80 g prosáté hladké mouky.
4
Plech vyložte pečicím papírem a naneste těsto. Rozetřete ho na vrstvu přibližně 1 cm vysokou.
5
Vložte do trouby a pečte 7–10 minut dorůžova. Vyjměte z trouby a ještě horký plát položte na navlhčenou utěrku.
6
I s pečicím papírem stočte do ruličky a nechte vychladnout.
7
Do kastrůlku dejte trochu vody a uveďte do mírného varu. Do nerezové nebo skleněné misky nalámejte 200 g bílé čokolády a nechte ji nad párou rozpustit. Nechte poté vychladnout a smíchejte s 20 g zakysané smetany.
8
Rozbalte piškotový plát a potřete krémem. Stočte, ale již bez papíru.
9
Na višňovou polevu dejte do kastrůlku 300 g vypeckovaných višní, 100 g cukru a 3 lžíce griotky. Promíchejte a zalijte 100 ml vody.
10
Vařte do zhoustnutí a nechte vychladit.
11
Roládu posypte moučkovým cukrem, pak ji můžete nakrájet na porce a servírovat. Buďto ji můžete višňovou polevou lehce přelít, nebo ji podávat na straně v malé mističce.
1
Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Rozdělte 6 vajec na bílky a žloutky. Bílky dejte šlehat do polotuha a poté k nim za stálého šlehání přisypte 140 g krupicového cukru. Šlehejte, dokud nevznikne lesklý a tuhý sníh.
3
V menší misce prošlehejte vidličkou žloutky a zašlehejte je do sněhu. Nakonec vmíchejte opatrně 80 g prosáté hladké mouky.
4
Plech vyložte pečicím papírem a naneste těsto. Rozetřete ho na vrstvu přibližně 1 cm vysokou.
5
Vložte do trouby a pečte 7–10 minut dorůžova. Vyjměte z trouby a ještě horký plát položte na navlhčenou utěrku.
6
I s pečicím papírem stočte do ruličky a nechte vychladnout.
7
Do kastrůlku dejte trochu vody a uveďte do mírného varu. Do nerezové nebo skleněné misky nalámejte 200 g bílé čokolády a nechte ji nad párou rozpustit. Nechte poté vychladnout a smíchejte s 20 g zakysané smetany.
8
Rozbalte piškotový plát a potřete krémem. Stočte, ale již bez papíru.
9
Na višňovou polevu dejte do kastrůlku 300 g vypeckovaných višní, 100 g cukru a 3 lžíce griotky. Promíchejte a zalijte 100 ml vody.
10
Vařte do zhoustnutí a nechte vychladit.
11
Roládu posypte moučkovým cukrem, pak ji můžete nakrájet na porce a servírovat. Buďto ji můžete višňovou polevou lehce přelít, nebo ji podávat na straně v malé mističce.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Jak udělat recept zdravější
    Část mouky můžete nahradit moukou pohankovou. Bílá čokoláda by měla být co nejkvalitnější, proto se dívejte na její složení. Důležitý je obsah kakaového másla. Ten by měl být co nejvyšší. Cukr ve višňové polevě nahraďte čekankovým sirupem.
  • Co byste o višních měli vědět
    Višně mají podobné nutriční složení jako třešně. Jsou ale kyselejší a jejich chuť je intenzivnější. Obsahují hodně draslíku, který může mít pozitivní vliv na krevní tlak.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 27.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 4 dny

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 4 dny

Od 27.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 4 dny

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.