Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKaramelový dort
Albert logoAlbert logo
  • Karamelový dort
Karamelový dort

Karamelový dort

Náročné
Více než 60 minut
4/5
Oslava
Dezert

Ingredience12 porcí

12 porcí
  • Máslo 1025 g
  • Cukr krupicový 540 g
  • Javorový sirup 180 ml
  • Vejce 7 ks
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Mouka hladká 560 g
  • Cukr třtinový 200 g
  • Mléko 80 ml
  • Kypřící prášek 3,5 člž
  • Čokoláda hořká 150 g
  • Olej slunečnicový 2 člž
  • Smetana na vaření 250 ml
  • Máslo 1025 g
  • Cukr krupicový 540 g
  • Javorový sirup 180 ml
  • Vejce 7 ks
  • Cukr vanilkový 1 ks
  • Mouka hladká 560 g
  • Cukr třtinový 200 g
  • Mléko 80 ml
  • Kypřící prášek 3,5 člž
  • Čokoláda hořká 150 g
  • Olej slunečnicový 2 člž
  • Smetana na vaření 250 ml

Příprava

1
Předehřejte troubu na 160 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem.
2
Javorový sirup, 525 g másla a všechny druhy cukru (stranou si nechte 440 g) dejte do misky a vyšlehejte elektrickými metlami na hladký krém. Potom postupně, jedno po druhém, zašlehejte vejce. Přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, přilijte mléko a pořádně promíchejte. Těsto rozlijte do připravených forem a pečte asi 1 hodinu 20 minut, zapíchnutá špejle by měla vyjít úplně čistá. Hotové korpusy nechte 10 minut chladnout ve formě, potom je přesuňte k dochladnutí na mřížku.
3
Mezitím připravte krém. Do hrnce nasypte zbylých 440 g cukru a zalijte ho 250 ml vody. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte 13–15 minut bez míchání na zlatý karamel (pokud máte kuchyňský teploměr, teplota by měla dosáhnout 172 °C). Karamel stáhněte z ohně a tenkým pramínkem do něj vlijte smetanu. Rendlík vraťte na nízký plamen a vymíchejte dohladka. Smetanový karamel přelijte do misky a nechte úplně vychladnout.
4
Změklých 500 g másla našlehejte elektrickými metlami na hladký nadýchaný krém. Přidejte vychlazený smetanový karamel a znovu prošlehejte.
5
Každý dortový korpus podélně rozpulte. Spodní vrstvu položte na prkénko nebo servírovací talíř a potřete ho krémem. Na něj položte další korpus, opět ho potřete krémem a stejným způsobem vytvořte další vrstvy. Zbývajícím krémem potřete vršek dortu a boky. Dort nechte aspoň 3 hodiny chladit.
6
Čokoládu s olejem dejte do ohnivzdorné mísy a ve vodní lázni ji rozpusťte. Polevu přelijte na dort a nechte ji stéct i na boky. Před podáváním ještě aspoň hodinu chlaďte.
1
Předehřejte troubu na 160 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem.
2
Javorový sirup, 525 g másla a všechny druhy cukru (stranou si nechte 440 g) dejte do misky a vyšlehejte elektrickými metlami na hladký krém. Potom postupně, jedno po druhém, zašlehejte vejce. Přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, přilijte mléko a pořádně promíchejte. Těsto rozlijte do připravených forem a pečte asi 1 hodinu 20 minut, zapíchnutá špejle by měla vyjít úplně čistá. Hotové korpusy nechte 10 minut chladnout ve formě, potom je přesuňte k dochladnutí na mřížku.
3
Mezitím připravte krém. Do hrnce nasypte zbylých 440 g cukru a zalijte ho 250 ml vody. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte 13–15 minut bez míchání na zlatý karamel (pokud máte kuchyňský teploměr, teplota by měla dosáhnout 172 °C). Karamel stáhněte z ohně a tenkým pramínkem do něj vlijte smetanu. Rendlík vraťte na nízký plamen a vymíchejte dohladka. Smetanový karamel přelijte do misky a nechte úplně vychladnout.
4
Změklých 500 g másla našlehejte elektrickými metlami na hladký nadýchaný krém. Přidejte vychlazený smetanový karamel a znovu prošlehejte.
5
Každý dortový korpus podélně rozpulte. Spodní vrstvu položte na prkénko nebo servírovací talíř a potřete ho krémem. Na něj položte další korpus, opět ho potřete krémem a stejným způsobem vytvořte další vrstvy. Zbývajícím krémem potřete vršek dortu a boky. Dort nechte aspoň 3 hodiny chladit.
6
Čokoládu s olejem dejte do ohnivzdorné mísy a ve vodní lázni ji rozpusťte. Polevu přelijte na dort a nechte ji stéct i na boky. Před podáváním ještě aspoň hodinu chlaďte.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 7 dní

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě 21 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Platný ještě 7 dní

Od 17.04.2024 do 23.04.2024

Platný ještě 21 dní

Od 17.04.2024 do 07.05.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.