Příprava
-
1.
Pohankovou mouku dáme do větší nádoby a přelijeme ji horkou osolenou vodou. Vše dobře promícháme a necháme odležet.
-
2.
Náplň: scezený tvaroh přepasírujeme, přidáme smetanu, vejce, sůl, Podravku a vše dobře promícháme.
-
3.
Vychladnuté těsto položíme na desku pomoučenou bílou moukou. Těsto rozdělíme na dva díly a každý díl vyválíme na 0,5 cm silné pláty. Po těstě rozetřeme náplň z tvarohu a vše posypeme strouhankou.
-
4.
Těsto pevně zavineme do štrúdlu. Oba štrúdly vložíme do vlhkých ubrousků posypaných strouhankou. Štrúdly zavineme do ubrousků a zavážeme nití.
-
5.
Na 30 minut vložíme vařit do vroucí osolené vody. Po vytažení z horké lázně odstraníme ubrousky, necháme chvíli vychladnout, nakrájíme na kolečka a ty pak přelijeme strouhankou opečenou na másle.
Servírování
Štrúdl podáváme jako samostatný chod či jako přílohu. Příjemně vás překvapí, když ho posypete cukrem.
Rada
Poměr mouky a vody je různý, závisí od způsobu mletí mouky. U hrubě mleté mouky je poměr 350 g mouky a 600 ml vody.