Staňte se našimi fanoušky na:

Vánoční perníčky*

Autor receptu: JIHOR (462 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

POLÉVANÉ - asi 48 kousků 125g medu, 60g cukru, 50g másla, lžička kypřícího prášku, lžíce mléka, 250g hl.mouky, po 2 lžičkách mletého zázvoru a skořice, 1/2 lžičky tlučeného hřebíčku, špetka tlučeného anýzu, 50g oranžátu, po 30g tmavé a bílé čokolády Med smícháme s cukrem a máslem. Při nízké teplotě a za stálého míchání ohříváme, pokud se cukr nerozpustí. Směs necháme trochu vychladnout. Mouku smícháme s kořením a s kypřidlem zapravíme do medové směsi. Oranžát nasekáme a vmícháme do těsta. Těsto uložíme přes noc na chladné místo. Šest kulatých formiček Ø 10 cm naplníme 15 mm vysokou vrstvou těsta. Pečeme 15-18 minut na 180°C, vyndáme a vyklopíme. Bílou i tmavou čokoládu nasekáme a každou zvlášť rozpustíme v horké vodní lázni. Každé upečené kolečko nakrájíme ještě teplé na 8 trojúhelníčků. Polovinu namáčíme do tmavé čokolády a druhou polovinu do bílé, necháme ztuhnout. Zbylou rozpuštěnou čokoládou ozdobíme perníčky - tmavé bílou a bílé tmavou. MEDOVÉ 700g polohrubé mouky, 400g cukru krupice, 100g medu, 1,5 lžičky jedlé sody, 5 vajec, na ozdobu oříšky, mandle nebo kandované ovoce, 2 lžičky Mixu na perník Smícháme mouku, prdopeč, cukr a 1/2 sáčku Mix na medový perník, přidáme 4 vejce a med, prohněteme na středně tuhé těsto, dáme na noc do chladu. Pak těsto znovu přehněteme, na pomoučeném válu vyválíme tenčí plát, vykrájíme perníčky a potřeme je bílkem. Nakonec perníčky ozdobíme a pečeme 5-7 minut na 180°C dozlatova. Během pečení perníčky 1x potřeme vodou. Uskladníme je aspoň 10 dní na chladném místě. Teprve pak získají potřebnou vláčnost.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!