Husu naporcujeme na menší kousky. Na dno pekáče dáme pokrájenou cibuli, na ni položíme husu,posypeme kořením.Tento postup opakujeme až do naplnění nádoby.
Zalijeme slabým nálevem z piva a octa, husu zatížíme a necháme 1 až 2 dny odležet.
Kořenovou zeleninu orestujeme na sádle, přidáme maso, zalijeme nálevem a vínem a za podlévání dusíme do poloměkka. Pak husu přeložíme na pekáč, obložíme ji pokrájenými jablky, přidáme propasírovanou zeleninu a šťávu,posypeme strouhankou a kmínem a pečeme dozlatova.
Třený knedlík:
Nakrájenou slaninu rozpustíme v kastrůlku, přidáme nakrájenou housku, lehce opečeme
a necháme vychladnout. Rozšleháme máslo se solí, přidáme 2 celá vejce a 2 žloutky, mléko, mouku, sníh ze dvou bílků a nakonec prochladlou housku. Vypracujeme těsto a knedlíky vložíme do vymaštěného ubrousku, zavážeme a vaříme 45 minut ve vařící vodě.
Uvařený knedlík nakrájíme nití a pokapeme rozpuštěným máslem.
Zelí:
Zelí pokrájíme na nudličky, spaříme, dáme do kastrůlku, přidáme nastrouhaná jablka, brambory a
česnek. Povaříme a nakonec dochutíme.
Pokud se nám nechce dělat třený knedlík, dáme si přílohu podle své chuti. Třeba knedlík bramborový.